Kryptokrasj forårsaket av Celsius Network: hva det betyr, et dypdykk

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan er en dataanalytiker hos Invezz, og kombinerer kvantitative ferdigheter og en makrobakgrunn for å kompilere analyser om en… Les mer.
on jun 13, 2022
  • Celsius har suspendert uttak, men hva betyr dette for deres soliditet?
  • Data på kjeden viser at Celsius hadde investert i Anchor Protocol
  • Tether og Canadas nest største pensjonsfond er blant Celsius-investorer

Å, kjære. Det føles som om jeg bare i går skrev et dypdykk på Luna/UST-dødsspiralen som sendte kryptovalutamarkedene i sammensmelting – Bitcoin falt fra $40 000 til $30 000 og et helt økosystem forsvant.

Jeg våknet i morges for å se Bitcoin handles til $23 500, da utlånsplattformen Celsius kunngjorde at den suspenderte alle uttak og overføringer. Mandager er tøffe nok allerede – kom igjen. Men jeg antar at enda et dypdykk i dødsspiral er på sin plass.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Hva betyr dette?

Før vi blir skitne på hendene, la meg raskt forklare hva Celsius er i enkle termer, for de som ikke er klar over det. Den fungerer på samme måte som en bank – men en veldig aggressiv bank (jeg vokste opp i Irland og levde gjennom bankkrisen vår i 2008, så jeg har dessverre sett ekko av dette før!).

Kunder setter inn krypto i Celsius (Bitcoin, Ethereum, hva som helst), og plattformen låner ut denne kryptoen til låntakere. Derfor overlater kunden sin krypto til Celsius, som igjen låner den ut, som en bank. Celsius betaler innskytere en avkastning, som er motivet for kundene til å sette inn krypto hos Celsius. Denne avkastningen er dynamisk og varierer fra gang til gang. Jeg trakk de siste kursene på Bitcoin, for eksempel, fra Celsius-nettstedet og limte inn nedenfor. Bitcoin er bare et eksempel – det er muligheten for innskytere å tjene en avkastning på alle slags forskjellige kryptovalutaer og stablecoins.

Som det fremgår av det ovenstående, kan denne avkastningen økes hvis innskytere velger å motta belønningene sine i plattformens opprinnelige token, Celsius (i stedet for valutaen de setter inn i).

Alle som valgte å jage denne ekstra avkastningen og motta Celsius-tokens har sannsynligvis angret på det, jeg tror det er rimelig å si. Mens jeg skriver dette, er markedsverdien $66 millioner, ned 97% fra et rekordhøyt nivå på $1,7 milliarder, nesten et år på dagen. Hvis det ikke var så ødeleggende, ville prisgrafen vært nesten poetisk symmetrisk, ikke sant?

Gårs kvelds kunngjøring

Akkurat som jeg nevnte ovenfor, gikk bankene under i mitt hjemland Irland tilbake i 2008. Til slutt måtte de reddes ut av IMF i en redningspakke på 67,5 dollar (for sammenhengen er vi et lite land – som utgjorde over 40 % av vårt BNP og er en av de største bankkrisene i historien). Det er samme situasjon her, det er nå frykt for at Celsius er insolvent etter gårsdagens kunngjøring.

Så la oss se hva dette betyr.

For det første er den kvalitative siden enkel og ganske fordømmende. En virksomhet som Celsius er avhengig av likviditet for å fungere. Hvis kundene ikke lenger føler seg komfortable med å sette inn, er det ingen virksomhet – igjen, akkurat som en bank. Så en kunngjøring som i går kveld om at kunder har mistet tilgangen til pengene sine, er åpenbart det verst tenkelige som kan skje, da det ødelegger tilliten fremover. Av denne enkle grunnen er to ting umiddelbart ekstremt klare og trenger ikke være for komplisert:

  1. Celsius er i massive, massive problemer, og deres beslutning om å suspendere uttak ble tvunget på dem, og utgjør en siste innsats for å redde virksomheten
  2. Tilliten til langtidsmodellen er nå borte, og det i seg selv er et dødsstøt

Det første punktet vil jeg utdype videre, og vurdere hvor mye trøbbel de er i, samt hvordan de kom til dette stedet. Det andre er akkurat det vi så med Terra-dødsspiralen – krisen er en krise i seg selv, uten å høres ut som et altfor forvirrende Christopher Nolan-manus her. En forretningsmodell som er avhengig av kundenes tillit til et sentralisert byrå, kommer ikke til å klare seg bra når det samme sentraliserte byrået brenner disse kundene. Så trist som det er, vet du hva som må skje når en hund biter melkemannen, ikke sant? (apropos, har on-demand dagligvareleveranser gjort melkemenn foreldet? Jeg har ikke hørt begrepet på lang, lang tid, og har aldri sett en dørstokk stablet med melkekartonger).

