Gullprisprognose med Ukraina åpen for diplomatiske samtaler med Russland

Av:
Mar 10, 2022
Listen
  • Markedet er i overskuddsmodus etter at gullprisen nesten nådde ATH tidligere i uken.
  • Gull er fortsatt på en oppgående trend midt i økt inflasjon og geopolitiske spenninger.
  • Investorer venter på data for amerikansk CPI og arbeidsledighetstall som er planlagt senere på torsdag.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Gullprisen steg til det høyeste nivået siden august 2020 til $2 070,88 på tirsdag. På det nivået var den bare rundt 5 dollar unna sin all-time high på 2 076,64 dollar, som den nådde på toppen av koronaviruspandemien. Interessant nok er oppgangen registrert de siste ukene sammenlignbar med den som ble observert på høyden av COVID-19-krisen. I begge tilfeller ble stigningen i gullprisen basert på statusen som en trygg havn og verdilager.

gold price
gold price

Rally letter

Mens det edle metallet fortsatt er i en oppgående trend, har det trukket seg tilbake fra flerårshøyden som ble nådd tidligere i uken. Dette er en reaksjon på nyheter om Ukrainas vilje til å nå en enighet i et forsøk på å avslutte krigen som har pågått i omtrent to uker nå.

Onsdag hevdet en toppfunksjonær i president Volodymyr Zelenskiy sin stab i et utenrikspolitisk dokument at Ukraina er åpen for å diskutere med Russland om dets fastsatte krav om nøytralitet. Dette er imidlertid på betingelse av at Russland gir sikkerhetsgarantier. Dessuten var assistenten opptatt av å merke seg at selv med de diplomatiske samtalene, er Ukraina ikke villig til å overgi noen del av sitt territorium.

De positive nyhetene har forbedret markedsstemningen; et aspekt som har gitt et oppsving i globale aksjer samtidig som det har senket etterspørselen etter en trygg havn som gull og andre edle metaller representerer. Faktisk falt andre edle metaller, som også har status som en trygg havn, fra de flerårige toppene i begynnelsen av uken.

Etter å ha nådd sitt høyeste nivå på nesten et år på $26,95, trakk sølvprisen seg tilbake til et nivå på $25,32 i løpet av dagen. Tilsvarende falt Palladium fra en all-time high på $3411,64 per tonn på mandag til $2919,20 som i skrivende stund.

Kjøpere har fortsatt kontroll

Den registrerte nedgangen er også et resultat av at råvaremarkedene kom inn i profitttakingsmodus etter å ha steget til flere års høyder tidligere i uken. Fra dette perspektivet vil gullprisen sannsynligvis gjenopplive rallyet i de påfølgende øktene. Faktisk har den allerede gått tilbake fra sitt laveste intradag på $1 970,22 til $1 996,88 kl. 10:50 GMT.

I tillegg til den pågående krigen mellom Russland og Ukraina, fortsetter inflasjonspresset å øke det edle metallet. Konvensjonelt regnes det som en sikring mot inflasjon. Investorer er nå ivrige etter å se tallene for amerikansk KPI og arbeidsledighetstall som er planlagt offentliggjort i torsdagens sesjon.

Ad

Invester i råvarer som gull, hvete, litium, olje og mer på kun få minutter med vår høyest rangerte megler, eToro.

10/10