Ad

NFT-derivater – den nye grensen?

Av:
May 3, 2022
Listen
  • Fokus i NFT-kretser går i økende grad mot å skape nytte.
  • Smart Token Labs tror NFT-derivater er fremtiden, og har lansert en plattform for å lage disse.
  • Vi intervjuer medgründeren og administrerende direktør om derivater, Ethereum, fremtiden til NFT-er og mer.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Snakk med noen som ikke er kjent med NFT-er, og noe av det første de vil protestere på er at de egentlig ikke gjør noe. Faktisk, selv blant entusiaster, har fokuset blitt drevet mer og mer mot nytte, ettersom NFT-er rundt om i markedet har sett priser og volum fall i nyere tid.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

NFT-er er kunst, ja, men det er bare begynnelsen. De mest vellykkede prosjektene utmerker seg fordi de bygger et fellesskap, med NFTs i hovedsak medlemskort for å gå inn i disse eksklusive klubbene. Tenk på Bored Ape Yacht Clubs, hvor en Ape gir deg eksklusiv tilgang til varer, treff og til og med båtfester i Miami.

Smart Token Labs streber etter å skape en vei for å generere mer nytte fra NFT-er. Metoden deres er ganske oppfinnsom – skaper verifiserbare NFT-derivater i kjeden til NFT-innehavere som opprettholder IP-rettighetene til det opprinnelige prosjektet. Faktisk ga de oss en eksklusiv titt på deres nye derivater-nettsted, som kan sees her.

Det er en ganske glatt mekanisme og åpner muligheter for samarbeid med andre merker, økt inntjening av royalties og en hel rekke andre inntekts- og nyttedrivende handlinger for NFT-eiere. Naturligvis hadde vi noen spørsmål, så vi tok en prat med Victor Zhang, medgründer og administrerende direktør for Smart Token Labs.

Invezz (IZ): Kan du gi et eksempel på noen av NFT-derivatene som kan opprettes?

Victor Zhang (VZ): NFT-er er en måte å digitalt registrere eierskapet til visse ikke-fungible rettigheter. NFT-derivater er en måte å lage derivater av ikke-fungible rettigheter.

Et eksempel på NFT-derivater som kan opprettes er NFT-er for profilbilder (NFT-er som representerer eierskapet til IP-er). IP-eiere (NFT-innehavere) kan utstede avledede NFT-er for å representere lisensiering av bruk av denne IP-en på visse måter. Med Nifty Tailor kan BAYC-holdere bruke BAYC-en sin til å lage avledede NFT-er (aper med forskjellige antrekk) som er basert på deres aper. De kan lage avledede NFT-er for å representere retten til å bruke IP-en på en t-skjorte, en kaffebar, osv., for å representere retten til å gjøre en “offisiell” gjenskaping.

Et annet eksempel er DeFi NFT-er (NFT-er som representerer eierskapet til en finansiell eiendel). Eiere av finansielle eiendeler (NFT-eiere) kan utstede derivative NFT-er for å representere en del av den nåværende eller fremtidige verdien av den finansielle eiendelen. Uniswap V3 Posisjon NFTs representerer eierskapet til rettighetene til å endre og løse inn posisjonen. De kan utstede ett derivat NFT for å representere eierskapet til retten til å innløse, en annen for å representere eierskapet til retten til å modifisere, en annen for å representere retten til å innløse halvparten, eller en annen for å representere retten til visse modifikasjoner for å ha bedre likviditet og kontroll.

Det er også eksempler som strekker seg til mer virkelige relaterte NFT-er (NFT-er som representerer eierskapet til rettigheter i det virkelige ordet). For eksempel et bileierskapstoken, som bruker en NFT for å representere eierskapet til en fysisk bil. Bileieren (NFT-innehaveren) kan utstede derivative NFT-er for å representere eierskapet til retten til å bruke den fysiske bilen i en viss tidsperiode, og kan utstede derivative NFT-er for å representere eierskapet til retten til å motta leieinntekter.

IZ: Disse derivatene vil bare være mulige for samlinger som opprettholder IP-rettighetene til det opprinnelige prosjektet. Hva synes du om prosjekter som ikke gir fulle IP-rettigheter til kjøpere?

VZ: For IP-relaterte NFT-er, hvis en token-innehaver ønsker å utstede IP-relaterte derivater, må de enten eie IP-en eller ha lisensen. Men de kan fortsatt produsere derivater basert på rettighetene de eier, som samlerettighetene. Samlerettigheter kan utstede derivater for å representere eierskapet til retten til å bruke NFT som profilbilde og selge derivatene til andre. Utover samlerettigheter, representerer det også eierskapet til retten til å løse inn en t-skjorte, så kan NFT-innehaveren utstede derivater for å representere denne rettigheten og selge separat. Prosjekter kan utstede derivater i stedet for NFT-innehavere. Så lenge kjøpere fullt ut forstår hva de kjøper, er det helt greit. Kjøperen må forstå hva slags eierskap de kjøper, eierskapet til hvilke rettigheter.

IZ: Mange prosjekter – inkludert det siste høyt oppsatte prosjektet, Moonbirds – ser på innsatsinitiativer («hekking» når det gjelder Moonbirds) for å generere inntekter til innehavere. Hva synes du om dette tiltaket?

