Experter diskuterar makromiljön: ”väldigt lite synlighet”

Författad av: Jayson Derrick
oktober 28, 2020
  • Makromiljön under den närmaste framtiden ser inte bra ut för investerare, enligt experter.
  • Orsakerna är ett ökat antal covid-19-fall, oklarhet kring ytterligare stimulans och det amerikanska valet.
  • Det är "bekymmersamt" hur få företag som gjort framtidsprognoser, enligt en expert.

De två viktigaste egenskaperna som investerare letar efter för att avgöra om makromiljön är stabil är tillväxt och stabilitet, sa Michael Kantrowitz, Chief Investment Strategist vid Cornerstone Macro, tisdag morgon på Fox Business.

”Mycket lite synlighet”

Sorgligt men sant så ökar antalet covid-19-fall världen över, USA:s stimulansinsatser verkar ha stannat av och det hett omstridda presidentvalet är nu bara några dagar borta, sade Kantrowitz. Därför finns det ”mycket liten synlighet” att makromiljön kommer att visa tecken på stabilitet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detta väcker frågan om investerare bör dra nytta av svagheten som varat i två dagar och svaret är inte ett rakt ja.

Investerare kanske vill passa på när företag med stabila grunder dippar ned, men det är verkligen inte rätt tidpunkt att ”swing for the fences”, sa han. Faktum är att makromiljön inte kommer att tvärvända och det behövs tålamod i väntan på en bredare ekonomisk återhämtning.

Investerare som letar efter lite mer stabilitet i sin portfölj kan överväga att investera i börshandlade fonder som SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust (NYSE: DIA).

Tillväxtekvation

Tillväxtdelen av ekvationen är lika oklar och kommer vid en tidpunkt då aktiemarknaden har sett en god utveckling sedan magplasket i mars. När intervjun med Kantrowitz spelades in hade 140 företag rapporterat sina intäkter, men det ”är bekymmersamt” att så många företag avstår från att ge någon form av framtidsprognos.

Avsaknaden av prognoser innebär att investerare får gissa hur mycket (eller om) ett företag kommer att växa på kortare och längre sikt.

Enkla pengar redan tjänade

De enkla pengarna på marknaden har redan tjänats i samband med de storskaliga stimulansåtgärder som kom som reaktion på den ekonomiska turbulens som covid-19-pandemin orsakade, tillade CMC Markets Chief Market Analyst Michael Hewson till samtalet.

Precis som Kantrowitz bedömer Hewson att makromiljön kommer att förbli osäker även efter att amerikanska och globala banker rapporterat uppmuntrande resultat.

Samtidigt är förväntningarna på nya stimulansinjektioner från den amerikanska regeringen minimala medan europeiska ledare enades om ett egna stimulansåtgärder som ännu inte ratificerats, sade han. Faktum är att de inte förväntas ratificeras och genomföras förrän under första kvartalet 2021.

Därför är det viktigt för investerare att förstå att det inte är dags att rusa tillbaka till aktiehandeln just nu.

”Vi kommer att uthärda en betydande volatilitet när vi går mot slutet av året,” sa han. ”Så jag skulle lägga mycket pengar i kontanter och vänta på möjligheter att presentera sig.”