Russland vil redusere militær tilstedeværelse nær Kiev

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith er nyhetsreporter hos Invezz og har som oppgave å dekke råvare- og gruveindustrien. Hun har 6 års erfaring… Les mer.
on mar 29, 2022
  • Prisen på råolje har sunket bl. a. på grunn av COVID-19-restriksjoner i Kina.
  • Russland skal redusere sin militære tilstedeværelse i nærheten av Kiev.
  • Selv med nedgangen forblir prisene over $100 pga. økende global etterspørsel.

Råoljeprisen har forlenget ukens tap ettersom forhåpninger om samtaler mellom Russland og Ukraina begrenser potensialet for ytterligere oppgang. Dessuten tynger bekymringene for gjenoppblomstringen av COVID-19 i Kina og dens innvirkning på oljeetterspørselen på råvareprisene. Selv med nedgangen forblir $100 en stabil støttesone midt i den pågående krisen i Øst-Europa og økningen i den global etterspørselen.

crude oil price
crude oil price

Russland-Ukraina samtaler

Råoljeprisen har svekket seg under de pågående samtalene i Tyrkia mellom russiske og ukrainske tjenestemenn. Russlands viseforsvarsminister, Alexander Fomin, har indikert at hans land vil «drastisk» redusere sin militære tilstedeværelse nær Ukrainas hovedstad – Kiev. Energimarkedet har tolket kunngjøringen som fremgang i forhandlingene mellom Russland og Ukraina, et aspekt som har forårsaket en nedgang i råoljeprisen.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Bekymring over kinesisk etterspørsel

Kina er en ledende forbruker av olje i verden. Som sådan har de skyhøye COVID-19-tilfellene i landet økt bekymringen over virkningen av de pålagte sperringene på etterspørselen etter råolje. Faktisk står det asiatiske landet overfor det verste koronavirusutbruddet siden begynnelsen av pandemien for omtrent to år siden.

Shanghai, som er en av Kinas mest folkerike byer og en nøkkelforbruker av olje, er en av de verst rammede regionene. Med de pågående restriksjonene i finanssenteret forventer analytikere en reduksjon av etterspørselen med opptil 200 000 fat per dag.

OPEC møte

I de påfølgende øktene vil investorer følge med på OPEC+-møtet som er planlagt på torsdag. Alliansen, som Russland er en del av, skal diskutere sin oljeproduksjonspolitikk i mai. Møtet kommer på et tidspunkt da land og selskaper har fortsatt å kutte båndene med Russland etter angrepet på Ukraina for over en måned siden.

Under et intervju med CNBC på mandag indikerte UAEs energiminister Suhail Al Mazrouei at Russland alltid vil være medlem av OPEC+ uavhengig av den pågående krisen. Han bemerket videre at landets oljeproduksjon er uerstattelig ved å si: «Hvem kan erstatte Russland i dag? Jeg kan ikke tenke meg et land som på et år, to, tre, fire eller til og med ti år kan erstatte 10 millioner fat. Det er ikke realistisk.»

Russland-Ukraina-krigen har økt inflasjonspresset; resulterer i skyhøye energi- og matpriser. Analytikere har insistert på at ødeleggelse av etterspørselen er den eneste løsningen på den nåværende økningen i råoljeprisen. Den globale etterspørselen etter varen er tilbake til nivåer før koronaviruset ettersom økonomiene kommer seg etter COVID-19-pandemien.

Imidlertid vil OPEC+ sannsynligvis opprettholde sin nåværende politikk med beskjeden økning i produksjonen. En fortsettelse av den eksisterende ubalansen mellom etterspørsel og tilbud vil sannsynligvis opprettholde råoljeprisen over $100 på kort sikt.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.