DLT-baserad lösning för att hjälpa banker att digitalisera finansiella instrument

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on okt 30, 2020
  • ITFA lanserar dDOC-specifikationer för att digitalisera garantier och förhandlingsbara instrument.
  • Enigios trace:original är den första tekniken som uppfyller dDOC-specifikationerna.
  • Ramverket kommer enligt uppgift att använda blockchain som ett bevis på sanningen, inte för att lagra data.

International Trade and Forfaiting Association (ITFA) har släppt dDOC-specifikationer för att hjälpa banker att digitalisera sina finansiella instrument, såsom garantier och växlingsbara sedlar. ITFA FinTech-kommitténs ordförande, André Casterman, delade denna information genom en kort rapport om funktionen av DLT.

I publikationen avslöjade Casterman detaljer om DNI-initiativets framsteg sedan lanseringen under tredje kvartalet 2019. Enligt honom beskriver dDOC-specifikationer hur man använder avancerad dokumentteknik för att producera, hantera och dela digitala originaldokument.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Vid förklaring om varför det är nödvändigt att publicera dDOC specifikationer, ITFA ordförande, Sean Edwards kommenterade och sade,

”Som den ledande handelsfinansieringsföreningen uppmuntrar ITFA tillsynsmyndigheter att öppna upp för ny teknik som molnbearbetning, digitala signaturer och distribuerad huvudboksteknik. Vi publicerar idag dDOC-specifikationerna som en leverantörs-agnostisk ram för att digitalisera garantier och förhandlingsbara instrument med en blandning av avancerad teknik. Vi arbetar med tidiga adoptionsbanker och med en första uppsättning tillsynsmyndigheter runt om i världen för att anpassa politiken till den digitala praxisen.

Kombinerar tre tekniker

Enligt uppgift designade ITFA dDOC-specifikationer runt tre byggstenar. Dessa byggstenar är den digitala behållaren, som är utvecklad med Ricardian-kontrakt och JavaScript Object Notation (JSON), elektroniska signaturer och stämplar och delad offentlig distribuerad huvudbok-teknik (DLT för engelskans Digital Ledger Technology), som fungerar som en digital notarie.

Enligt ITFA resulterar sammanslagningen av ovanstående tekniker i produktion av bärbara originaldokument som är kompatibla med alla befintliga eller framtida programvarufunktioner och transportmekanismer. Organisationen fortsatte med att notera att dDOC-specifikationer ofta skulle bädda in blockchain, men bara som ett bevis på sanningen, inte som lagring för företagsdata.

Casterman förklarade hur dDOC-specifikationer fungerar, och sa att banker behöver tekniker som integreras sömlöst med de redan befintliga såsom backoffice-applikationer, front-office-portaler och kommunikationskanaler.

Han tillade att små och medelstora företag kommer att gilla dDOC-specifikationer eftersom de föredrar att anta teknik som de valda bankerna erbjuder dem. Dessutom är digitalisering av växelbara sedlar och garantier via e-bankportaler en av de enklare antaganden för små och medelstora företag. Som sådan kommer alla dDOC-kompatibla teknologileverantörer att hjälpa till att uppnå detta i en white label-metod.

Ett strategiskt partnerskap med Enigio

Enligt uppgift behövde ITFA en partner som skulle tillhandahålla de tekniska kraven för att stödja sin teknik. Därför gick organisationen ihop med Enigio för att utnyttja företagets ”trace:original” produkt som en lösning som hjälper till att spåra och säkra ägande av originaldokument.

Enigios VD, Göran Almgren, kommenterade livskraften för deras teknik,

”Vi är övertygade om att vår DLT-baserade lösning trace:original ger den mest effektiva uppgraderingsvägen från fysiska dokument till digitala original, eftersom vår teknik inte bara efterliknar dagens fysiska dokumentflöden utan också erbjuder de högsta nivåerna av säkerhet, integritet och spårbarhet.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust