Är platina ett ”köp” eller ”sälj” i november?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on nov 10, 2020
  • Platina har ett mycket bra "risk/reward"-förhållande på marknaden för tillfället.
  • Om priset stiger över 900 dollar kan nästa mål vara 950 eller till och med 1 000 dollar.
  • Pfizer och BioNTech har utvecklat ett covid-19-vaccin som är effektivt för mer än 90% av patienterna.

Priset på platina förväntas se en positiv utveckling på lång sikt och kan faktiskt accelerera uppåt i november om den globala situationen stabiliseras. Läkemedelsproducenten Pfizer har nu meddelat att de kan ha ett covid-19-vaccin klart i USA i slutet av detta år.

Grundläggande analys: Platina har ett mycket bra ”risk/reward”-förhållande

Priset på platina sjönk från 1 009 till under 830 dollar på mindre än tre månader och det nuvarande priset ligger nu runt 870 dollar. Platinapriset steg inte i måndags trots att Pfizer och BioNTech meddelade att deras gemensamt utvecklade covid-19-vaccin är effektivt hos mer än 90% av patienterna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Platina som ett investeringsalternativ har en mycket kortare historia inom finanssektorn än både guld och silver och mer än 75% av världens platina bryts i Sydafrika. Det finns cirka 15–20 gånger mindre platina än guld i världen och tack vare detta brukar platina oftast säljas till ett betydligt högre pris än guld.

Just nu är situationen däremot en annan och priset på platina ligger just nu under guldpriset. Det är också värt att nämna att under perioder av ekonomisk osäkerhet tenderar priset på platina att sjunka under guldpriset – delvis på grund av minskad efterfrågan och delvis eftersom guldet går starkt under sådana perioder.

Detta är en av anledningarna till att Platinum inte har sett en markant prisökning i kölvattnet av covid-19-krisen i motsats till andra ädelmetaller. Platina har funnit starkt stöd över 800 dollar och den tekniska analysen visar att priset kan komma att återhämta sig under den kommande perioden.

Om du vill investera i platina representerar den nuvarande prisnivån bra valuta för pengarna och för intresserade kan det vara ett bra tillfälle att slå till just nu.

Teknisk analys: Tjurar fokuserar på att bryta motståndsnivån vid 900 dollar

Den tekniska analysen visar att priset har nått botten, men är det redo för en rebound? Låt oss ta en närmare titt på diagrammet nedan. Enligt mig har platina ett mycket bra ”risk/reward”-förhållande på marknaden just nu.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande motståndsnivåerna är 900 och 950 dollar, samtidigt som 850 och 800 dollar representerar de aktuella stödnivåerna. Om priset stiger över 900 dollar skulle det vara en signal att handla platina och då ligger vägen fri upp till 950 dollar.

Ett brott över 950 stöder fortsättningen av den hausseartade trenden och nästa prismål kan då ligga runt 1 000 dollar. Om priset å andra sidan skulle sjunka under 800 dollar skulle det vara en stark ”säljsignal” och då kommer det troligtvis att falla hela vägen ned till 700 dollar.

Sammanfattning

Enligt mig har platina ett mycket bra ”risk/reward”-förhållande på marknaden just nu. Det är viktigt att veta att denna ädelmetall skiljer sig från guld och silver vad gäller investeringar. Priserna på guld och silver stiger vanligtvis när ekonomin går tungt. Platinapriset gör tvärt om – det faller i takt med att ekonomin upplever nedgångar. Detta är en av anledningarna till att platina inte har sett en markant prisökning i kölvattnet av covid-19-krisen i motsats till andra ädelmetaller. Den tekniska analysen visar att huvudtrenden för denna ädelmetall fortfarande neutral. Om priset stiger över 900 dollar skulle det vara en signal att köpa platina och då ligger vägen fri upp till 950 dollar.