USD/KRW under press efter Bank of Koreas räntebeslut

Författad av: Crispus Nyaga
oktober 14, 2020
  • USD/KRW pressades ned idag när marknaden reagerade på Bank of Koreas räntebeslut.
  • Centralbanken lämnade räntan oförändrad, precis som de flesta analytiker förväntat sig.
  • BoK förväntar sig att den sydkoreanska ekonomin kommer att krympa med 1,3% i år.

USD/KRW-priset sjönk med cirka 0,45% när marknaden reagerade på det senaste räntebeslutet från Bank of Korea. Paret handlas till 1142,91, vilket är den lägst nivån sedan april 2019.

USD/KRW
USD/KRW faller efter BoK:s räntebeslut

Bank of Koreas räntebeslut

Bank of Korea (BoK) avslutade sitt två dagar långa penningpolitiska möte idag med att presentera sitt räntebeslut. Basräntan lämnades oförändrad på 0,50% för fjärde månaden i rad. Beslutet låg i linje med vad de flesta analytiker, som Bloomberg, hade förväntade sig. Banken har redan sänkt räntan med 75 baspunkter i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I uttalandet sa banken att den sydkoreanska ekonomin är på väg att återhämta sig, om än i långsam takt, tack vare ökad privat konsumtion och extern efterfrågan. Faktum är att exporten, som utgör mer än hälften av landets sammanlagda ekonomi, ökade för första gången på månader i september.

Banken förväntar sig nu att den Sydkoreas ekonomi, som är den fjärde största i Asien, kommer att krympta med cirka 1,3% i år. Ekonomin krympte med 3,2% under andra kvartalet efter att ha minskat med 1,3% under första kvartalet.

Enligt BoK har konsumentinflationen stigit till cirka 1% – främst på grund av det svåra vädret som påverkade livsmedelsproduktionen. Som ett resultat låg kärninflationen, som exkluderar de volatila livsmedels- och energipriserna, fortfarande på cirka -0,1%. I uttalandet konstaterade banken att:

”Eftersom återhämtningen i den koreanska ekonomin förväntas bli långsam, och inflationstrycket på efterfrågesidan väntas förbli svagt på grund av covid-19-pandemin, kommer styrelsen att behålla sin tillmötesgående penningpolitiska hållning.”

Inga andra globala centralbanker har höjt eller sänkt räntorna den sista tiden. I Asien lät t.ex. Bank of Japan bli att justeringar sina räntor. Istället har man fokuserat på andra verktyg som kvantitativ lättnad. Vi ser samma trend i Kanada, Australien, Europa och USA.

Det finns också tydliga tecken på att den asiatiska ekonomin fortsätter att återhämta sig. T.ex. visade data från Kina, som publicerades i går, att exporten och importen från landets asiatiska handelspartners har fortsatt att öka.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

USD/KRW teknisk analys

USD/KRW
USD/KRW teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/KRW-priset har haft en stark nedåtgående trend sedan toppnoteringen på 1291 i mars. Den här veckan sjönk priset under det viktiga stödet vid 1151 och nådde en lägstanivå på 1143 – en bottennotering för året.

Paret ligger kvar under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Det ligger också under den fallande trendlinjen som visas i rosa. Därför verkar det som om björnar har total kontroll, vilket innebär att priset kommer att fortsätta falla. Börja din handelsresa med våra kostnadsfria valutahandelkurser.