USD/CNY: Yuan lyfter efter positiv kinesisk detaljhandel

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on sep 15, 2020
  • USD/CNY sjönk till den lägsta nivån sedan maj 2019 efter starka ekonomiska resultat från Kina.
  • Kinas detaljhandel ökade med 0,5% i augusti, vilket var första gången en ökning registrerats i år.
  • Såväl industriproduktionen som arbetslösheten och investeringarna i anläggningstillgångar förbättrades.

USD/CNY-paret sjönk till sin lägsta nivå sedan maj 2019 då marknaden reagerade på en serie starka ekonomiska resultat från Kina. Paret handlas till 6,7860 och är inne på sin åttonde raka vecka i rött. Paret har fallit under 14 av de senaste 16 veckorna.

USD/CNY
USD/CNY dalar efter stark ekonomisk data

Kina rapporterar starka ekonomiska resultat

Den kinesiska ekonomin har studsat tillbaka från sin djupa nedgång tidigare i år. Ekonomin expanderade med 3,2% under andra kvartalet medan andra länder som USA, Storbritannien och euroområdet noterade sina värsta fria fall på decennier.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Landets ekonomi fortsätter att återhämta sig under tredje kvartalet. Enligt landets statistikbyrå var detaljhandeln positiv för första gången i år i augusti. Försäljningen ökade med 0,5% efter att ha minskat med 1,1% föregående månad. Analytiker förväntade sig att försäljningen bara skulle öka med 0,1%. Försäljningen drevs av en ökning med 25,1% av kommunikationsutrustningen och 11,8% av bilar. Försäljningen minskade ändå med 8,6% under årets första åtta månader.

Annan data visade att arbetslösheten sjönk till 5,6% i augusti. Det var 0,1% bättre än föregående månad. Samtidigt sjönk den amerikanska arbetslösheten till 8,4% under månaden medan EU-nivån är över 7%.

USD/CNY reagerade också på starka resultat inom industriproduktionsen Enligt byrån ökade industriproduktionen med 5,6% i augusti, vilket var bättre än föregående månads ökning på 4,8%. Det var också bättre än de 5,1% som analytiker förväntade sig. Produktionen ökade med 0,4% från januari till augusti.

Investeringar i anläggningstillgångar minskade med 0,3%, vilket var bättre än den föregående nedgången på 1,6% och konsensusuppskattningarna om en nedgång på 0,4%. Detta värde mäter hur mycket pengar som företag har investerat i anläggningstillgångar som maskiner och byggnader.

Siffrorna som publicerades idag visar att den kinesiska ekonomin går stadigt framåt. Det har uppnåtts genom de tidiga åtgärder som regeringen vidtog för att begränsa spridningen av covid-19.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk analys

USD/CNY-paret handlas till 6,7860. Det veckovisa diagrammet visar att paret har varit i en brant nedgång efter att det nådde en hittills högsta nivå på 7,1775. Priset har flyttat sig under 38,2% Fibonacci retracement-nivån. Det ligger också under de exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 100 dagar. Dessutom har RSI flyttat till den översålda nivån på 23. Därför verkar det som att björnarna har total kontroll och att paret sannolikt kommer att fortsätta falla.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust