Bitcoin best presterende aktivaklasse i 2023

Av:
Jan 26, 2023
Listen
  • Goldman Sachs kåret Bitcoin til den best presterende aktivaklassen så langt i 2023
  • Bitcoin er opp 40 % i år, til tross for ingen positive nyheter fra bransjen
  • Med betydelig oppmykning av makroen, handler Bitcoin for tiden som det motsatte av en inflasjonssikring

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

En knapp måned inn i dette skinnende nye året som er 2023, og markedene varmes opp.

Inflasjonen har avtatt betydelig de siste par månedene. Markedenes bane gjennom hele fjoråret, dette har gitt investorer håp om at Federal Reserve vil svinge fra sin haukiske rentepolitikk raskere enn tidligere forventet.

Det er nesten et år siden økonomien gikk over til dette nye renteparadigmet, med rentene som steg fra null til nord for 4 % og tellende.

Inflasjonen faller, markedene slapp

Renter var det foretrukne våpenet i kampen mot den verste inflasjonskrisen siden 1970-tallet. Etter hvert som KPI-tallene ble varmere og varmere, ble det tydelig at det var et stort problem. Fed visste dette, og vegret seg ikke – for å sette i gang en av de raskeste rentehevingssyklusene vi noen gang har sett.

Det har fungert. Til slutt. Inflasjonen har begynt å falle.

Faktisk er hovedfrykten nå at innstrammingssyklusen har gått for langt, med bekymring for at en resesjon truer som hovedårsaken til nedgang i markedet, snarere enn inflasjon.

Ironisk nok, hvis du trenger bevis på at inflasjonen er på vei ned, trenger du bare å sjekke hvor langt kryptovalutaprisene stiger – det er nesten like veiledende som selve KPI-rapporten.

Jeg sier ironisk fordi kryptovaluta, eller rettere sagt Bitcoin spesifikt, tidligere ble utpekt som en inflasjonssikring. Dens hard-capped forsyning er programmert til ikke å forringe, i motsetning til sine fiat-kolleger, gikk teorien.

Selvfølgelig var ingenting lenger fra sannheten. USD kan ha tapt 10 % på grunn av inflasjonen det siste året, men Bitcoin tapte 75 %.

Nå, med avtagende inflasjon, er Bitcoin (BTC-USD) i gang med stigningen igjen. Den er opp 38 % i forhold til året, og handles til $23 000 etter et brutalt år. Det er det sterkeste rallyet på 9 måneder for sektoren.

Som den har gjort i lang tid nå, fortsetter den å handle som en høyrisiko-eiendel, og drar derfor mer enn de fleste av forventningene om en mer dueaktig pengesyklus som kommer nedover sporene.

Nedenfor plotter det opp mot Nasdaq (IXIC), den teknologitunge aksjeindeksen, dens korrelerte, men mindre volatile fetter, som også har en fin start på året, opp 8 %. Den falt tilbake med 33 % i 2022.

Bitcoin den beste aktivaklassen i 2023

Faktisk, i Goldman Sachs årsrapport denne uken, kunngjorde den til og med at Bitcoin er årets aktivaklasse med best resultater så langt. Den vurderte Sharpe-forholdet til forskjellige aktivaklasser, noe som betyr at den plottet prisøkningen mot volatiliteten til hver aktivaklasse.

Dette er åpenbart bare et 25-dagers utvalg, men etter det som var et år fra helvete i fjor, er fristen en stor gevinst for kryptoinvestorer.

Det er imidlertid viktig å huske hvorfor. Det er ingen underliggende positive nyheter som kommer ut av bransjen i år som rettferdiggjør en pumpe på 40 % i prisene. Faktisk har nyhetssyklusen vært ganske negativ. Crypto-utlåner Genesis begjærte seg konkurs, rykter fortsetter å svirre rundt Gemini, mens flere permitteringer har kommet hos Coinbase, Crypto.com og en rekke andre kryptoselskaper.

Men som vi vet nå, handler Bitcoin som et aktivum med ekstrem risiko. Og med inflasjonen på vei ned og håpet om en Fed-pivot øker, betyr det at den kommer til å stige. Bare ikke kall det en inflasjonssikring.