Gull i lys av at håpet om et oppgjør mellom Russland og Ukraina svinner hen

Av:
Mar 7, 2022
Listen
  • Gullprisen steg over 2000 dollar per unse tidligere på mandag for første gang siden august 2020.
  • På lørdag uttalte president Putin at han ikke vil trekke seg før Ukraina oppfyller kravene hans.
  • Nedgang i statsrentene har ytterligere økt prisene.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Gullprisen har gått inn i den nye uken med positivt fortegn, og stiger over det psykologiske nivået på $2000 per unse. På et intradag-nivå på $2 001,33 steg edelmetallet til sitt høyeste nivå siden august 2020, da det nådde rekordhøye $2 076,09.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

I skrivende stund hadde den trukket seg tilbake til $1 990,13. Den siste uken steg den med 4,34 %; registrerer sin største ukentlige økning siden juli 2020.

gold price
gold price

Etterspørsel etter trygg havn

Copy link to section

Siden den avgjørende støttesonen på 1800 i slutten av januar, har gullprisen vært i grønt i fire av de siste fem ukene. Oppgangen har blitt forsterket av statusen som en trygg havn, midt i den pågående Russland-Ukraina-krisen.

Vanligvis har det edle metallet – i likhet med andre varer – en omvendt korrelasjon med verdien av den amerikanske dollaren. Imidlertid er begge eiendelene konvensjonelle trygge havn. Senere har de pågående geopolitiske spenningene i Øst-Europa økt etterspørselen etter begge enheter.

I skrivende stund var dollarindeksen på $98,85. Basert på både det grunnleggende og tekniske, er den godt posisjonert til å registrere den femte uken på rad med gevinster.

I denne uken vil Russland-Ukraina-krigen sannsynligvis forbli den viktigste bullish driveren for gullprisen. Søndag indikerte president Putin at krigen vil fortsette til Ukraina godtar de fastsatte kravene. Uttalelsene hans har undertrykt håp om vellykkede forhandlinger i umiddelbar tid. Deretter har det reist bekymring for høyere inflasjonspress ettersom råvareprisene stiger til flere års høyder. Hvete, råolje, naturgass, gjødsel og uedle metaller er noen av produktene som har steget betydelig de siste ukene.

Renteøkninger

Copy link to section

Den registrerte stigningen i gullprisen kommer på et tidspunkt da Federal Reserve forventes å øke rentene for første gang siden desember 2008. Den amerikanske sentralbanken skal etter planen holde sitt månedlige møte 15. – 16. mars.

Som antydet av Fed-lederen, vil en renteheving med kvart poeng være passende. Spesielt har et miljø med høyere renter en tendens til å tynge gullprisen ettersom det øker alternativkostnaden.

Siden midten av forrige uke har amerikanske obligasjonsrenter vært på vei ned; et aspekt som har styrket gull og andre edle metaller ytterligere. Referanserenten på statsobligasjoner på 10 år falt fra 1,91 % i forrige uke til et to-måneders laveste nivå på 1,66 % i tidlig handel på mandag. Den har siden hoppet av fra de laveste til 1,71 % ved 08:00 GMT.

Dyrebare metaller Handelsvarer