Storbritanniens tillsynsmyndighet inför nya restriktioner för Amigo Holdings

Författad av: Wajeeh Khan
oktober 19, 2020
  • Storbritanniens FCA inför AVR-restriktioner för Amigo Holdings.
  • Subprime-långivaren är inblandad i en strid med grundaren James Benamor.
  • Den brittiska modehandlaren Boohoo Group plc säger att man kommer att anställa en ny revisor.

Den brittiska finansiella tillsynsmyndigheten införde nya restriktioner för Amigo Holdings (LON: AMGO) på måndagen. Enligt de nya restriktionerna (AVR) måste långivaren få godkännande från tillsynsmyndigheten innan tillgångar förs ut ur företaget.

Amigo Holdings störtdök med cirka 25% under förhandeln idag, men återhämtade majoriteten av den förlusten sedan marknaden öppnat. På årsbasis har aktierna i företaget sjunkit med nästan 85% på aktiemarknaden.

Amigo är inblandade i strid med sin grundare

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

AVR-restriktionen gör också att Amigo måste ansöka om godkännande från myndigheterna innan de kan göra utdelningar till aktieägarna eller bonusutbetalningar till sina chefer. De senaste 18 månaderna har varit en tuff period för det brittiska företaget som är föremål för granskningar av myndigheter och inblandade i en strid med grundaren James Benamor.

Benamor krävde att återinföras som koncernchef men förlorade en omröstning bland aktieägarna i september.

Amigo Holdings erbjuder lån till personer och företag som inte beviljas lån från vanliga långivare, så länge som en tredje part är villig att fungera som garant. Storbritanniens Financial Conduct Authority (FCA) undersöker för närvarande subprime-långivaren med fokus på hur de utvärderar kreditvärdigheten hos de låntagare som de betjänar.

I sin resultatrapport som publicerades i augusti rapporterade Amigo en minskning av intäkterna med 32% under det första kvartalet och en mycket större vinstminskning på 83%. På måndag uttryckte det brittiska företaget förtroende för sin likviditet som menar är tillräckligt för att finansiera verksamheten under covid-19-pandemin.

Boohoo Group anställer en ny revisor

I separata nyheter från Storbritannien sade Financial Times på fredag att PwC hade avgått som revisor för Boohoo Group plc (LON: BOO) på grund av skandalen i leveranskedjan som modehandlaren fick utstå kraftig kritik för tidigare under 2020. Boohoo Group plc bekräftade att det har börjat leta efter en ny revisor på måndagen men avvisade påståenden om att PwC och Boohoo gått skilda vägar.

Enligt Boohoo:

”PwC har inte avgått som revisor för Boohoo, men en process har nyligen påbörjats för anbud för en ny leverantör av revisionstjänster.”

Företaget, som värderas till 3,47 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 40,13, har sjunkit med cirka 8% hittills i år på aktiemarknaden.