VIDEO: Blockchain og valg | Jake Yocom-Piatt

Av:
nov 12, 2022
Listen to this article
  • Brasils presidentvalg brukte blockchain for å bekjempe feilinformasjon
  • Vi prater med Jake Yocom-Piatt på Invezz-podcasten om hvordan Decred hjalp
  • Vi snakker om fremtiden for stemmegivning, valg og om blockchain faktisk kan utgjøre en forskjell her

Midt i valguken i USA føltes det aktuelt å se på hvordan teknologi potensielt kan påvirke prosessen fremover.

I dag stemmer vi med penn og papir i de fleste stater. «Å komme hjem for å stemme» er en gjentatt setning i mitt hjemland Irland, der folk må reise tilbake til sine forskjellige valgkretser for å stemme. Det føles definitivt som en av de siste gjenværende bransjene som fullstendig har motstått den digitale revolusjonen de siste tiårene.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

På den siste episoden av Invezz-podcasten setter jeg meg ned med Jake Yocom-Piatt. Han er prosjektleder hos Decred, som nylig skapte overskrifter for å ha blitt brukt av Brasilianske presidenten Luiz Inácio Lula da Silva (kjent som Lula) for å bekjempe feilinformasjon og falske nyheter under kampanjen.

Dette var interessant, gitt at det brasilianske valget ble avgjort med en knivskarp margin. Kontrovers ble fryktet i kjølvannet av resultatet, mens falsk informasjon var et hett tema før avstemningen.

I det som fremsto som handlingen fra en roman, la Lula politiske dokumenter på blokkjeden for å hjelpe til med å bekjempe feilinformasjon. Vi pratet om hva akkurat dette betydde, og hvordan det hjalp.

Men hva løser blockchain egentlig her? Ved å sette policydokumenter på kjeden kan de verifiseres. Men kan ikke-blokkjedeplattformer også brukes til å oppnå dette? Dette var et av hovedspørsmålene jeg hadde, siden det ofte er vanskelig i kryptovaluta -området å finne ut hva nytten av et prosjekt er.

Selvfølgelig ble denne episoden spilt inn midt i kaos i kryptovalutamarkedene. En av verdens største kryptovalutabørser, FTX, er insolvent – noe som utviklet seg mens vi snakket.

Vi snakker om hvordan dette siste slaget mot omdømmet til krypto kan påvirke initiativ som dette fremover. Hvem kommer til å ønske å sette nakken på spill og omfavne krypto når alt fortsetter å kollapse rundt det?

Men det er også en dypere diskusjon her om et tema som har blitt veldig levende de siste 10 årene: feilinformasjon og valgrettferdighet. Kan blokkjede være en måte å hjelpe til med å bekjempe noen av problemene, eller er det bare en gimmick?

Går vi ett skritt videre, er det en verden der alle stemmer fra smarttelefonen sin? Kan blokkjeden brukes til å verifisere og umiddelbart kalibrere resultater? Eller er dette bare en drøm?

Dette og mer i ukens episode.

Fortsett samtalen på Twitter med @InvezzPortal , @DanniiAshmore og @decredproject . Eller besøk https://decred.org/ for mer informasjon.

Takk for at du lyttet, følg oss og abonner her: