Hva betyr Ethereum Shanghai-oppgraderingen?

Av:
Jan 11, 2023
Listen to this article
  • Ethereums Shanghai-oppgradering er planlagt til mars og vil tillate investorer å trekke ut ETH
  • Staking-protokoller har hoppet på nyhetene, og forventer en økning i innsatsen
  • 16 millioner ETH er for tiden satset og vil være berettiget til å bli trukket tilbake

Det virker som en evighet siden, men den etterlengtede sammenslåingen skjedde først på Ethereum-nettverket i september.

Overgangen av verdens nest største kryptovaluta til en Proof-of-Stake-konsensus var et banebrytende øyeblikk for bransjen for øvrig. Omtvistet i årevis skjedde det endelig, og til tross for at oppgraderingen skjedde under et bjørnemarked, gikk det greit.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Men hei, ting går raskt i kryptovaluta-kretser. Syv uker senere ble industriens øyne rettet mot en viss milliardær på Bahamas, da FTX ble puff og Sam Bankman-Fried kjente den kalde metallomfavnelsen av håndjern på håndleddene.

Mens krypto snubler, er den neste store begivenheten i horisonten Shanghai-oppgraderingen for Ethereum. Dette vil til slutt tillate deltakere av ETH å trekke tilbake den satsede ETH – noe som ikke har vært mulig til dags dato.

Hvor mye ETH er satset?

Oppgraderingen vil inkludere en kode kjent som EIP 4895, som gjør at ETH kan trekkes tilbake fullt ut. Det er for tiden nærmere 16 millioner ETH innestengt i innsatskontrakter.

Da det var forventet at satset Ethereum ville kunne trekkes ut etter sammenslåingen, hadde jeg skrevet for å være forsiktig med at prisen faktisk kunne ta et dykk i kjølvannet av sammenslåingen, ettersom en bøttelast med ETH ville være uttakbar og handlebar for første gang.

Visst, det finnes flytende innsatsalternativer som lar deg handle derivater av den satsede ETH, men mange investorer har ikke benyttet seg av dette alternativet, og faktum er at det vil bli mye enklere å selge ETH når Shanghai-oppgraderingen går live.

Men det er også grunner til å være optimistisk her. Det er for tiden over 120 millioner ETH i omløp. Det betyr at 16 millioner ETH bare utgjør omtrent 13% av forsyningen.

Hvor mye ETH vil bli satset etter oppgraderingen?

Sammenlignet med andre Proof-of-Stake-blokkkjeder, er dette innsatsforholdet på 13 % godt under normen.

Betyr dette at når den tvungne låsingen av tokens er opphevet, vil investorene stå i kø til innsatsen deres tokens? En del av argumentet for dette scenariet er prishandlingen til ulike innsatsprotokoller.

Husk, for å bli en validator på Ethereum-nettverket, må man eie 32 ETH, som med ETH-handel til $1 300 er en bratt forespørsel ($42 000). Derav eksistensen av innsatspuljer, som lar investorer satse det beløpet de vil og fange en del av belønningen pro-rata.

Med positive nyheter som har kommet ut den siste uken som øker sannsynligheten for at oppgraderingen lander i mars, forventer markedet tilsynelatende at dette vil oppmuntre til mer innsats på Ethereum-nettverket, i tråd med det som er sett på andre Layer 1-er.

Prisen på Lido Finances styringstoken har doblet seg siden starten av året, til tross for at Ethereum bare steg 12 %. Et annet innsatstoken, Rocket Pools opprinnelige token RPL, har hoppet 28 %.

Det er en makroverden

Dette er en viktig utvikling for den langsiktige helsen til Ethereum-økosystemet. Mantraet “bjørnemarkeder er for å bygge” er et overbrukt begrep i kryptosirkler, og kan ofte brukes til å maskere det som er et sviktende produkt i et uegnet marked, men i dette tilfellet passer ordtaket.

Følelsene mine for ETH generelt er blandede, og jeg liker å verdsette den som en teknologiaksje, noe jeg dekket i et dypdykk her. Jeg tror at så lenge vi fortsetter med dette høyrentemiljøet, vil ikke Ethereum og krypto få lov til å stige.

Når det er sagt, vil makromiljøet snu etterhvert (det har faktisk vært lovende tegn den siste måneden, med fornyet optimisme for kryptomarkeder på vei inn i torsdagens KPI-avlesning), og når det omdreiningspunktet skjer, vil eiendeler som vil ha vedvart gjennom blodbadet og jobbet for å rydde opp i deres handling vil seire.

Jeg spår ikke at dette nødvendigvis vil skje Ethereum, men oppgraderinger som disse er avgjørende for at den i det minste skal være i stand til å gjøre det.

Et raskt blikk på TVL på Ethereum vil fortelle deg alt du trenger å vite om hvordan blodbadet i 2022 fratok nettverket så mye av kapitalen.

Men med sammenslåingen endelig i bruk i september, Shanghai-oppgraderingen planlagt i mars og fortsatt innsats for å redusere problemet med kroniske gassavgifter og andre problemer på nettverket, er det i det minste en konkret plan.

Som jeg sa, jeg tror Ethereum kan verdsettes som en teknologiaksje, og med det i tankene vil ingen økning ikke skje før inflasjonen er på normale nivåer, Federal Reserve svinger og sektoren for øvrig slipper fri fra lenkene til høye renter.

Shanghai-oppgraderingen skulle i det minste hjelpe den til å jobbe tilbake mot å hente inn noe av TVL den skrøt av under pandemien og se oppover igjen på kartet. Men det er en lang vei frem.