Råoljepris: Oppsiderisikoen vedvarer til tross for SPR-utgivelser

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith er nyhetsreporter hos Invezz og har som oppgave å dekke råvare- og gruveindustrien. Hun har 6 års erfaring… Les mer.
on apr 4, 2022
  • Råoljeprisen reagerer på etterspørselsbekymringer rundt de skyhøye tilfellene av COVID-19 i Kina.
  • Selv med SPR-utgivelsene fra viktige oljeforbrukende nasjoner, ser Vitol Group vedvarende oppsiderisiko.
  • Stopp i iranske atomforhandlinger og krigen mellom Russland og Ukraina vil fortsette å øke oljeprisene.

Råoljeprisen er fortsatt under press ettersom markedet fortsetter å reagere på de skyhøye COVID-19-tilfellene i Kina og SPR-utgivelser fra viktige forbruksland. Tidligere på mandag falt Brent-futures til det laveste nivået på omtrent to og en halv uke til 103,77 dollar per fat. Klokken 11:11 GMT var den på $104,61. Samtidig svever WTI-futures rundt det avgjørende nivået på $100 til $99,71.

crude oil price
crude oil price

Grunnleggende

I følge Asia-sjefen i Vitol Group, Mike Muller, gjenspeiler ikke dagens priser forsyningsrisikoen knyttet til den pågående krigen mellom Russland og Ukraina. Under et intervju utført på søndag på Gulf Intelligence-podcasten, bemerket tjenestemannen at råoljeprisen sannsynligvis vil forbli høy i overskuelig fremtid. 100 dollar per fat har vært en stabil støttesone siden Russland invaderte Ukraina for over en måned siden. Vitol Group er den ledende uavhengige forhandleren av råolje i verden.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

De økende COVID-19-tilfellene i Kina er et av aspektene som tynger prisen på råolje. Spesielt er de fleste av menneskene i landets mest folkerike by – Shanghai – i en slags lockdown.

Kina er den ledende importøren av råolje i verden. Som sådan er investorer bekymret for at de koronavirusrelaterte restriksjonene vil redusere etterspørselen. Muller er imidlertid av den oppfatning at den kinesiske regjeringen er i en posisjon til å dempe utbruddet i tråd med sin null-COVID-strategi.

Samtidig er Muller skeptisk til returen av iransk olje i månedene som kommer. Ifølge det statsdrevne nyhetsbyrået Islamic Republic har Iran indikert at de er nær ved å komme til en avtale med USA om gjenoppretting av atomavtalen fra 2015. Dette er etter å ha videresendt forslag til Washington i et forsøk på å løse fastlåste forhold rundt terrorsanksjoner.

Interessant nok uttalte USA den siste uken at de ikke er sikre på at den iranske atomavtalen snart vil bli gjenopplivet. Basert på den fastlåste situasjonen, tror Muller at en avtale sannsynligvis ikke vil bli oppnådd innen årets andre kvartal. En avtale ville få USA til å oppheve sanksjonene mot iransk energieksport, det vill lette det stramme globale markedet.

Mens råoljeprisen sannsynligvis vil forbli utsatt for høy volatilitet i de påfølgende øktene, vil Russland-Ukraina-krisen fortsette å tilby stabil støtte til prisene. Selv med SPR-utgivelsene fra viktige oljeforbrukere, er det fortsatt en høyere oppsiderisiko som stammer fra situasjonen i Øst-Europa.

I tillegg til sanksjonene som Vesten har pålagt landet, er kjøpere, bankfolk, logistikkselskaper og forsikringsselskaper nølende med å ta på seg russisk olje. Fra dette perspektivet bemerker Vitol Group-tjenestemannen at «oljeprisene burde være høyere gitt risikoen for forstyrrelse av forsyninger fra Russland.»

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.