USD/CNY studsar tillbaka när kinesiska handelsöverskottet minskar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 13, 2020
  • USD/CNY-priset studsar tillbaka efter att ha fallit med mer än 2% igår.
  • Kinas export ökade med 9,9% i september medan importen ökade med 13,2%.
  • PBOC har avslöjat planer på att tillåta en viss kortförsäljning av yuanen.

USD/CNY vände uppåt efter att ha sjunkit med mer än 2% igår. Paret reagerar på ett nytt direktiv från People’s Bank of China (PBOC) och blandade handelsnummer. Det handlas till 6,7525, vilket är högre än gårdagens lägsta 6,6938.

USD/CNY
USD/CNY hämtar tillbaka gårdagens förluster

Handelsöverskottet i Kina minskar

Kina har gjort stora framsteg i år. Ekonomin krympte under första kvartalet, men studsade tillbaka med 3,2% under andra kvartalet. Analytiker förväntar sig att rapporter kommer visa att återhämtningen fortsatte under tredje kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det finns många anledningar till tillväxten, inklusive det faktum att landet hanterade covid-19-pandemin förhållandevis väl. Landet, som har fler än 1,3 miljarder invånare och var virusets ursprung, har registrerat färre än 100 000 fall. Samtidigt har USA, ett högt utvecklat land med cirka 320 miljoner människor, registrerat fler än 7 miljoner fall.

Kinas starka handel har bidragit till att hålla landet på fötter. Enligt det kinesiska tullkontoret ökade landets export med 9,9% till 239,7 miljarder dollar i september. Det var den fjärde månaden i rad på plus tack vare den starka externa efterfrågan.

Importen ökade med 13,2% till 202,7 miljarder dollar efter att ha minskat under de två föregående månaderna. Som ett resultat minskade handelsöverskottet från över 58 miljarder till 37 miljarder dollar. Uppgifterna visade också att landets största handelspartner var ASEAN-länderna, som stod för mer än 416 miljarder dollar under årets första 8 månader.

Kinas centralbank försöker begränsa yuanens styrka

USD/CNY har haft en stark nedåtgående trend sedan i maj, då paret nådde en topp på 7,1775. Det tredje kvartalet var faktiskt yuanens bästa kvartal på mer än 12 år.

I går tillkännagav People’s Bank of China nya åtgärder för att begränsa yuanens styrka, vilket vanligtvis påverkar landets exportörer. I ett uttalande sa centralbanken att det skulle tillåta vissa investerare att korta valutan.

Att gå kort är processen att låna en tillgång och satsa på att dess pris kommer att falla. Banken gjorde detta genom att justera valutareservförhållandet för terminskontrakt från 20% till noll. Enligt CNBC var målet med denna nya politik att stabilisera landets valuta.

Den kinesiska centralbanken har varit under press den senaste tiden på grund av yuanens styrka. Samtidigt som banken vill att valutan ska bli svagare vill den också hålla den relativt stabil eftersom den försöker bli en reservvaluta.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

Veckografen visar att USD/CNY har haft en stark nedåtgående trend. Igår sjönk paret till låga 6,6938, vilket är det lägsta som det har varit sedan april 2019. Priset ligger längs Fibonacci retracement-nivån på 50% och även längs det första stödet för de vanliga pivotpunkterna. Det ligger nu under de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Därför förväntar jag mig att paret på kort sikt kommer att fortsätta falla när björnarna siktar mot nästa stöd vid 6.4270.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust