Russisk rubel er verdens beste valuta i år

Av:
mai 16, 2022
  • Russisk rubel fortsetter å styrke seg, nå opp 15 % sammenlignet med året mot USD.
  • En gjensyn med forrige måneds analyse som vurderte om rubel var verdt å shorte.
  • Valutaen flyter imidlertid ikke fritt, og Russland manipulerer den for å beskytte verdien.

Jeg skrev denne artikkelen forrige måned for å undersøke den russiske rubelens ytelse, som var høyst uvanlig, og om det kunne være en short mulighet fremover. Etter et fall på 40 % etter at invasjonen startet i slutten av februar – da økonomiske sanksjoner først ble utjevnet mot Russland – hadde valutaen gått tilbake hele veien tilbake til der den var før invasjonen og handlet til 80 rubler per dollar.

Ved å gå tilbake til analysen en måned senere, er den styrket ytterligere – til det punktet hvor den nå er verdens beste valuta i år, og handles nå til 64 rubler per dollar. Dette er bemerkelsesverdig gitt et av hovedmålene med økonomiske sanksjoner var å kvele rubelen.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Opp 15 % mot dollar i år, årsakene til økningen forblir de samme som skissert forrige måned. Det viktigste er at dette ikke er en fritt flytende valuta; den er underlagt strenge kapitalkontroller. I tillegg fortsetter naturgass å selges i rubler, mens eksportører av varer er lovpålagt å konvertere betalingene til rubler.

Markedsmanipulasjon av valutaer i tider med «krise» er ikke noe nytt, men suksessen til Putins politikk her er noe som helst. Argentina og Tyrkia er to nyere eksempler på hvor vanskelig det er å opprettholde en valutas verdi når markedet begynner å presse mot den.

Hvorvidt gevinsten er 100 % ekte er imidlertid en annen sak. Mange valutadesk har suspendert handel med rubelen, med henvisning til at den noterte prisen – i henhold til grafen ovenfor – ikke er det som er tilgjengelig i markedene. Dette kommer tilbake til poenget mitt i forrige måneds artikkel, at uansett om du tror rubelen er overvurdert og kanskje en kort mulighet, er dette en investering som er veldig vanskelig å gjøre.

Med selve dollaren økende, er appresieringen av rubelen mot andre valutaer enda mer imponerende. Mest gripende er euroen – som som grafen nedenfor viser nå har svekket seg med 21 % mot rubelen.

Putin legger full vekt bak støtten til sin opprinnelige valuta, og inntil denne manipulasjonen opphører – noe som ikke ser ut til å skje med det første – eller det er utvikling med andre nasjoner angående olje og gass – som igjen er vanskelig å sparke inn i handling i virkeligheten – denne fortellingen kommer ikke til å endre seg med det første.

Rubelens gevinster er kanskje ikke autentiske, men uansett, med tallene er den nå verdens beste valuta i 2022, og momentumet ser ikke ut til å avta.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money