Hvordan amerikanske kunder ble reddet fra FTX-rotet

Av:
nov 11, 2022
Listen to this article
  • FTX er insolvent med hull i balansen angivelig så stort som $8 milliarder
  • Amerikanske kunder er upåvirket ettersom FTX US fortsetter å behandle uttak
  • Har amerikanske kunder blitt reddet av strenge regulatorer?

Etter en periode med stillhet som føltes som en evighet – tross alt er en dag i krypto et år noe annet sted – dukket den mest beryktede mannen i bransjen opp torsdag ettermiddag, midt i den pågående FTX-kollapsen (dypdykk publisert i går her).

Sam Bankman-Fried (SBF) publiserte en 21-tweet-tråd som begynte med den viktige (men så meningsløse) setningen «I’m sorry». Hei, det er mer enn Celsius-investorer fikk fra Alex Mashinsky etter at firmaet hans gikk til null (det dypdykket lagt ut her), med kunder som tapte alt (eller nesten alt, avhengig av hvordan den flerårige rettsprosessen vil utspille seg).

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

En ting oversett i alt dette? SBF ga antagelig ut tråden fra Bahamas – ikke hjemlandet USA. FTX har hovedkontor på den karibiske øya, med FTX US en egen enhet. Og FTX US kjører bra med lastebil.

Har amerikansk regulering reddet amerikanske forbrukere?

Regulatorer får en tøff tid i krypto. Tross alt er en av pilarene i krypto desentralisering. Bitcoin vokste ut av libertariske idealer, skapt av cypherpunks, en gruppe Internett-beboere som bruker kryptografi for å forbedre personvernet og selvsuvereniteten.

Regulering sparte også amerikanske kunder for mye penger her. SBF er en California-unge som dro til Stanford. Men han bygget sin kryptovalutabørs i Hong Kong, før han flyttet til Bahamas. Hvorfor?

For å dra nytte av slapp regulering, selvsagt. Det sammenvevde forholdet mellom handelsfirmaet Alameda og FTX-børsen var stadig gjenstand for gransking. Men Sam insisterte alltid på at alt var bra.

Se, dette er nøkkeldelen. En kryptovalutabørs er nettopp det – en børs. Kunder setter inn penger for å kjøpe krypto, og kryptoen skal sitte der til kunden tar den ut. Børser er ikke deler av reservebanker, som låner ut klientmidler for å tjene penger.

Derfor bør et løp på banken ikke utløse en «likviditetskrise», som beskrevet av SBF. Alle eiendeler skal være der. Og – i muligens hans mest alvorlige forbrytelse – insisterte SBF på at dette var tilfellet i en tweet mandag. Jeg ville koblet tweeten her, men SBF slettet den faktisk dagen etter, så skjermbildet nedenfor må duge. UH oh.

Hva skjedde med pengene?

Så hvordan har FTX gått under med et hull på 8 milliarder dollar? Vel, det kommer tilbake til handelsarmen Alameda. Den led store tap midt i smitten etter Terra (og DEN dødsspiralens dypdykk er her). For å underbygge det ser SBF ut til å ha sendt lån til selskapet fra FTX. Til gjengjeld for disse lånene ble FTT akseptert som sikkerhet.

Du vet, den samme FTT som ble opprettet av SBF og tilbyr minimalt med nytte utenfor FTX. Ikke bare det, men tokenet er utrolig illikvid. Og selv om det er uklart akkurat nå, ser det ut til at en del av midlene som ble sendt til Alameda – sikret med dette FTT-tokenet – var klienteiendeler.

Så avslørte en rapport fra CoinDesk at balansen til Alameda var stablet full av FTT – mer enn hva markedsverdien til mynten var (husk at FTT ble opprettet av SBF og tilbød minimal nytte utenfor FTX). Katten var ute av sekken. Binance-sjef Zhao (CZ) så denne katten og valgte å dumpe Binances beholdning, verdt minst 580 milliarder dollar.

For Alameda og FTX, gitt at hele økosystemet ble støttet opp av dette FTT-tokenet, var dette dødelig. Og så kom Alameda-sjef Caroline Ellisons tilbud om å kjøpe hele posen for $22 per token.

CZ tok ikke dette tilbudet. På spørsmål om hvorfor hun var bekymret nok til å tilby å kjøpe allokeringen til $22 per token i en OTC-transaksjon, hadde SBF følgende å si.

Det tok ikke lang tid før slusene åpnet seg. Salget økte, og siden det var et så illikvidt token, kollapset FTTs pris. Dette reduserte FTT-sikkerheten holdt av FTX til verdiløs og skapte et misforhold i FTXs eiendeler og forpliktelser. Kundemidler kunne med andre ord ikke matches. Spill, sett, match.

Og så opphørte tilbaketrekningene og nødsamtaler om redningsaksjoner begynte, som til slutt mislyktes.

Regulering redder amerikanere

Og ja, alt dette er fra Bahamas. USAs strenge regulatoriske holdning drev SBF til Karibia, og tvang ham til å opprette et mer konservativt datterselskap, FTX US, i USA. Den samme FTX US som er fullstendig likvid, behandler alle uttak og er ikke fanget opp i noe av dette.

Binance, som så nesten overtok FTX midt i kriseforhandlingene, har også et eget datterselskap i USA av regulatoriske årsaker. Selskapet var til og med under etterforskning for hvitvasking av penger i 2021. SBF er selv gjenstand for en pågående etterforskning fra SEC om hvorvidt FTX US-tilbud teller som verdipapirer, selv om det fremstår som overflødig i sammenheng med hendelser fra de siste dagene.

Som en som tidligere har vært ganske kritisk til hastigheten regulatorene har beveget seg med, må dette bemerkes.

I likhet med dommere i en fotballkamp, stopper folk sjelden for å takke regulatorer. Men det er mange amerikanske kunder der ute i dag som skylder dem en.