Hva skjer på Nexo? Kryptolångivers kontorer raidet

Av:
Jan 16, 2023
Listen to this article
  • Nexos kontorer ble raidet for en rekke økonomiske forbrytelser, inkludert brudd på russiske sanksjoner
  • Kryptolångiveren trakk seg fra det amerikanske markedet i desember etter regulatoriske kamper
  • Den siste hendelsen oppsummerer problemet med Nexo: mangel på åpenhet og juridisk gråsone

Hva skjer Nexo? Kryptoutlåner raidet

Krypto-utlåner Nexo fikk sine kontorer raidet i Bulgaria torsdag, i det som er kryptovalutas siste strid med loven.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Nexos kontorer ble raidet av over 300 politifolk og påtalemyndigheter, som del av en storstilt etterforskning av organisert kriminalitet, hvitvasking av penger, bankvirksomhet uten lisens og datasvindel, ifølge en talsperson for hovedanklageren.

I tillegg dukket det opp rapporter som knytter Nexo til terrorfinansiering og omgåelse av sanksjoner mot Russland.

Nyheten har utløst den vanlige euforien på begge sider. På den ene siden er det de som fordømmer at Nexo er på sine siste ben, den siste kryptolångiveren som ble offer for det nådeløse kryptobjørnemarkedet.

På den annen side har Nexo kjempet hardt tilbake, twitret at den ikke hadde gjort noe galt og faktisk “tok en av de mest aggressive tilnærmingene” angående sanksjoner rundt den russiske krigen.

Så hva er det?

Nexo hadde tidligere trukket seg ut av det amerikanske markedet

Dette er ingen god situasjon. Det følger også etter at Nexo trekker seg ut av det amerikanske markedet i begynnelsen av desember. Flere amerikanske stater hadde gitt “stopp og avstå”-ordre mot Nexo for å tilby uregistrerte verdipapirer. Riksadvokaten i New York saksøkte også Nexo for “feilaktig å ha representert at den overholder gjeldende forskrifter og lisenskrav”.

Nexo hadde lagt skylden rett ved føttene til regulatorer i et avskjedsskudd på Twitter.

Avgjørelsen vår kommer etter mer enn 18 måneder med god trosdialog med amerikanske statlige og føderale regulatorer som har kommet til en blindvei

Jeg skrev et dypdykk om forretningsmodellen og den generelle helsen til Nexo etter den hendelsen. Du kan lese den analysen for hele bildet, men i korte trekk stilte jeg spørsmål ved hvordan selskapet betalte ut nesten tosifret avkastning når avkastningen i DeFi-området hadde falt til 1 %.

I tillegg kritiserte jeg dens avslag på å presentere en skikkelig eiendel og gjeld og dens påståtte “rapport” som attesterte dens eiendeler, som bare var en linje på en nettside som sa at dens totale eiendeler “overstiger” 100 % av gjelden. Det var – og er fortsatt ikke – noe ord om hvorvidt det er 100,01 % eller 10 000 %, og heller ikke noe om forpliktelser eller hvordan dens egen token brukes eller ikke brukes som sikkerhet eller i noen utlånsprodukter.

Med så lite informasjon gitt, for å gjøre en rimelig økonomisk vurdering av Nexo, er det eneste som kan gjøres å spekulere i blinde. Med industrien desimert – utlånsprodukter hos Celsius, Voyager Digital, BlockFi, Gemini og utallige andre har kollapset – er det lett å se hvorfor investorer (og regulatorer) er bekymret.

Dette oppsummerer Nexos problem

Denne siste hendelsen er bare en fortsettelse av det som er Nexos, og alle disse kryptolåneselskapene, største problemet – mangel på åpenhet og den virkeligheten de tilbyr innenfor en gråsone av loven, på godt og vondt.

Det er sanntids “attest”-side sier at den har $2,42 milliarder i kundeforpliktelser. Dette var 3,3 milliarder dollar før kollapsen av FTX , og fremhever hvor mange kunder som har innsett at dette ikke lenger er et risiko-belønningsspill verdt å ta.

Bortsett fra Nexos avslag på å gi mer informasjon om balansen deres, er det også det faktum at amerikanske statsrenter har steget fra 0 % til 4,25 %. Dette har redusert insentivet for kunder til å jage etter avkastning i Nexo, ettersom en rimelig avkastning er tilgjengelig andre steder, og den avkastningen er garantert av den amerikanske regjeringen – langt unna det som skjer i kryptolånebransjen.

Med bare noen få hundre basispunkter med ekstra avkastning som tilbys, men risiko som er bokstavelig talt umulig å kvantifisere gitt hvor ugjennomsiktig økonomien er, er ikke dette et risiko-belønningsforhold som virker attraktivt.

De mange åpne etterforskningene og søksmålene i flere land utgjør ganske enkelt enda et lag med risiko for Nexo. Kommer på et tidspunkt da regulatorer kommer hardere ned på både kryptoutlånsområdet og kryptoindustrien generelt etter FTX-debakelen, er det bekymringsfullt for Nexo.

Det er uten engang å lese noe inn i anklagene rundt russisk sanksjonsunngåelse og terrorfinansiering som har dukket opp de siste par dagene, men hvis disse anklagene har vekt, er det åpenbart enda et problem.

Utlånerens uttalelser gir ikke akkurat tillit heller; de har vært ekstremt omstridte. Gårsdagens uttalelse var like aggressiv som den som ble gitt da den trakk seg ut av det amerikanske markedet i desember.

Dessverre, med den nylige regulatoriske nedbrytingen av krypto, har noen regulatorer nylig tatt i bruk kick først, stille spørsmål senere tilnærming. I korrupte land grenser det til utpressing, men det skal også gå over

Nexo i en uttalelse i går

Hva nå?

Som jeg konkluderte med i mitt dypdykk i desember, er det virkelig umulig å foreta noen form for økonomisk vurdering av Nexo, fordi loven er for tåkete på dette området og selskapet selv nekter å gi noe i nærheten av den informasjonen som ville være nødvendig. Med flere rettssaker og et åpenbart dårlig forhold til en rekke regulerende organer, tegner det en enda mer usikker fremtid.

Det følger av mangelen på åpenhet at kunder som investerer i selskapet tvinges til å gamble at alt er over styret. Og det kan være greit – alt kan faktisk være over linjen, det er ingen bevis som tyder på noe annet. Men det er bare det – et gambling og blind tro på ledernes ord.

Men realiteten er at 300 lovgivere stormet Nexos kontorer i går på det som er noen svært bekymringsfulle anklager. Og med et forferdelig makroklima og ingenting annet enn spørsmål rundt Nexos forretningsmodell og åpenhet, og avkastning som nå er konkurransedyktig andre steder, er det vanskelig å komme opp med et motiv for å investere pengene sine her mens man følger noen form for forsiktig risikostyring.