Intervju om WEB 3 med Vocdoni etter Barcelona partnerskap

Av:
aug 3, 2022
  • Vocdoni bygger anonyme, sensurbestandige og skalerbare digitale stemmeløsninger
  • Den ble nylig brukt i valg av styringsorganet til FC Barcelona
  • Nylig kontrovers rundt kapitalangrep har kastet Web3-stemmeløsninger i rampelyset

Det er ikke nytt at temaet tillit og tro på valg har fått mye tid på eteren de siste par årene. De amerikanske høringene om hovedstadsangrepene har igjen kastet dette inn i rampelyset, men når du tar i betraktning utviklingsland, er temaet en nesten konstant trussel mot demokratiet i visse regioner.

Derfor synes jeg det er interessant innovasjonen som finner sted rundt Web3- infrastruktur og stemmegivning. Vocdoni er et slikt prosjekt som opererer i dette området, og tar sikte på å bygge styringsløsninger basert på desentralisert teknologi.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

I forrige uke kunngjorde den det vellykkede valget av 30 representanter til styringsorganet til FC Barcelona, fotballgiganten. Så ja, vi ser en spennende blanding av sport, stemmegivning og Web3 her. Velgere avgir sin stemme ved å bruke «blinde signaturer», før de mottar et bevis på en stemmekode. Denne prosessen sikrer at hver stemme telles samtidig som velgernes anonymitet opprettholdes.

Selvfølgelig har Barcelona skapt kontroverser de siste årene, ettersom det forrige regimet satte dem i kvelende gjeld og en spiral av økonomiske vanskeligheter. Dette førte til slutt til at det tidligere ufattelige scenariet med at superstjernen Lionel Messi ble solgt, for å frigjøre plass på lønnsregningen, og et forbud mot å signere nye spillere (selv om det merkelig nok nå har gått mot slutten).

Derfor var jeg veldig nysgjerrig på mange aspekter ved denne historien. For å få noen svar intervjuet jeg Ferran Reyes, medgründer av Vocdoni.

Invezz (IZ): Kan du oppsummere nøyaktig hva Vocdoni er, for de ukjente?

Ferran Reyes (FR): Vocdoni er et Web3-prosjekt som har som mål å utvikle desentraliserte styringsløsninger, med hovedfokus på å bygge anonyme, sensurbestandige og skalerbare digitale stemmeløsninger.

Vocdoni Open Voting Stack er fleksibel og enkelt integrert av tredjeparter, slik at nesten alle typer stemmegivning er mulig. I tillegg leverer Vocdoni en Software-as-a-Service (SaaS) stemmeplattform som gjør det mulig å lage nye stemmemodeller, skreddersydd til de spesifikke behovene til den respektive organisasjonen ved hjelp av protokollen.

Vocdoni har tjent styringsbehovene til både private organisasjoner og offentlige institusjoner, og tilrettelagt stemmegivning for hundretusenvis av innbyggere via desentralisert autonom organisasjon (DAO) token-basert avstemning, årlige generalforsamlinger, selskapsvalg og offentlige folkeavstemninger.

Per i dag er Vocdoni den mest avanserte digitale stemmeprotokollen basert på desentraliserte teknologier, og tilbyr løsninger til en brøkdel av prisen sammenlignet med sentraliserte motparter.

IZ: Barcelona har hatt alvorlige problemer med gjeld og finansiell styring de siste sesongene, noe som har fått dem til å falle fra det øvre sjiktet av Europas elite, kutte lønnsregningen og si adjø til den globale superstjernen Lionel Messi. Var det noen bekymring for at det å være forbundet med den sviktende økonomistyringen de har praktisert ville være skadelig for Vocdonis merkevare?

FR: Football Club Barcelona (FCB) er mye mer enn en klubb: det er en av få klubber på planeten som lar sin sammenslutning av supportere være en del av et globalt fellesskap. Demokratisk og meningsfull inkludering er viktig, og som en av Catalonias mest fremtredende institusjoner, fungerer dets grep for å bruke desentralisert stemmeteknologi som et sterkt eksempel for resten av verden.

Vocdonis avanserte demokratiske styringsløsninger gjør det mulig for klubben å knytte seg tettere til sin mest verdifulle ressurs: sitt globale fellesskap. Forhåpentligvis vil det oppmuntre andre organisasjoner, offentlige og private, til å følge etter.

IZ: Barcelona har uttalt sin intensjon om å lage sin egen kryptovaluta. Tror du dette kan fungere, eller er dette bare et markedsføringsstunt?

