Amigo Holdings vinst rasade med över 80 % under första kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
augusti 29, 2020
  • Amigo Holdings vinst rasade över 80% under första kvartalet.
  • Företagets tidigare VD James Benamor vill återvända till sin roll.
  • Amigo Holdings undersöks för närvarande av Storbritanniens FCA.

Amigo Holdings (LON: AMGO) steg över 30 % på börsen i fredags när grundaren James Benamor vände sig till privata investerare för att få stöd för hans återkomst i företaget som verkställande direktör. Benamor och det brittiska företaget har varit i luven på varandra sedan förra året. 

Efter den inledande uppgången sjönk Amigos aktie med mer än 10 % under fredagen. Amigo Holdings, som fokuserar på garantilån, handlas för närvarande till 13,16 pence per aktie, vilket är en massiv nedgång med 80 % jämfört med 70 pence per aktie i början av 2020. Att välja en pålitlig aktiemäklare för att handla online kan vara svårt. Här är en jämförelse av de bästa för att komma igång.

Benamor försöker avsätta Amigos finansdirektör och styrelseledamot

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I en tweet avslöjade Benamor på torsdag ett bindande bud för 29 % av Amigo Holdings till 20 pence per aktie. Han lade till att budet kommer att verkställas om han tar över rollen som VD. Via en omröstning bland aktieägarna vill Benamor också göra sig av med Nayan Kisnadwala (nuvarande CFO) och Roger Lovering (styrelseledamot). 

Benamor avgick som VD för den brittiska långivaren efter börsintroduktionen (IPO) 2018. I slutet av 2019 inledde han en bitter fejd med Amigos ledning över strategi – ett offentligt gräl som pågår än idag. Tidigt i augusti utsåg företaget finansveteranen Gary Jennison, till VD.

Amigo Holdings publicerade också sin rapport för det första kvartalet på fredag. Där framhävdes att företaget hade genomlidit en vinstnedgång på över 80 %. Företaget tillskrev nedgången till en pågående utredning, i Storbritanniens Financial Conduct Authoritys regi, med syfte att utvärdera hur Amigo bedömer sina kunders kreditvärdighet. 

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Amigo avbryter all utlåning under Covid-19-pandemin 

Det brittiska företaget rapporterade också att de avbrutit all utlåning de senaste månaderna på grund av Corona-viruset, som hittills har infekterat fler än 330 tusen människor i Storbritannien och orsakat över 41 tusen dödsfall, vilket ytterligare minskade vinsten under första kvartalet. 

Med hänvisning till den pågående utredningen och osäkerheten kring Covid-19 avstod Amigo från att publicera sin ekonomiska prognos för hela året på fredag. I relaterade nyheter avslöjade Amigos konkurrent, Provident Financial plc, i onsdags att de gått från vinst till förlust under första halvåret.

I skrivande stund har Amigo Holdings ett marknadsvärde på 62,55 miljoner pund.