Berkeley Group ska återinföra 280 miljoner pund i avkastning till sina aktieägare

Av:
sep 5, 2020
Uppdaterad: maj 31, 2022
  • Berkeley Group planerar att återinföra 280 miljoner pund i avkastning till sina aktieägare.
  • Fastighetsbolaget återhämtar sig efter en vinstminskning före skatt på 35% i juni till följd av Covid-19.
  • Storbritanniens CMA inleder utredning mot fastighetsbolag på grund av leasehold-kontrakt.

I fredags meddelade Berkeley Group (LON: BKG) att räkenskapsårets första fyra månader har präglats av en robust handel och att de därför planerar på att återinföra en avkastning på 280 miljoner pund.

Det brittiska fastighetsbolaget, som främst verkar i Birmingham, London och södra England, rapporterade en nedgång med 20% för framtida avtalade försäljningar under de fyra månader som ledde fram till den 31 augusti.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Berkeleys resultat på aktiemarknaden

Aktierna i företaget behöll en nästintill oförändrad kurs under förhandeln på fredag. När marknaden väl öppnade steg aktien med cirka 2% och nådde en högstanivå på 47,17 pund per aktie. I juni rapporterade Berkeley Group en nedgång på 35% av sin årliga vinst före skatt på grund av Covid-19-pandemin som hittills har smittat fler än 335 tusen människor i Storbritannien och orsakat drygt 42 tusen dödsfall.

Hittills i år har Berkeley Group nu sjunkit med cirka 5% på aktiemarknaden. I mars, när Covid-19 nästan helt stoppade den brittiska bostadsmarknaden, hade företaget sjunkit så lågt som till 31,31 pund per aktie. Att handla aktier online är lättare än du tror. Så här kan du köpa aktier online 2020.

I skrivande stund har Berkeley Group ett marknadsvärde på 5,93 miljarder pund och ett pris/vinst-förhållande på 15,04.

Storbritanniens CMA inleder utredning av fastighetsbolag

En relaterad nyhet är att Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet (CMA) på fredag inledde en undersökning av Countryside Properties, Taylor Wimpey, Persimmon Homes och Barratt Developments. Undersökningen gäller s.k. leasehold-kontrakt, där köpet av en hastighet inte inkluderar marken den står på. Marken måste sedan hyras från säljaren.

Enligt myndigheten kan Storbritanniens fyra största fastighetsbolag eventuellt ha varit gjort sig skyldiga till försäljningar och höga markhyror som bryter mot konsumentskyddslagen. Efter avslöjandet sjönk Barratts aktier med 1,4% på aktiemarknaden, Persimmon med 1,3% och Taylor Wimpey med 0,3%.

Bostadsminister Robert Jenrick kommenterade nyheterna på fredag och sa:

”Vi kommer att införa lagstiftning för att begränsa markhyror i nya avtal till noll och förbjuda nya leasehold-hus. Vi överväger också om det viktiga arbetet i lagkommissionen ska leda till bredare reformer av leaseholding.”

Källor bekräftade på fredag att bolagen samarbetar med CMA:s utredning, som antingen kommer att leda till juridiska tvister eller att fastighetsbolagen förbinder sig att anpassa sin praxis.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10