FR: Mange fremtredende idrettsenheter eksperimenterer med blokkjedeteknologi akkurat nå. Jeg tror at det er naturlig å prøve ut nye teknologier og representerer vår medfødte menneskelige nysgjerrighet. Spesielt desentralisert teknologi kan strømlinjeforme mange prosesser, for eksempel å tilrettelegge for betalinger, generere insentiver og finansieringsinitiativer.

Nytten av disse løsningene går langt utover sport og kan brukes til enhver organisasjon eller initiativ med en mikroøkonomi, som musikkfestivaler eller veldedige organisasjoner. Mest av alt kan desentraliserte løsninger bidra til å løse opp barrierer og konsentrere ressurser som ellers ville blitt distribuert.

IZ: Det har vært mye snakk om NFT-er og fotballklubber i løpet av det siste året eller så, men dette har det blitt mindre av i det siste ettersom bjørnemarkedet har startet og likviditeten har blitt sugd fra markedet. Tror du praten og forslagene til NFT-er i fotball kommer tilbake?

FR: Ikke-fungible tokens (NFT-er) har gjennomgått en intens spekulativ boom, men nå er det på tide å sette nytten i sentrum. Å bruke NFT-er på billettering, fanlojalitet eller klubbmedlemskap gir mest mening for sportsbruk. Det er mange andre måter fotballklubber og deres lokalsamfunn kan dra nytte av dette på, og ved å koble dem sammen med desentraliserte stemmeteknologier kan fans fra hele verden bli med i klubber som overskrider landegrenser ved hjelp av Web3-teknologi.

IZ: Tror du digital stemmegivning kan bidra til å dempe mye av kontroversen rundt rettferdighet ved valg, et eksempel som vi til og med har sett dominere media i USA? Ville utviklingsland ha infrastrukturen til å implementere dette på riktig måte?

FR: Vocdoni Open Voting Stack kan sikre at en avstemning har blitt utført rettferdig og uten manipulasjon. Sikker og rimelig digital stemmegivning gjør det lettere for innbyggerne å delta i styringen av selskaper, kommuner og regioner utover nasjonale valg. Hvis det implementeres i en større skala, vil dette ha en positiv innvirkning på en nasjons demokratiske kvalitet og potensielt dempe velgerapati.

Når det gjelder tekniske aspekter, er Vocdonis kode åpen kildekode, og omtellingen av stemmene skjer i en offentlig stemmeurne ved bruk av desentralisert teknologi, slik at enhver person og organisasjon over hele verden kan revidere avstemningen i live-tid. Kalt som «Universally Verifiable» innenfor Vocdonis rekker, representerer dette et paradigmeskifte innen digital stemmegivning, som tradisjonelt har vært dominert av sentraliserte protokoller som krever blind tillit. Ved å bruke kryptografiske mekanismer som zkSnarks og blind-signaturer kan alt dette oppnås, samtidig som velgerens anonymitet opprettholdes.

I tillegg er det andre fordelaktige bruksområder i politikken, som å forbedre tilgjengeligheten for å øke deltakelsen, utvikle globale digitale identifikasjonsmetoder og muligheten for innbyggerne til å verifisere at folketellingen er nøyaktig. Imidlertid vil disse brukstilfellene kreve mye sosiopolitisk momentum. Global lov og politikk vil måtte tilpasses et digitalisert og desentralisert stemmeparadigme med et lovverk som kan legge til rette for et sikkert, distribuert identitetsautentiseringssystem. Dette vil sørge for umiddelbare gjentellinger av stemmesedler og overholde globale identitetsstandarder.

IZ: Hvor mye vanskeligere er det å samarbeide med organisasjoner for øyeblikket enn det ville ha vært på denne tiden i fjor, da investeringene og etterspørselen i området var på toppen?

FR: Om markedet er bullish eller bearish er irrelevant for desentralisering av digital stemmegivning: kraften ligger i nytten. Siden blokkjede utnyttes av Vocdoni for å gi de nødvendige egenskapene til sikkerhet og sporbarhet i digital styring, er ikke Open Voting Stack underlagt markedssvingninger.

Etterspørselen etter Vocdonis stemmeløsninger øker på grunn av en rekke faktorer, inkludert forbedringen av Vocdoni-stemmeprotokollen, behovet for styring i Web3, eksterne sosiale endringer som hyperdigitalisering av samfunnet og økende fjern-først-arbeid på en global skala.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money