Celsius er morsomt nok en god kilde til råd her om hvor viktig det er å beholde tilgangen til midlene dine:

Sa noen ironi?

Hva skjedde egentlig her?

«På grunn av ekstreme markedsforhold, kunngjør vi i dag at Celsius stopper alle uttak, bytte og overføringer mellom kontoer,» sa Celsius Network i deres uttalelse. «Vi tar denne handlingen i dag for å sette Celsius i en bedre posisjon til å overholde sine tilbaketrekkingsforpliktelser over tid.»

Jeg skrev om potensialet for at noe slikt kan skje i den nevnte Luna death spiral-artikkelen, og det burde ikke komme som en overraskelse for markedet. Luna var en mynt på 42 milliarder dollar på topp, mens UST var en stabil mynt verdt 18 milliarder dollar – og det var 17 milliarder dollar i Anchor-protokollen. Dette er en kolossal mengde kapital, og den kan ikke bare forsvinne uten smitteeffekter. Celsius ser ut til å være et av disse smitteofrene. Jeg tror ikke de blir de siste.

Det første merkelige røde flagget for Celsius kom spesifikt da ryktene nedenfor begynte å sirkulere forrige måned, og påsto at Celsius var involvert i diskusjoner om et Terra-oppkjøp da krisen gikk ned forrige måned. Hvorfor, bør vi spørre, brydde Celsius seg? Kan det være at de på en eller annen måte er involvert i Terra? Hvis det bare fantes en plattform der et selskap kunne oppnå enkel avkastning…

Dette var et rødt flagg i seg selv, men det gikk også rykter på Twitter om potensielle dommedagseffekter. Konspirasjoner sirkulerer hver dag i krypto, og de fleste er ikke verdt å ta hensyn til, men bunnlinjen her er klar: dette er en smitteeffekt fra Terra-krisen, og risikoen for ethvert avkastningsbetalende produkt økte massivt i kjølvannet av Terra-krisen. Som jeg sa i forrige artikkel, hvem vet hvilke selskaper som investerte bak kulissene? Hvem vet hva de gjorde med investor- eller kundemidler mens de ventet på å distribuere dem?

Tall

Det er nå klart at ryktene selvfølgelig var mer enn bare rykter (alt dette snakket eller ryktene gjør at jeg får lyst til å høre på et av tidenes beste album, av en viss Fleetwood Mac). Og det er her det blir interessant, siden vi har blokkjeden på vår side som kringkaster alt i sanntid. Etter å ha avsluttet sin serie B-økning i november i fjor, ble Celsius verdsatt til 3,5 milliarder dollar, mens administrerende direktør uttalte at de hadde 28,6 milliarder dollar i forvaltningskapital (AUM).

Denne rapporten for fem uker siden fra The Logic viste da at AUM hadde falt til 12 milliarder dollar. De viste seg også å være involvert i UST-krisen. Når du graver i blokkjeden, er denne lommeboken en stygg lesning (seriøst, hvis du trodde porteføljen din så dårlig ut, ta en titt på den), viser at den trekker midler fra Anchor-protokollen under UST-fiaskoen. Å ja – og lommeboken tilhører Celsius. Uff.

Hvis jeg skulle se utlånsplattformen min trekke ut 225 millioner dollar fra Anchor, i tillegg til rapporten ovenfor som fremhever AUM-fallet, så vel som den fortsatte bearish makrosentimentet og nedfallet fra UST-krisen, ville jeg vært veldig redd for kapitalen min for å si det mildt. Og det er en ganske åpenbar konklusjon å nå, noe som betydde at mange trodde det. Og plutselig har vi et kapitalløp som plattformen ikke kan opprettholde.

Blockchain-analysefirmaet Nansen hevdet også at Celsius også kan ha «betydelige ETH-forpliktelser». De tok ikke feil. Ta en titt på denne adressen, da Celsius overførte over 320 millioner dollar med krypto til FTX-børsen før du kunngjorde at uttakene ble suspendert i et desperat forsøk på å støtte opp likviditeten.

Hva betyr det fremover?

Jeg tror det er slutten på Celsius. Jeg kan rett og slett ikke forestille meg hvordan de gjenoppretter tilliten til forretningsmodellen herfra, selv om de overlever insolvens på kort sikt. De er nå på samme sted som Do Kwon og Terra-vennene hans var, desperat flaksende rundt med sine Bitcoin-salgsordrer for å støtte opp tappen.

Jeg antar at de kunne slå seg sammen med den nå omdøpte Luna Classic, og lage en slags ny airdrop – kanskje de kunne kalle det Fahrenheit? Ååå, jeg liker det navnet. Selg noen få NFT-er, og det kan være en markedsverdimynt på 1 milliard dollar akkurat der.

