EUR/USD stabilt trots att ECB varnar för lågkonjunktur i EU

Författad av: Crispus Nyaga
november 27, 2020
  • EUR/USD-paret håller stadigt idag när investerare reagerar på det senaste ECB-protokollet.
  • I protokollet varnade ECB att EU med hög sannolikhet står inför en lågkonjunktur.
  • Europeiska kommissionen kommer att publicera uppgifter om konsumenternas och företagens förtroende idag.

EUR/USD ligger inom ett snävt intervall när handlare reflekterar över den höga sannolikheten för en ny lågkonjunktur inom Europeiska unionen. Paret handlas till 1,1918, vilket är den högsta nivån sedan den 1 september.

EUR/USD
EUR/USD i ett snävt intervall

Recession väntar

Europeiska centralbanken (ECB) släppte sitt protokoll från det penningpolitiska mötet som hölls för två veckor sedan. Protokollet visade att banken överväger ytterligare stimulans för att stödja unionen när den går igenom sin värsta period på decennier.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Protokollet visar på oro för att EU:s ekonomi kommer att vara ojämnare än tidigare förväntat på grund av den pågående andra virusvågen. Som svar på de ökande antalet covid-19-fall har många länder, inklusive Sverige, Frankrike, Tyskland och Spanien, infört nya restriktioner, inklusive stängningar av företag.

ECB har redan gjort mycket för att stimulera ekonomin. Centralbanken har sänkt räntorna till historiska låga nivåer och introducerat en kvantitativ plan värd 1,35 biljoner euro. Därtill har banken tillhandahållit tillräcklig likviditet för att bankerna ska kunna påskynda sin utlåning, särskilt till småföretag. ECB köper också obligationer från stora företag för att hålla dem flytande.

Protokollet visade dock att vissa ekonomer vid ECB är oroliga för effekterna av ytterligare stimulans. De pekade på möjliga icke-linjärer, biverkningar och minskande avkastning som risker för mer stimulans. De sa att:

”Eftersom marknaderna stabiliserats sedan introduktionerna av de pandemirelaterade penningpolitiska åtgärderna i mars noterades det att ytterligare tillgångsköp kanske inte kommer ha samma inverkan på de finansiella förhållandena och den reala ekonomiska aktiviteten som de hade tidigare under året.”

Senare idag kommer EUR/USD att reagera på ytterligare konsument- och affärsförtroendeuppgifter från euroområdet. Ekonomer som intervjuats av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att det industriella sentimentet sjönk till minus 10,5 i november från minus 9,6 föregående månad.

Samtidigt förutspår de att tjänstesentimentet faller från minus 11.8 till minus 15.5, främst på grund av virusets andra våg. Vad gäller konsumenterna förväntar analytikerna sig att deras förtroende kommer att sjunka till minus 17,5.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

EUR/USD teknisk prognos

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

På fyratimmarsdiagrammet ser vi att EUR/USD-priset har stigit denna månad. Paret har lyft från en lägstanivå på 1,1600 till en topp på 1,1940. Under de senaste veckorna har prisutvecklingen bildat en stigande kanal och ligger nu nära dess ovansida. Priset ligger också något under det över strecket i Donchian-kanalen för 20 dagar.

Därför förutspår jag att paret kommer att fortsätta stiga när tjurar siktar mot kanalens övre sida vid 1,1940. Om du är intresserad av valutahandel kan du läsa mer om de bästa mäklarna för forex-spread betting här.