Bitcoin-gruveaksjer spretter tilbake i august

Av:
aug 16, 2022
  • Den gjennomsnittlige Bitcoin-gruveaksjen er opp 36 % i august, 4,5 % for Bitcoin og 3,6 % for S&P 500
  • Økende strømkostnader og bitcoin ned nærmere 50 % YTD er utfordrende for gruveaksjene
  • Gruvevanskelighetene har dermed falt, noe som reduserer konkurransen

Det har vært en velkommen frisk medgangsbris i markedene den siste tiden, etter et brennende første halvår. En sektors tilbakeslag har imidlertid vært spesielt sterk.

Bitcoin -gruveaksjer har steget de siste par ukene. Grafen nedenfor fra Mike Colonneses dypdykkrapport kvantifiserer bevegelsen – den gjennomsnittlige Bitcoin-gruveaksjen hoppet 36 % i de to første ukene av august, i motsetning til en bevegelse på 4,5 % i BTC og en økning på 3,6 % i S&P 500.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Den bredere positiviteten i markedet er godt dekket. KPI-data falt denne måneden til 8,5 %, og kom under forventningene på 8,7 %, og med det nåværende miljøet hyperfokusert på inflasjonsmålinger og de tilsvarende Fed-svarene, er det positive nyheter i seg selv. I tillegg, innenfor kryptovaluta -kretser, har nyhetene om Coinbase samarbeid med den institusjonelle investeringskongen Blackrock fått Bitcoin til å klatre høyere og flørte med $25 000-merket (selv om noen analytikerprognoser var godt nord for dette, som jeg dekket her forrige uke).

Stigende kostnader og fallende inntekter

Så igjen, hvis vi går litt tilbake her, er det fornuftig at gruveaksjer styrker seg i en slik grad? Jeg publiserte et stykke for en uke siden og så på de økende strømkostnadene som presset gruvearbeidere.

Med det geopolitiske klimaet som driver overskrifter som et resultat av økningen i gassprisene, har også elektrisitet vært på vei oppover. Med kun fokus på Europa, var European Power Benchmark i gjennomsnitt 201 €/MWh i første kvartal 2022 – det er en økning på 281 % sammenlignet med samme kvartal i 2021

Enkelte land var enda verre. Spania og Portugal steg med 411 %, mens prisene i Frankrike steg 336 % og de italienske prisene var de høyeste i EU med 249 euro per MWh, en økning på 318 % fra året før.

Og likevel ser vi disse aksjene pumpe så overdrevent nå? Og med Bitcoin – som åpenbart er gruvearbeidernes inntekter – fortsatt ned nesten 50 % i år?

Vel, svaret ligger i vanskeligheten til gruvenettverket. Med disse nevnte driftskostnadene som øker og gruvearbeidernes inntekter fallende, har de mindre gruvearbeiderne virkelig følt klemmen. Med mange som stenger butikken, har utfordringer økt betraktelig de siste fem måneder, og tegner et mer rosende bilde for de som er igjen – som jeg plottet nedenfor.

Til tross for velkomstutsettelse, viser imidlertid en innsjekking på bitcoin-reservene til gruvebassenger kampen det har vært i år så langt. Jeg plottet disse saldoene over de siste 6 månedene, og det er ganske tydelig at en brå reversering skjedde 9. mai . Hva skjedde 9. mai ? Vel, en mynt ved navn UST lanserte en dødsspiral av episke proporsjoner, og satte i gang smittekrisen som bølget over industrien – det var ingen som kunne unnslippe, og absolutt ikke for gruvearbeidere.

Det er interessant at til tross for at markedet har blitt grønt de siste ukene, har ikke disse saldoene økt. Mens dataene bare er tilgengelige til juli, begynte markedene å komme tilbake i forrige måned. Det er faktisk et poeng som også fanges opp i Colonneses rapport, ettersom han presenterer i grafen under som viser at salget av bitcoins fra gruvearbeidere forble høyt i juli. Data fra selskapsregistreringer for august, dersom markedet forblir grønt, vil være interessant å vurdere om det er en endring av melodi her.

Vi anslår at de 11 gruvearbeiderne i datasettet vårt solgte 6 019 BTC i juli, eller 167 % av den totale produksjonen for måneden

Mike Colonnese, HWC Research

Aksjer med høy beta

Med grønne markeder og Bitcoin som stiger, er gruveaksjer som hopper opp i et mer eksplosivt tempo akkurat det vi har sett tidligere i markedet – bitcoin-gruveaksjer har vist seg å være et alternativ med høyere beta som er veldig korrelert med prisen på Bitcoin.

Faktisk viser Colonneses rapport også dette. Med Bitcoin som fortsatt har et dårlig år som helhet, ned 47 % til tross for den nylige tilbakegangen, er gruveaksjer dårligere – de handles i gjennomsnitt 59 % under prisene de åpnet året med. Igjen, de er høybeta-aksjer korrelert til Bitcoin – så i sammenheng med dette gir det perfekt mening.

Så, med krypto som helhet som fortsatt lider av en morgen-etter-hodepine etter Terra krisen og Feds fjerning av markedsdekkende likviditet, er det viktig å huske hvor høy-beta mange av disse gruveaksjene er.

Landskapet så langt i år har vært fryktelig, med priser som gjenspeiler det. Men de siste ukene viser at når bunnen er nådd, vil gevinstene som tilbys bli overdimensjonerte. Det virkelige spørsmålet, som jeg dekket i ukens første artikkel i morges, er å finne nøyaktig når det er.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money