Hvorfor er Bitcoin så korrelert med aksjemarkedet? Et dypdykk

Av:
Oct 19, 2022
Listen to this article
  • Bitcoins korrelasjon med aksjemarkedet har tatt seg enormt opp i år
  • Begge blir sterkt påvirket av Federal Reserves renteplaner
  • Bitcoin har aldri tidligere opplevd en resesjon, som investorene overser, analyserer Dan Ashmore

Det har vært et turbulent år i markedene, for å si det mildt.

Men en ting som er både bearish og bullish, etter mitt syn, er korrelasjonen mellom Bitcoin og aksjemarkedet. Det høres morsomt ut, men la meg forklare.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Bull case for Bitcoin er en frakobling fra aksjemarkedet

Mange Bitcoinere tror at det bare er et spørsmål om tid før Bitcoin kobles fra aksjemarkedet, sprer vinger og gjør krav på “hedge”-tittelen som så langt har vært så unnvikende.

Uten tvil er dette oppsiden – Bitcoins harde forsyningstak, omgåelse av myndighetskontroll og dens unike evne til å skille penger og stat betyr at oksens visjon er fristende.

Men når vi ser på dataene, er korrelasjonen mellom Bitcoin og aksjemarkedet like høy som den noen gang har vært; denne utopiske (eller dystopiske, avhengig av tankene dine!) fremtiden har aldri virket lenger unna. Faktisk plottet jeg korrelasjonen fra begynnelsen av året til nå, og resultatene er talende (for nerdene var mitt valg av metrikk Pearson 6-måneders rullende koeffisient).

For de som er mindre kjent med korrelasjon, betyr en koeffisient på 0 ingen sammenheng. For eksempel er korrelasjonen mellom antall epler du spiser på en gitt dag og antall ganger Storbritannias statsminister Lizz Truss ombestemmer seg, (antagelig) nær null.

En korrelasjon mellom 1 er derimot perfekt. Så korrelasjonen mellom antall halvlitere du drikker og hvor full du er vil være nær +1. Og det følger også at -1 er et perfekt negativt forhold, så korrelasjonen mellom antall halvlitere du drikker og hvor edru du er er sannsynligvis nær -1.

Jo nærmere tallet 1, jo sterkere er forholdet. Jo nærmere -1, jo sterkere er forholdet i motsatt retning. Og null, eller et sted i nærheten av det, betyr at det ikke er noe meningsfullt forhold. Så det er en glidende skala fra mellom -1 og 1.

La oss se på grafen for korrelasjonen mellom Bitcoin og aksjemarkedet, og zoome inn på tidsperioden 2022.

Korrelasjonen mellom Bitcoin og aksjemarkedet har aldri vært høyere

Umiddelbart er det tydelig at korrelasjonen økte kraftig i slutten av januar/februar, før den økte ytterligere i april. Faktisk har det vært nær en perfekt 1 i store deler av året, med markeder som beveger seg i lås.

Og hva er unikt med dette året? Vel, det er rentemiljøet. Federal Reserve har påvirket markedene med sin aggressive holdning til renter. Jo høyere rentene heves, jo mer likviditet suges fra økonomien og jo mer bearish blir det. For mye rentehevinger og vi får r-ordet: resesjon.

Fed har satt i gang et nytt paradigme, ettersom inflasjonen har spiralert fra baksiden av et tiår med pengetrykking, kvantitative lettelser og nesten nullrenter. Med COVID som sparker alt dette opp til et nytt nivå, har inflasjonen gått helt bananas.

Så la meg legge til en variabel til forrige graf som viser stigningskorrelasjonen mellom Bitcoin og aksjemarkedet. Ta en titt på den rullende korrelasjonen med Fed-renten drysset inn:

Hmm. Og husk – Bitcoin ble først lansert i 2009, året etter at verdensøkonomien smeltet sammen da bankfolk mistet handlingen, med en subprime-lånekrise i USA som utløste en av tidenes verste finanskriser. Siden de mørke dagene har markedet vært en absolutt tåre, med et av de lengste oksemarkedene i historien. Dette har vært epoken med magre renter (negative?) og kvantitative lettelser, med opprørende aktivagevinster lagdelt inn.

COVID var det samme, bare på steroider. En av de mest avslørende grafene er nedenfor – fra min analyse av pengetrykking og ulikhet (publisert i går).

Og så grafen nedenfor, som viser omfanget av stimulansen i forhold til 2008. Det er som å sammenligne med epler med genmodifiserte, forstørrede appelsiner.

Med denne konteksten gir det perfekt mening at korrelasjonen er så høy. COVID spylt hele systemet med kontanter, og så kom inflasjonen. Nå er Fed innstilt på å suge alt det ut igjen – de verst tenkelige nyhetene for markedene.

Alt som virkelig betyr noe akkurat nå er ordet til Jerome Powell (jeg snakket om markedets avhengighet av dette nylig her). Markedene reagerer basert på forventninger om fremtidige rentestigninger, som kommer rett fra Powells munn, samt den månedlige KPI-rapporten.

