NZD/USD stiger efter rekorddata från Nya Zeeland

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 23, 2020
  • NZD/USD-paret steg till den högsta nivån sedan 2018 efter den starka försäljningen i Nya Zeeland.
  • Den totala detaljhandelsförsäljningen ökade med 7,4% under Q3 efter att ha sjunkit med 14,8% under Q2.
  • Paret steg också tack vare den totalt sett svagare dollarn när länder förbereder sina covid-19-vaccinationer.

NZD/USD- priset har stigit till den högsta nivån sedan december 2018 efter stark försäljningsdata från Nya Zeeland och den totalt sett svagare amerikanska dollarn. Paret handlas till 0,6915, vilket är cirka 27% högre än årets lägstanivå på 0,5472.

NZD/USD
NZD/USD stiger till 2018-toppar

Nya Zeelands detaljhandel går starkt

Nya Zeeland har varit ett av de länder som svarat bäst på covid-19-krisen. Bland de fler än 5 miljoner invånarna har det bara registrerats 2 030 fall och 25 dödsfall. I november har landet bekräftat färre än 20 nya fall.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Resultatet av detta visar sig i landets ekonomiska utveckling. Enligt Statistik Nya Zeeland ökade landets detaljhandel till rekordnivåer under tredje kvartalet. Sammantaget ökade försäljningen med 7,4% till 1,8 miljarder nya zeeländska dollar, inte minst tack vare stark försäljning inom hushållsartiklar, bilar och livsmedel. Under de 12 månader som ledde fram till oktober minskade försäljningen med bara 0,2% till 97,6 miljarder NZ-dollar.

Tillväxten är också utspridd över hela landet. Tex. ökade detaljhandeln i Auckland med 3,6% till 315 miljoner NZ-dollar. I Canterbury ökade försäljningen med 9,3% till 280 miljoner NZ-dollar.

Sett till sektor upplevde bil- och reservdelsindustrin den största ökningen under tredje kvartalet. Försäljningen ökade med 13% följt av livsmedels- och spritbutiker, som också uppvisade en stark utveckling.

En robust byggindustri ledde också till stark försäljning inom hårdvaru-, byggnads- och trädgårdbranscherna. Byrån sa:

”Medan den årliga konsumtionen är uppmuntrande för de flesta branscher, lider hotell- och restaurangsektorn fortfarande av de ekonomiska konsekvenserna av gränsrestriktioner och en ytterligare lockdown-period som utlysts i Auckland-regionen under delar av detta kvartal.”

NZD/USD stiger också på grund av den relativt svagare amerikanska dollarn. Dollarindexet (DXY), som mäter dollarns styrka gentemot en rad andra stora valutor, har sjunkit med mer än 0,15%. Det beror främst på ett risk-on-sentiment när investerare överger dollarn på grund av den kommande vaccinsäsongen. Medierapporter uppger att länder som USA och Storbritannien planerar att inleda sina vaccinationer redan under den kommande månaden.

NZD/USD teknisk översikt

NZD/USD
NZD/USD teknisk graf

På det dagliga diagrammet ser vi att NZD/USD har stigit kraftigt den senaste tiden. I början av november lyckades paret bryta över motståndsnivån vid 0,6792, vilket var den högsta nivån i juli och september. Det lämnade också det stigande triangelmönstret, vilket vanligtvis är positiv utveckling (läs mer om det i våra gratis valutahandelkurser).

Paret ligger över de glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar medan det genomsnittliga riktningsindexet (ADX) har flyttat till 33, vilket vanligtvis är ett tecken på att trenden kommer att bestå. Därför fortsätter paret att stiga, med nästa motståndsnivå att hålla ögonen på vdi 0,700.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust