Krypto har et smitteproblem, og det er ikke over ennå

Av:
jun 24, 2022
  • Kaskaderende likvideringer og insolvenser i kryptomarkedene viser hvor sammenvevd sektoren er
  • Dan Ashmore advarer om at ytterligere konkurser kan ligge i vente
  • Celsius, Terra og Three Arrows den høyeste profilen, men bekymring for BlockFi, Tether og flere firmaer også

Nedsmeltingen i kryptomarkedene fortsetter å ta ofre, ettersom denne uken har brakt flere nyheter om firmaer som stirrer ned tønnen av insolvens. Den gjennomgripende nøden fremhever hvor isolert og sammenfiltret hele nettet av kryptovalutaområdet er for tiden.

For å illustrere dette er en enkel titt på Three Arrows Capital (3AC) alt som kreves.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Three Arrows Capital

Three Arrows Capital er et hedgefond som ble etablert i 2012, og som alternativt kan beskrives som et krypto venturekapitalfond. Grunnlagt av den høyprofilerte Su Zhu, ble det raskt et av de største firmaene innen krypto.

En av investeringene deres var i Luna, det algoritmiske stablecoin-økosystemet som imploderte forrige måned, og sendte et prosjekt på 40 milliarder dollar + inn i eteren (på en måte tiltenkt ordspill). Det er vanskelig å nøyaktig kvantifisere hvor mye 3AC ble utsatt for, men det er bekreftet minst 200 millioner dollar i eksponering fra kjente lommebøker, mens tallet mistenkes å være så høyt som 450 millioner dollar ifølge enkelte analytikere.

Med ryktene som svirret og markedene som fortsatte å falle, økte salgstrykket og pusterom var ingen steder å se. Etter å ha forsvunnet fra sosiale medier i tre dager, brøt CIO Zu Shu til slutt tausheten.

Su hadde tidligere sagt at vi nå er i en «supersyklus» – med andre ord, at den historisk sykliske naturen til kryptovaluta hører fortiden til, og store korreksjoner eller bjørnemarkeder ikke lenger vil forekomme. Han satte til og med Luna-symbolet (måne-emoji) i sin Twitter-bio, omtrent som Luna-grunnlegger Do Kwon, som skjelte ut alle som tvilte på levedyktigheten til Terra-modellen.

Hva gikk galt

3AC er nok et firma som så ut til å stole på sin innflytelse. På mange måter kan det leses som en mer moderne, digital versjon av den beryktede redningsaksjonen til LCTM -hedgefondet i 1998. Etter hvert som oksemarkedet steg oppover, ble innflytelse rikelig innpodet og 3AC utbetalte avkastning for moro skyld. Nå som musikken har stoppet og lysene er på, ser vi hva disse firmaene egentlig er laget av.

Problemet vi er vitne til med krypto, og det som forårsaker den rådende følelsen av ekstrem frykt akkurat nå, er hvor sammenvevd mange av disse firmaene er. Mandag kunngjorde kryptomegleren Voyager Digital, notert på Toronto-børsen, at de hadde lånt ut 15 250 bitcoins og 350 millioner dollar USDC til 3AC, tilsvarende 666 millioner dollar basert på bitcoins nåværende pris.

Voyager har bedt om å få tilbakebetalt hele lånet innen 27. juni, men med 3AC sannsynligvis insolvent, virker det ambisiøst. Omfanget av skaden her er fortsatt alvorlig, og Voyager har siden satt en grense på $10 000 på kundeuttak. Aksjekursen er ned 95 prosent i år.

Smitten fortsetter

Dominobrikkene faller. Alameda Research, som tidligere hadde investert 75 millioner dollar i Voyager, ga Voyager et lån på 250 millioner dollar for å dekke «kundenes likviditetsbehov», i håp om å gjenopplive det flunkende firmaet og redde deres egen investering.

Alameda ble startet av Sam Bankman-Fried, som også er administrerende direktør for en av verdens ledende børser, FTX. FTX selv utvidet et lån på 250 millioner dollar til BlockFi på mandag, som er i samme bransje som Celsius, for å hjelpe til med å styrke likviditeten i firmaet.

BlockFis økonomi ble lekket på Twitter, hvor det ble avslørt at de på en eller annen måte led et tap under det eksplosive okseløpet. Nå som vi er i et farlig bjørnemarked med smitte som virvler, er det meningen at kundene skal stole på dem med midler?

Så er det Tether, den kontroversielle stablecoinen som har etablert seg som det største likviditetsparet for de fleste kryptovalutaer, og driver mest volum på tvers av alle børser. Jeg skrev forrige uke i mitt dypdykk i Celsius-krisen hvordan Tether hadde investert i en seeding-runde for Celsius i juni 2020 (som hovedinvestor) og også i et utvidet lån på 1 milliard dollar til selskapet.

Firmaet ble til og med tvunget til å komme ut og avklare at «mens Tethers investeringsportefølje inkluderer en investering i (Celsius), som representerer en minimal del av vår aksjonærkapital, er det ingen korrelasjon mellom denne investeringen og våre egne reserver eller stabilitet».

Men i sannhet er det ingen måte å bekrefte påstanden deres, og det er en del av problemet her. Det er utfordrende å kvantifisere nøyaktig hvor langt smitten har spredd seg. Hvem har eksponering for hvem? Hvem sin likviditet er låst hvor? Ingen av disse balansene er offentlige (med unntak av Voyager Digital), og investorer er tvunget til å bare ta sitater som den ovenfor fra Tether til pålydende.

Web

Ovennevnte er bare noen av de mest profilerte hendelsene som har kommet ut den siste uken. Det faktum at jeg i det hele tatt sitter her og skriver dette symboliserer hvilken stor sak dette er. Det skal ikke være spekulasjoner og gjetninger om hvem som er utsatt for hvem. Men ingen vet hva som egentlig skjer i alle disse kryptohedgefondene og utlånsplattformene, siden det ikke er noen regulering og gjennomsiktigheten er minimal.

Jeg sa da Terra gikk under at smitten ville spre seg og insolvenser var nært forestående. Vi har nå sett både Celsius og 3AC falle til randen. Forvent at flere firmaer følger etter. Hvis du ikke allerede har gjort det, er det på tide å være veldig forsiktig med risikoen din, og finne ut nøyaktig hvem du er utsatt for. Dette er ikke over ennå.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.