Og hva er det gamle ordtaket? Vel, korrelasjoner går til 1 i en krise. Investorer flykter for de sikreste eiendelene som mulig, og dumper alt og likviditet. Dette er faktisk en hovedårsak bak dollarens enorme styrke i år, noe jeg analyserte tidligere i år. Det hele henger sammen.

Når jeg ser tilbake på analysen av styrken til dollaren tidligere i år, er en av mine favorittdiagrammer nedenfor, som viser styrken til dollaren historisk og fremhever krisetider. Merker du noe?

Bitcoins første krise

Igjen, ingenting er overraskende her:

Trinn 1: Enestående pengeutskrift. Eiendeler lenger ute på risikospekteret (teknologiske aksjer , Bitcoin, Dogecoin osv.) som ser flere gevinster.

Trinn 2: Inflasjonen hopper som et resultat

Trinn 3: Federal Reserve fører en aggressiv rentepolitikk for å dempe inflasjonen

Trinn 4: Eiendeler selges ut, med de lenger ute på risikospekteret (teknologiaksjer, Bitcoin, Dogecoin osv.) som opplever flere tap.

Og – avgjørende – selgere diskriminerer ikke. Salget er utbredt, så korrelasjonene øker, og det er det vi ser med Bitcoin. Det er ikke nødvendigvis aksjemarkedet som leder Bitcoin; det er at det er en variabel som lurer – Federal Reserve – som leder dem begge. Igjen, se på diagrammet ovenfor som viser Fed-renten mot korrelasjonen mellom S&P 500 og Bitcoin.

Og dette er grunnen til at jeg har stanget hodet i bordet (er det et uttrykk?) hele året om en feilslutning: påstanden om at krypto og Bitcoin har vært her før. Supportere hevder at dette bare er den siste av de mange fallene for krypto.

Det er ikke sant. Bitcoin ble lansert i januar 2009, noe som betyr at dette er første gang det har eksistert under et makrobjørnemarked. Tidligere kryptovintre kom midt i et lavrente, imøtekommende miljø der alt var bra i verden.

I dag er det ventet at det blir strømbrudd på kalde netter i London denne vinteren. Store teknologiselskaper har barbert 70%+ av aksjekursen. Folk sliter med å få råd til melk og brød. Så nei, krypto har ikke vært her før. Økonomisk er dette mørke tider. Og krypto har aldri før sett mørke tider.

Hva skjer etterpå?

Dette er ikke jeg som sier, at krypto ikke vil gjøre det det alltid har gjort – sprette tilbake. Jeg sier bare at dette ikke er ditt vennlige nabolags kryptovinter, dette er et helt annet beist – drevet av makroblodbadet, med korrelasjoner som øker tilsvarende.

La meg sirkle tilbake til åpningsavsnittet av dette stykket da jeg sa at Bitcoins voksende korrelasjon var både bullish og bearish.

På lang sikt må Bitcoin frakobles for å nå sine “mål” om å bli en verdibutikk; en utgang fra den regjeringskontrollerte verden av fiat-penger. Det er vanskelig å argumentere med. Og i så måte er det skuffende å se den skyhøye korrelasjonen, som har steget så mye i år. Absolutt, Bitcoin vil ha null håp i det lange løp hvis den ikke slutter med denne skitne volatilitetsvanen, samt nekter å gjøre noe uten å holde aksjemarkedet i hånden.

Grunnen til at jeg sier at det også er litt bullish er at det viser at Bitcoin nå er en vanlig finansiell eiendel. Tidligere år viste en Bitcoin som ikke var altfor korrelert med markedet. Det var en nerdete magisk pengegreie på Internett, noe din venns eldre søsken fortalte deg om under en grillaften.

Likviditeten var sparsom og den påvirket ikke det bredere finansmarkedet.

Men nå har den kommet. Adopsjon har skutt i været. Den presenteres sammen med Dow Jones og gull når media viser de daglige markedsbevegelsene. Korrelasjonen underbygger dette – den beveger seg med aksjemarkedet mer enn noen gang før.

Det neste trinnet er å dumpe den korrelasjonen. Og ser vi på Bitcoins grunnleggende, som er mer som en vare enn aksje (det motsatte av Ethereum, forresten), er den sminket til å gjøre det. Det virkelige spørsmålet er om folk vil innse dette og begynne å verdsette det som sådan.

Og det er det som gjør det så medrivende som en aktivaklasse. Vi har aldri sett noe lignende før – en slags vare som lever i den digitale verden. Det er grunnen til at spekteret av utfall uten tvil er bredere enn noen annen eiendel.

Uansett hva som skjer, blir det en morsom tur. Men tallene viser at akkurat nå er Bitcoin ikke noe mer enn aksjemarkedets leketøy, som blir kastet rundt etter eget ønske.