VZ: Nøkkelen er hvor inntektene kommer fra. Hvis det bare er pengene fra tokenkjøpere som omfordeles til NFT-innehavere, er dette helt greit i en positiv syklus der flere kjøper tokenet og prisen øker i verdi som fører til flere kjøpere. I en negativ syklus vil det imidlertid ikke fungere. En enklere måte å tenke på er at NFT-er har en rett til som er å tjene inntekt fra en annen kilde. Forresten, du kan utstede fungible tokens som derivater fra NFT-er som tokens for å representere innsatsinntekten.

IZ: Er du interessert i andre initiativ utover staking (så vel som å lansere derivater, åpenbart) som genererer inntekter for NFT-innehavere?

VZ: Det handler om hvordan man bruker eierskapet til rettighetene som NFT-ene representerer. Hvis det er IP, så er spørsmålet hvordan man bruker IP til å generere inntekter. Hvis det er en finansiell eiendel, er spørsmålet hvordan du bruker den finansielle eiendelen til å generere inntekter. Hvis det er en bil, så er spørsmålet hvordan man bruker bilen til å generere inntekter.

IZ: Tror du at derivater i kjeden kan øke den gjennomsnittlige holdeperioden for NFT-er med blue-chip? Ser du noen andre implikasjoner?

VZ: Ja, spesielt hvis derivatene krever at innehaveren låser/pakker inn den originale NFT for å forhindre dobbeltbruk av rettighetene. Et eksempel på dette vil være hvis jeg utsteder et derivat for å representere de eksklusive rettighetene til å bruke min BAYC på en t-skjorte. Når den er utstedt, må denne rettigheten fjernes fra den originale NFT-en, og den originale NFT-en må låses eller pakkes inn. I tillegg må to nye NFT-er preges – én for eksklusive rettigheter for t-skjorten og én for balanserettigheter. NFT-derivater er som DeFi-hekkedukker.

IZ: Det vil sannsynligvis bare være nok likviditet og etterspørsel til å lansere NFT-derivater for de store prosjektene. Tror du dette vil øke konsentrasjonen av rikdom på toppen av NFT-markedet?

VZ: Nei, det nåværende NFT-markedet er i stor grad en IP-type NFT, som bare gir suksess til de største eller mest bemerkelsesverdige prosjektene. Det er ikke et problem, det er rett og slett hvordan det fungerer. Senere kommer det alle slags andre NFT-er, så det er ikke noe problem i det hele tatt.

IZ: Hva synes du om konsentrasjonen av rikdom innenfor NFTs som helhet, og kryptovalutaindustrien for øvrig?

VZ: De nåværende brukstilfellene er små sammenlignet med hva kryptoteknologi virkelig kan muliggjøre. Det er ingenting å bekymre seg for.

IZ: Har Smart Token Labs noen konkurrenter med hensyn til lanseringen av NFT-derivater?

VZ: Vi har ikke sett noen konkurrenter som spesifikt bygger en ny internettstandard for tokenisering.

IZ: Ser du for deg en lansering kun for blue-chip Ethereum-prosjektene, eller vil du også se på Solana?

VZ: Vi er for tiden fokusert på EVM-baserte nettverk, så ingen planer for Solana på dette tidspunktet.

IZ: Hvordan ser du på at integrasjonen av OpenSea med Solana påvirker NFT-markedet? Tror du dette vil ha noen innvirkning på Ethereums dominans innenfor NFT-området, og ser du for deg en flerkjedefremtid for NFT-er, eller vil det alltid være ETH som bestemmer?

VZ: På mellomlang sikt ser jeg en flerkjedefremtid for NFT-er på samme måte som DeFi. På lang sikt tror jeg fremtiden til NFT-er med flere kjeder vil avhenge av å dele sikkerheten med Ethereum mainnet og ha interoperabilitet med hverandre. (Ethereum mainnet + rollups, sidekjeder, shards, etc.). Uten delt sikkerhet er krysskjede ‘ubrukelig’.

IZ: Hvordan tror du NFT-er vil klare seg i et langvarig bjørnemarked, og tror du NFT-derivater vil ha noen innvirkning på dette?

VZ : Den vil ha en bedre ytelse enn DeFi-tokens, siden de er mer enn økonomi. Aksjekursen kan reduseres, men IP-en til Marvel blir kanskje ikke påvirket.

IZ: Du jobber med noen andre spennende prosjekter, for eksempel tokenisering av bileierskap. Hvordan ser fremtiden ut for Smart Token Labs som helhet, og hvor stort fokus er NFT-er?

VZ: Vi har to åpen kildekode-prosjekter, TokenScript og AlphaWallet. TokenScript har som mål å bli en ny internettstandard, og standarden for et token-sentrisk rammeverk. I denne Web3-fremtiden vil tokens være like allestedsnærværende som nettsider, og tokens vil bli primære objekter for eierskap, identitet og interaksjon. AlphaWallet er den største EVM-mobillommeboken med åpen kildekode når det gjelder gaffelnumre, og er den eneste selvbetjente lommeboken som er 100 % åpen kildekode.

Kryptovaluta NFTs