Swiftflation: Hoe de Britse tournee van Taylor Swift de renteverlagingsplannen van de Bank of England zou kunnen beïnvloeden

Door:
op Jun 17, 2024
Listen
  • De Eras Tour van Taylor Swift stimuleert de consumentenbestedingen, wat mogelijk gevolgen heeft voor het renteverlagingsplan van de Bank of England.
  • De economische impact van de tour zou tot een hogere inflatie kunnen leiden.
  • Analisten schatten dat de Britse tournee van Swift bijna £1 miljard aan de Britse economie zou kunnen toevoegen.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De recordbrekende Eras Tour van Taylor Swift stimuleert de consumentenbestedingen nu deze haar Britse tak ingaat, wat erop wijst dat de Bank of England (BoE) mogelijk voor nieuwe uitdagingen komt te staan in haar strijd tegen de inflatie.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Terwijl honderdduizenden toegewijde Swifties in augustus naar Londen trekken om de zingende sensatie te aanschouwen tijdens haar laatste Britse dates, zou de economische impuls groot genoeg kunnen zijn om een mogelijke renteverlaging in september uit te stellen, aldus investeringsbank TD Securities.

Het dilemma van de Bank of England: bezuinigen of niet bezuinigen?

Copy link to section

Verwacht wordt dat de BoE binnenkort zal beginnen met het verlagen van de bankrente vanaf het hoogste punt in 16 jaar van 5,25%, waarbij op twee na alle door Reuters ondervraagde economen anticiperen op een verlaging in augustus, terwijl de financiële markten in september hun prijzen gaan bepalen.

Een potentiële botsing tussen een van de tourdata van Swift in augustus en een belangrijke inflatie-indexdag zou de gegevens echter voldoende kunnen vertekenen om de bank ertoe te brengen haar koers te heroverwegen, aldus de analisten.

“Een stijging van de hotelprijzen zou dan materieel kunnen zijn, waardoor de inflatie in de dienstensector tijdelijk met 30 basispunten kan toenemen (+15 basispunten volgens de krantenkoppen)”, schreven macrostrateeg Lucas Krishan van TD Securities en hoofd van de mondiale macrostrategie James Rossiter in een notitie.

Economische impact van Swift’s tour

Copy link to section

De economische impact van Swift’s uitverkochte tour is goed gedocumenteerd, waarbij termen als ‘Swiftflation’ en ‘Swiftonomics’ in opkomst zijn om te verwijzen naar de piek in de uitgaven aan diensten zoals hotels, vluchten en restaurants rond haar optredens.

Edinburgh, waar Swift eerder deze maand haar Britse optreden begon, meldde dat de concerten en de bijbehorende uitgaven naar schatting £ 77 miljoen ($ 98 miljoen) aan de lokale economie hebben bijgedragen.

De bank van Barclays schatte dat de volledige Britse tournee naar schatting £ 1 miljard aan de Britse economie zou kunnen toevoegen.

TD Securities constateerde tijdens het bezoek van Swift een “grotere dan gebruikelijke” stijging van de hotelprijzen in Edinburgh, terwijl de opwaartse druk in Liverpool minder uitgesproken was.

Swift zal ook optreden in Cardiff en Londen, waarbij de datum van Cardiff mogelijk samenvalt met een inflatie-indexdag in juni. De analisten zijn echter van mening dat de impact daar minimaal zal zijn gezien de kleinere omvang van de stad.

BoE’s benadering van inflatie en rentetarieven

Copy link to section

Het Monetary Policy Committee (MPC) van de BoE kijkt naar een breed scala aan economische indicatoren bij het nemen van beslissingen over de rentetarieven.

De centrale bank zal aanstaande donderdag bijeenkomen om haar laatste rentebesluit bekend te maken en haar vooruitzichten te geven over het toekomstige verloop van de inflatie.

De potentiële impact van Swifts tour op inflatiegegevens is een ongebruikelijke maar opmerkelijke factor in hun overwegingen.

Bestedingsgedrag van Swifties

Copy link to section

Uit nieuwe gegevens van Barclays blijkt dat consumenten naar verwachting £997 miljoen uitgeven aan het bijwonen van de langverwachte Eras Tour van Taylor Swift, waarbij Swifties gemiddeld £848 per persoon uitgeven om hun idool te zien op een van de 15 Britse tourdata.

Het Swiftonomics-rapport geeft aan dat de uitgaven van fans die een tournee bijwonen naar verwachting meer dan twaalf keer zo hoog zullen zijn als de gemiddelde kosten van een avondje uit in Groot-Brittannië (£67), meer dan tweemaal het bedrag dat wordt besteed aan het bijwonen van Britse bruiloften (£398), en zelfs hoger dan de kosten van een vrijgezellenfeest in Groot-Brittannië (£ 779).

Na kaartjes zullen fans het meeste uitgeven aan accommodatie (£121), met andere opmerkelijke kosten zoals reizen (£111) en kleding voor het grote evenement (£56).

Bovendien wordt van fans verwacht dat ze £79 uitgeven aan officiële merchandise en £59 aan een maaltijd voorafgaand aan het concert, wat de verkoop in restaurants in de buurt van de locaties van de tour zal stimuleren.

Economische impuls en toerisme

Copy link to section

Als we de totale uitgaven van de Britten aan de Britse etappe alleen al bij elkaar optellen – 1,2 miljoen kaartjes voor 15 nachten en vier stadions met volledige capaciteit, met merchandise, outfits, eten, accommodatie, reizen en meer – zal de Eras Tour naar verwachting bijna £ 1 opleveren. miljard (£997 miljoen) aan de Britse ervaringseconomie.

