Råoljepris: Geopolitikk gir den største volatiliteten noensinne

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith er nyhetsreporter hos Invezz og har som oppgave å dekke råvare- og gruveindustrien. Hun har 6 års erfaring… Les mer.
on mar 18, 2022
  • Prissvingninger på råolje har oversteget $5 i løpet av de siste 16 handelsøktene.
  • Usikkerhet knyttet til samtalene mellom Russland og Ukraina har styrket Brent- og WTI-futures.
  • Økning i Kinas COVID-19-tilfeller er også en faktor som påvirker prisen på råolje.

Råoljeprisen er inne i den tredje uken med økt volatilitet ettersom investorer vurderer de pågående samtalene mellom Russland og Ukraina, og de innebygde hindringene. Både Brent- og WTI-futures er tilbake over det kritiske nivået på $100 per fat etter å ha falt under dette nivået tidligere i uken.

crude oil price
crude oil price

Grunnleggende analyse

De siste dagene har tjenestemenn fra begge leire uttrykt optimisme om at forhandlingene er på vei i riktig retning. For omtrent en uke siden indikerte president Putin at samtalene har gjort et «positivt skifte». Dessuten, i en videotale tidligere i uken, bemerket den ukrainske presidenten at fredsforhandlingene har blitt mer realistiske, selv om det trengs mer tid for å komme til enighet.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Som et resultat av det økte håpet om at krisen i Øst-Europa vil bli løst i overskuelig fremtid, falt råoljeprisen fra det høyeste nivået på 14 år på 138,11 dollar den siste uken for å handle under det psykologisk avgjørende nivået på 100 dollar per fat.

På onsdag utvidet Brent-futures sine tidligere tap til en intradag-lav på $96,95; det laveste nivået på over to uker. Imidlertid har den siden gått tilbake til $107,50 klokken 07:43 GMT.

Tilbakestøtet er markedets reaksjon på informasjon fra de pågående samtalene mellom Russland og Ukraina. En russisk talsmann uttalte at selv om forhandlingene er forventet å fortsette, var rapporten om at samtalene hadde gitt store fremskritt «feil».

Selv med forhandlingene har russiske tropper fortsatt å angripe ulike byer i Ukraina. I en nylig hendelse rapporterte den amerikanske ambassaden i Kiev at russiske styrker hadde skutt og drept sivile som sto i kø for brød. Slike angrep, og de pålagte sanksjonene, har gjort kjøpere forsiktige med å handle med russisk råolje. Det er faktisk økende bekymring for at stoppede våpenhvilesamtaler kan føre til ytterligere sanksjoner fra Vesten; et grep som vil forstyrre oljeforsyningen ytterligere.

I de påfølgende øktene vil råoljeprisen sannsynligvis forbli utsatt for økt volatilitet ettersom investorer fortsatt er opptatt av utviklingen i Russland-Ukraina-konflikten. Økende COVID-19-tilfeller i Kina, nedgang i amerikanske oljelagre og suspensjon av samtaler om gjenopplivingen av den iranske atomavtalen vil gi volatiliteten ytterligere fart. I løpet av de siste 16 øktene har Brent-oljens prissvingninger oversteget $5, som er den lengste og største perioden med volatilitet som noen gang er registrert.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.