Men seriøst, timingen kunne ikke vært verre her – investorer er fortsatt brent av UST-fiaskoen, aksjemarkedet er på spreng og frykt for resesjon øker (hvis vi ikke allerede er i en). Lommebøkene blir tynnere med inflasjonskrisen, og overalt du snur deg er det dårlige nyheter. Nå vil du at jeg skal stole på deg igjen med pengene mine etter at du brente meg før? Nei takk.

Men det er det beste scenarioet – der Celsius overlever lenge nok til å prøve å gjenoppbygge virksomheten. Jeg kan ikke se at det skjer.

Smitte

Som jeg har sagt flere ganger, er dette en bivirkning av smitte, og smitten er kanskje ikke over. Det er trist, for i likhet med Terra-fiaskoen sitter detaljinvestorer igjen med bagasjen fordi de bærer risiko som de ikke visste at de tok i utgangspunktet. Mange kjente ikke til mekanismen bak UST stablecoin, akkurat som mange ikke visste at Celsius jaktet på avkastning via Anchor-protokollen.

Disse smitteeffektene er kanskje ikke over heller. Hvis jeg var deg, ville jeg latt dette ligge til det blåser over – avkastningen du henter tilbake kompenserer deg ikke nok for venstrehalerisiko, noe som er betydelig mer sannsynlig i dette risiko-off-miljøet.

Bare for å illustrere de potensielle følgevirkningene her, investerte Canadas nest største pensjonsfond (CDPQ), med 420 milliarder dollar AUM ifølge deres nettside, 400 millioner dollar i en Celsius-finansieringsrunde i oktober. Deres konserndirektør fortalte Financial Times den gang at fondet var fokusert på å gjøre «opportunistiske» investeringer i «diamant in the rough» selskaper i tidlig stadium som utnytter blokkjedeteknologi, som en del av eksponeringen på 40 milliarder dollar mot finansielle tjenester over hele verden.

«Dette er et lite diversifiseringsspill. Vi kommer ikke til å gå helt ut på digitale eiendeler,” sa han og la til at CDPQ ikke ville vurdere å allokere midler direkte til digitale eiendeler. «Bitcoin? Nei, absolutt ikke, sa han. Uff.

Tether

Alles favoritt stablecoin, Tether, er også involvert – noe som selvfølgelig er enorme nyheter for helsen og likviditeten til hele kryptoøkosystemet. Tether lånte ut 1 milliard dollar til Celsius i 2021, og belastet en rente på mellom 5 % og 6 % ifølge Celsius-sjefen Alex Mashinsky. Mens Tether hevder at all låneaktivitet er «overbelagt», er de også en tidlig investor i Tether (de var til og med hovedinvestor i finansieringsrunden i juni 2020), og ble tvunget til å avgi en uttalelse som avviste deres involvering.

Mens Tethers investeringsportefølje inkluderer en investering i selskapet, som representerer en minimal del av vår egenkapital, er det ingen korrelasjon mellom denne investeringen og våre egne reserver eller stabilitet.

Markedspåvirkning

Markedene faller fritt. I lys av det ovennevnte, og det faktum at Tether hadde avkoblet under UST-krisen til 95 cent, ville jeg ikke ha forventet at det skulle holde seg så fast her. Selv om den teknisk sett har sunket, handles den for øyeblikket til bare $0,9975 – fortsatt uakseptabelt for en stablecoin, vel å merke, men holder relativt fast. Ikke bli overrasket om dette endres i nær fremtid.

På den annen side har Bitcoin satt seg på et enveistog til Paintown. En-dagsdiagrammet nedenfor illustrerer dette godt, og skaper en nydelig 45-graders vinkel ettersom det har gått ned fra $28.000 til $23.500 i skrivende stund.

Jada, det er en krise og det kommer til å bli et fall, men passer straffen til forbrytelsen her? Et fall på 16 % er mye, og jeg tror ikke Celsius er helt ansvarlig. Hadde vi ikke fått inflasjonstallene på fredag og den medfølgende atombomben i aksjemarkedene, er ikke konsekvensene så drastiske. Mainstream media vil sannsynligvis fokusere på en annen kryptodødsspiral, men været utenfor er skummelt – og det er ikke alt på grunn av Celsius.

Imidlertid holder Celsius Bitcoin, akkurat som Do Kwon holdt Bitcoin under UST-krisen. Det tilsvarer kjent salgspress, som får Bitcoin-innehavere til å selge, noe som forårsaker mer panikk, og syklusen fortsetter. Har du hørt denne delen før?

Det er kundenes Bitcoin som likvideres og detaljhandel – igjen – holder posen. Så det er nok en trist dag for krypto i det som er et veldig brennende løp. Men hvis dere skal ta én ting vekk fra alt dette, venner, så er det at i dette tilfellet har Bitcoin-maksene aldri vært så korrekte:

Ikke nøklene dine, ikke myntene dine.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.