Het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven aan een Eras Tour-ticket is £206, maar voor 14% van de fans, inclusief degenen die VIP-ticketpakketten met premium zitplaatsen en exclusieve merchandise hebben gekocht, bedraagt het totaal meer dan £400.

Tijdens de pre-releaseperiode voor de Eras Tour afgelopen juli zagen we een sterke stijging van de consumentenuitgaven, waarbij entertainment met 15,8% steeg vergeleken met juli 2022.

Reistrends onder Swifties

Copy link to section

Eén op de vier (26%) fans meldde dat ze naar een andere stad moesten reizen om de Eras Tour bij te wonen, terwijl één op de vijf (19%) van plan is Swift op het vasteland van Europa te zien optreden in plaats van in het Verenigd Koninkrijk.

Dit kan komen door de beschikbaarheid van tickets, goedkopere reis- en verblijfskosten of de mogelijkheid om het concert te combineren met een vakantie of stedentrip.

Terwijl fans reikhalzend uitkijken naar het bijwonen van de liveshow, heeft 28% de film van de Eras Tour bekeken of is dit van plan, en bijna één op de tien (8%) is van plan om voor of na haar show een Taylor Swift-themafeest te organiseren of bij te wonen. .

Bovendien heeft 7% decoraties met Taylor Swift-thema voor hun huis gekocht.

De invloed van Taylor Swift op consumentengedrag

Copy link to section

Swifties zijn enthousiast geworden door naar tijdloze klassiekers te luisteren en de teksten van recentere hits te leren. Eén op de vijf (21%) heeft het album ‘Midnights’ gekocht, en één op de zes (15%) heeft het nieuwste album ‘Tortured Poets Department’ vooraf besteld voordat het uitkwam.

Nog eens één op de zes (14%) is begonnen met luisteren naar Travis Kelce’s podcast ‘New Heights’, en hetzelfde percentage (14%) heeft American football-wedstrijden gestreamd omdat Taylor in de menigte zat.

Tom Corbett, hoofd van de groepssponsoring van Barclays, zei: “Taylor Swift’s Eras Tour is de wildste droom van Groot-Brittannië die uitkomt – de aandacht van het land trekken en een substantiële impuls geven aan onze ervaringseconomie, met retail-, horeca- en vrijetijdssectoren die er allemaal klaar voor zijn Het.

Fans gaan steeds meer uit van ervaringen die resoneren op een persoonlijk niveau, waardoor elk concert een potentiële vakantie wordt, elk ticket een dierbare herinnering en elk evenement een kans om nieuwe outfits, eten en merchandise te kopen.

Bij het Britse liefdesverhaal met entertainment gaat het niet alleen om Taylor Swift; het draait allemaal om memorabele ervaringen.”

Potentiële economische impact op het besluit van de Bank of England

Copy link to section

De potentiële economische impact van Swift’s Eras Tour zou van invloed kunnen zijn op het komende rentebesluit van de BoE.

Een stijging van de consumentenbestedingen als gevolg van de tour zou tot een hogere inflatie kunnen leiden, waardoor het voor de centrale bank een uitdaging wordt om de rente zoals gepland te verlagen.

De BoE zal de gegevens zorgvuldig moeten overwegen en de kortetermijnimpact van de tour moeten afwegen tegen het langetermijndoel van het beheersen van de inflatie.

Vergelijking van de economische gevolgen van grote evenementen

Copy link to section

Swift’s Eras Tour is niet het enige grote evenement dat de consumentenbestedingen in Groot-Brittannië stimuleert. De entertainmentsector kende in 2023 een stijging van de bestedingen met 7,5%, gedreven door evenementen als het Eurovisie Songfestival en de ‘Renaissance’-tour van Beyoncé.

De uitgaven aan liveshows en concerten stegen in totaal met 8,6% op jaarbasis.

Bredere gevolgen voor de Britse economie

Copy link to section

De bredere implicaties van Swifts tournee voor de Britse economie reiken verder dan de onmiddellijke stijging van de consumentenbestedingen. De toestroom van toeristen en de toegenomen vraag naar goederen en diensten kunnen banen creëren, lokale bedrijven ondersteunen en bijdragen aan de economische groei.

Het potentieel voor een hogere inflatie vormt echter een uitdaging voor beleidsmakers die de economische stabiliteit willen handhaven.

Toekomstperspectieven voor de BoE

Copy link to section

Terwijl de BoE de complexiteit van inflatie- en rentebesluiten moet doorstaan, zal zij de impact van grote gebeurtenissen zoals de tour van Swift op de economie in de gaten moeten houden.

Het vermogen van de centrale bank om zich aan te passen aan veranderende economische omstandigheden en te reageren op onverwachte factoren zal van cruciaal belang zijn voor het handhaven van de financiële stabiliteit en het ondersteunen van duurzame groei.

Taylor Swift’s Eras Tour is niet alleen een muzikaal fenomeen; het is een belangrijke economische gebeurtenis met het potentieel om de beslissingen van de Bank of England over de rentetarieven te beïnvloeden.

De stijging van de consumentenbestedingen, aangedreven door toegewijde Swifties, benadrukt de bredere impact van grote culturele evenementen op de economie.

Terwijl de BoE zich voorbereidt op haar volgende bijeenkomst, zal de economische impuls van de Swift-tour een factor zijn om in de gaten te houden, waarbij de ingewikkelde relatie tussen populaire cultuur en economisch beleid wordt aangetoond.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

GBP UK Wereld