Waar gaan de cacaoprijzen naartoe?

Door:
op May 28, 2024
Listen
  • De cacaoprijzen stegen enorm als gevolg van klimaatrampen en economische uitdagingen.
  • De speculatie nam toe, wat gevolgen had voor de prijzen en de marktvolatiliteit.
  • Bearish trend op lange termijn, potentiële shortpositie boven $8.400.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De cacaoprijzen hebben het afgelopen jaar een hoge vlucht genomen, als gevolg van een combinatie van natuurrampen, economische problemen en marktdynamiek. Beginnend bij $2.467 per ton in januari 2023, zijn de spotprijzen voor cacao gestegen tot boven $12.000 per ton in april 2024. De laatste tijd zijn de prijzen gematigd, maar blijven ze nog steeds hoog op $8.673 per ton per 28 mei 2024. Deze dramatische fluctuatie heeft aanzienlijke gevolgen voor de mondiale chocolade-industrie.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Cacaovlekgrafiek van Business Insider

Factoren achter de prijsstijging

Copy link to section

Verschillende factoren hebben bijgedragen aan deze scherpe stijging van de cacaoprijzen. Klimaatverandering, en met name het El Niño-weerpatroon, heeft ernstige gevolgen gehad voor de cacaooogsten in West-Afrika. Deze regio, verantwoordelijk voor meer dan 60% van het cacaoaanbod in de wereld, kende zware regenval die de verspreiding van de zwarte peulenziekte vergemakkelijkte, wat tot aanzienlijke oogstverliezen leidde. Volgens de Internationale Cacao Organisatie zal het mondiale cacaotekort voor het seizoen 2023-2024 naar verwachting ongeveer 374.000 ton bedragen.

Ook de economische uitdagingen waarmee cacaoboeren worden geconfronteerd, spelen een cruciale rol. Veel boeren in Ghana en Ivoorkust verdienen minder dan 1,25 dollar per dag, ver onder de armoedegrens. Dit lage inkomen verhindert hen om in hun boerderijen te investeren, waardoor hun vermogen om de opbrengsten te verhogen of de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden wordt verminderd. De aanhoudende armoede onder boeren wordt verergerd door de lage prijzen die grote chocoladebedrijven betalen, ondanks dat deze bedrijven aanzienlijke winsten maken.

Speculatie op de cacaomarkt heeft de prijzen verder opgedreven. De beleggersactiviteit is geïntensiveerd, waarbij niet-commerciële beleggers een aanzienlijk deel van de openstaande belangen in cacaofutures in handen hebben. Deze speculatie heeft geleid tot grotere volatiliteit en scherpe prijsschommelingen, zoals te zien was toen de prijzen eerder dit jaar enorm stegen. Marktreacties op zorgen over het aanbod, zoals die ingegeven door weersvoorspellingen en productierapporten, hebben deze schommelingen versterkt.

De impact van deze hoge cacaoprijzen op de chocolade-industrie was diepgaand, waarbij chocolademakers gedwongen werden de prijzen te verhogen, wat leidde tot een verminderde consumentenvraag. Sommige bedrijven passen hun recepten aan om minder cacao te gebruiken of verkleinen de productgroottes om de kosten te beheersen. Ondanks deze strategieën blijft de kostendruk aanzienlijk, waardoor zowel producenten als consumenten worden getroffen.

Vooruitzichten voor prijsstabilisatie

Copy link to section

Recente ontwikkelingen wijzen op een mogelijke prijsverlaging. Naarmate het fenomeen El Niño overgaat naar La Niña, kunnen betere weersomstandigheden de cacaoopbrengsten in West-Afrika verbeteren. Bovendien kunnen overheidsinspanningen om de prijzen die aan cacaoboeren worden betaald te verhogen, leiden tot hogere leveringen, waardoor de aanbodcrisis mogelijk wordt verlicht. De onderliggende problemen van klimaatverandering en economische tegenspoed voor boeren blijven echter onopgelost.

De toekomst van de cacaoprijzen blijft onzeker. Hoewel sommige analisten een stabilisatie rond de $6.000 per ton voorspellen, kunnen aanhoudende aanbodproblemen en marktspeculaties tot verdere volatiliteit leiden. Met de huidige marktdynamiek en de cruciale rol van de West-Afrikaanse productie zal de cacaomarkt waarschijnlijk zeer gevoelig blijven voor eventuele veranderingen in weerpatronen of economische omstandigheden.

Laten we nu eens kijken wat de grafieken te zeggen hebben over de toekomstige koers van de cacaoprijzen. Deze technische analyse zal een dieper inzicht verschaffen in potentiële prijsbewegingen en toekomstige trends helpen voorspellen op basis van historische gegevens en marktindicatoren.

Van mild tot wild: Cacao’s piek vóór de duik

Copy link to section

Op de dagelijkse grafieken van de cacaofutures was de prijsstijging sinds begin 2023 opmerkelijk maar geleidelijk, van ongeveer $2.500 naar $4.300. Vanaf 2024 kende de cacaofutures echter een versnelde opwaartse trend, van $4.300 naar bijna $12.000 in april. Deze snelle stijging eindigde vorige maand, toen de prijzen snel daalden naar $8.100.

Cacao futures-grafiek door TradingView

Tijdens deze scherpe daling vonden de cacaofutures steun nabij het 50% Fibonacci-retracementniveau tussen de vorige swing low en high, rond de $6.900, en zijn sindsdien weer opgeveerd. Zolang de cacaofutures boven de $6.750 blijven, kan dit herstel nog een paar weken aanhouden, met onmiddellijke weerstand op $9.468.

Ondanks het recente herstel is de trend op de middellange tot lange termijn voor de cacaofutures bearish, waardoor het onwaarschijnlijk is dat ze binnenkort weer hun hoogste niveau in april zullen bereiken. Traders met een bearish vooruitzicht zouden kunnen overwegen om boven de $8.400 te shorten met een stop loss op $9.470. Als de prijzen dalen, ligt het volgende ondersteuningsniveau rond de $5.900, waarop winst kan worden geboekt.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

Cacao Commodities Trading Tips