Hveteprisen er tilbake på 2008 nivå som følge av krigen mellom Russland og Ukraina

Av:
Mar 2, 2022
Listen
  • Tidligere på onsdag steg hveteprisen til 2008-nivåer ved å passere $10 per enhet.
  • Russland og Ukraina står for over 25 % av den globale produksjonen.
  • I et allerede stramt marked truer krigen mellom Russland og Ukraina en økning i globale matvarepriser.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Hveteprisen har steget til det høyeste siden 2008 og handles for over $10 per enhet. Rallyet registrert den siste måneden har forsterket seg ettersom Russlands angrep på Ukraina som fører til store konsekvenser for forsyninger av hvete. Situasjonen medfører en økende bekymring for økningen i matvarepriser, tilgjengelighet og en økning i inflasjonen.

wheat price
  • Save
wheat price

Russland-Ukraina-krisen

Copy link to section

Russland og Ukraina står for over en fjerdedel av den globale hveteeksporten. Som sådan har den pågående krisen kapasitet til å endre den delikate balansen mellom tilbud og etterspørsel. Spesielt har krigen og påfølgende sanksjoner fra Vesten rystet kornmarkedene.

Importører er nølende med å drive virksomhet i regionen og betale de økende kostnadene ved å leie og forsikre et fartøy for å hente last fra det krigsherjede området. Faktisk har selskaper som Archer-Daniels-Midland Co. og Bunge Ltd. stengt sine anlegg i området.

Forsyningsbekymringene kommer på et tidspunkt da forsyningene allerede var hardt rammet. Mangel på arbeidskraft og ugunstige værforhold var i stor grad årsaker til den minkende produksjonen. I den nåværende tilstanden må importører av hvete lete etter råvaren hos andre nasjoner. Basert på det siste rallyet, kan verden måtte håndtere en økning i høye matvarepriser, mangel på tilgjengelighet og generelt inflasjonspress.

  • Save

Tekniske utsikter for hvetepris

Copy link to section

Før rallyet som har eskalert den siste uken, har hveteprisen handlet under $9,00 per enhet siden slutten av 2012. Siden fredag i forrige uke har den steget med over 20 %.

Tidligere på onsdag nådde det sitt høyeste nivå siden mars 2008 ved å overgå det psykologisk avgjørende nivået på $10 til $10,59. På det nivået var hvete i det overkjøpte territoriet med en RSI på 81. Hvetefutures i Chicago har siden falt til $10,27 i skrivende stund.

På et fire-timers diagram handles hvete over 25 og 50-dagers eksponentielle glidende gjennomsnitt. Med en RSI på 72 er den i periferien av den overkjøpte sonen.

På kort sikt forventes det at hveteprisen vil registrere en ytterligere nedgang fra det rekordhøye nivåene som ble oppnådd tidligere på onsdag, selv om den fortsatt er i en stigende trend. Fra det perspektivet kan hvete handles innenfor en rekkevidde på onsdagens høyeste på $10,59 og det avgjørende støttenivået på $10,00. Under seriens nedre kant kan den finne støtte rundt $9,84.

wheat price
  • Save
wheat price
  • Save
  • Save