USD/JPY ned efter Feds och BOJ:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 17, 2020
  • USD/JPY sjönk när handlare reagerade på Feds och Bank of Japans räntebeslut.
  • Fed lämnade sin åtgärder oförändrade och signalerade att räntorna kommer att förbli låga i ytterligare tre år.
  • BOJ lämnade också räntorna och de kvantitativa lättnadsåtgärderna oförändrade.

USD/JPY-paret sjönk kraftigt igår såväl inför som efter Federal Reserves (Fed) räntebeslut. Idag återhämtade paret några av förlusterna när handlare istället reagerade på Bank of Japan (BOJ) räntebeslut. Paret handlas till 105,05, vilket är strax över nattens lägstanivå på 104,80.

USD/JPY
USD/JPY reagerar på Feds och BOJ:s beslut

Federal reserves räntebeslut

Spänningen var stor inför Federal reserves räntebeslut och det visade sig att Fed beslutat att lämna räntorna i USA oförändrade. Det var i linje med vad analytiker som intervjuats av Reuters och CNBC förväntade sig. Det var också i linje med Jerome Powells tidigare uttalande om framtida räntehöjningar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken fortsätter också med den nuvarande takten för tillgångsköp (kvantitativ lättnad) för att stödja ekonomin. Den amerikanska centralbanken förväntas lämna räntorna på denna nivå åtminstone fram till 2023. I ett uttalande konstaterade Fed att man inte kommer att ha bråttom att höja räntorna även efter inflationen stiger över målet på 2%.

Den amerikanska ekonomin har återhämtat sig rejält de senaste månaderna. Den har faktiskt återhämtat sig snabbare än vad ens centralbanken förutspått. Men återhämtningen är långt ifrån fullständig, vilket framgår av de senaste uppgifterna. Igår visade data från USA att tillväxten i detaljhandeln minskade i augusti efter att de extra arbetslöshetsförmånerna på 600 dollar upphörde. Och tidigare denna månad visade data att ekonomin endast skapat 1,37 miljoner jobb. Det var lägre än de 1,4 miljoner som analytiker hade förväntat sig.

Bank of Japan lämnar räntorna oförändrade

USD/JPY steg något efter att Bank of Japan avgav sitt räntebeslut. Liksom Fed lämnade BOJ sina penningpolitiska åtgärder intakta. Det lämnade räntan oförändrad på minus 0,1%, precis som de flesta analytiker förväntat sig. Det fortsatte också med sitt program för att kontrollera avkstningskurvorna. Det är ett program där banken köper så många tillgångar som möjligt i ett försök att hålla avkastningen på de 10-åriga statsobligationerna på noll.

I uttalandet sa banken att den var nöjd med den nuvarande återhämtningstakten, som stöds av både BOJ och regeringen. I ett uttalande sa BOJ:s direktör Huruhiko Kuroda:

”Banken kommer att fortsätta med kvantitativa och kvalitativa monetära lättnader med kontroll över avkastningskurvorna så länge det är nödvändigt, i syfte att uppnå prisstabilitetsmålet på 2%.”

BOJ-beslutet kom dagen efter att Japan välkomnade sin nya premiärminister, Yoshihide Suga. Den långvariga ministerrådet ersatte Shinzo Abe, som avgick av medicinska skäl.

USD/JPY teknisk analys

USD/JPY
USD/JPY teknisk graf

USD/JPY-paret handlas till 105,05, vilket är något under de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Priset ligger också något under 38,2% Fibonacci retracement-nivån och under den fallande orangemarkerade trenden i grafen. Men det ligger samtidigt över det viktiga stödet vid 104.11. Därför misstänker jag att paret kommer att fortsätta falla eftersom björnarna siktat in sig på detta stöd.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust