FTX kan komme til å kjøpe BlockFi: men hvorfor så billig som til 25 millioner dollar?

Av:
jul 4, 2022
  • BlockFi verdsatte til 5 milliarder dollar i fjor, men kan bli solgt til FTX for 25 millioner dollar
  • Celsius og CoinFlex har satt uttak på pause, men BlockFi hevder at de er solvente for nå
  • Mangel på åpenhet og regulering innen kryptolån gjør BlockFi-balansen til et mysterium

Jeg skrev her i forrige uke at kryptovaluta har et smitteproblem, med en rekke firmaer som er fanget og har svak risikostyring.

BlockFi hadde nettopp tatt en revolverende kredittfasilitet på 250 millioner dollar med FTX, som for de som ikke er flytende i corporate-speaking, egentlig er en fancy betegnelse på «bailout».

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Nå er FTX klar til å kjøpe det omstridte firmaet for den ganske underveldende summen på 25 millioner dollar.

Ron Burgundy GIF - Find & Share on GIPHY

Rykter eller bekreftet?

Kryptovaluta kan til tider være som en kafeteria på videregående skole, med rykter som flyr rundt i en nådeløs hastighet, så la oss prøve å grave gjennom støyen og finne ut hva som skjer her. Først var tanken at FTX bare kjøpte en opsjon på BlockFis egenkapital, så kom nyheten om at det var en direkte (og betydelig) del av egenkapitalen, og nå går det rykter om et komplett oppkjøp.

Det rådende tallet som flyter rundt er 25 millioner dollar, selv om visse kilder peker mot et beløp på 50 millioner dollar. Det som det imidlertid ikke er tvil om, er at oppkjøpet – enten det er 25 millioner dollar eller 50 millioner dollar – er slikk og ingenting. BlockFis siste verdivurdering var i mars 2021. Da ble BlockFi serie D-finansieringsrunden avsluttet til en verdi på 3 milliarder dollar. Tre måneder senere, i juni 2021, samlet de angivelig inn midler til en verdi på 5 milliarder dollar. Bloomberg rapporterte deretter for tre uker siden at firmaet hadde som mål å skaffe midler til en verdi på 1 milliard dollar. Og nå, mens kalenderen glir fra juni til juli, graver jeg i historien om FTX som kjøpte firmaet for skarve 25 millioner dollar.

For å sitere samboeren min da jeg eksploderte en flaske ketchup forrige måned, hva faen?

For å vise dette visuelt, plottet jeg disse BlockFi-verdiene mot prisen på Bitcoin. Jeg skal ikke lyve, grafen er ekkel.

Så hvorfor skjer dette nå?

Alt er åpenbart i ettertid, men den aggressive naturen til virksomheter som BlockFi var en oppskrift på katastrofe. Til tross for å markedsføre seg som «kryptolångivere» som betaler en avkastning på kundenes innskudd, har disse firmaene i realiteten opptrådt som svært aggressive hedgefond. Kunder stolte på at disse firmaene investerte pengene sine, de skjønte det bare ikke, noe som sier noe om tilstanden til hysteriet i kryptobullmarkedet da pengene strømmet inn fra alle vinkler.

Men markeder ydmyker alle, og det er akkurat det som har skjedd her. BlockFi var altfor aggressive og viste en total mangel på risikostyring. Selv om de ikke er like fatale som andre kryptolångivere Celsius og CoinFlex, som begge ble tvunget til å sette uttak på pause for å støtte opp om likviditetskrisene sine, samt Three Arrows Capital som står overfor likvidering, er BlockFi veldig i siste sjanse-kategorien.

Den skjulte naturen og mangelen på regulering betyr at vi ikke kan være sikre på hva som var på BlockFis balanse, men etter all sannsynlighet var den fylt til randen med sterkt korrelerte kryptoinstrumenter. Da disse eiendelene begynte å falle unisont – noe som historisk sett alltid har vært tilfelle i kryptokrasj – ble BlockFis egenkapitalposisjon desimert.

Det som gjorde denne forferdelige situasjonen til en fullstendig krise, var det faktum at kundene forverret belastningen på BlockFi ved å løpe mot dørene på en gang, trekke ut midler og teste likviditeten til BlockFis reserver.

Rapporter hevder også at opptil 80 % av BlockFis arbeidsstyrke kan bli sparket mens firmaet prøver å kutte kostnader. Sam Bankman-Fried og FTX, som har posisjonert seg som en slags IMF i kryptoverdenen – en utlåner som prøver å finne siste utvei – stirrer nå ned i fatet på en overtakelse på 25 millioner dollar for å prøve å gjenopplive firmaet.

Selv om 25 millioner dollar er tallet som skaper overskrifter, kan det lett bli en mengde gjeld og skumle forpliktelser, noe som betyr at det reelle tallet er mye høyere. Men igjen, regulering og åpenhet er rett og slett ikke her, så dette utgjør en formodning.

BlockFis administrerende direktør Zac Prince bestred verdien på 25 millioner dollar som ble fløt rundt som «rykter». Andre steder, etter at detaljer fra en investorsamtale ble lekket som antydet at FTX kunne konvertere sine lån til BlockFi til egenkapital uten begrensninger, hevdet en BlockFi-representant at denne klausulen var «svært spekulativ».

Personlig er det eneste jeg finner spekulative her om BlockFi overlever dette rotet. Hvilke kunder kommer til å stole på dette hedgefondet med sparepengene sine igjen?

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money