Palladiumpriserna kommer att stiga på både kort och lång sikt

Författad av: Faith Maina
december 1, 2020
  • Bortsett från i oktober har palladiumpriserna stigit sedan ända sedan i juni 2020.
  • Kinas tillverknings-PMI ligger på den högsta nivån på 3 år.
  • Bilförsäljningen i Kina har ökat stadigt.

Palladiumpriserna har stigit drastiskt i november. Även om ädelmetallen hade en nedåtgående trend i oktober har den i stort sett ökat i värde ända sedan i juni 2020. Igår föll palladiumpriset med 0,84% mitt på dagen för att handlas till 2 404,53 dollar. Metallens momentum beror främst på återhämtningen i Kinas ekonomi och den ökade bilförsäljningen.

Palladiumpriset

Kinas tillverknings-PMI på högsta nivån på 3 år

Kinas PMI för tillverkningssektorn har stigit till den högsta nivån på 3 år. Enligt uppgifter som publicerades igår av China Logistics Information Center så steg PMI från förra månadens 51,4 till 52,1 i november. Siffran är högre än förväntade 51,5 och den högsta sedan september 2017.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

PMI för tillverkning är ett mått på aktiviteten inom ett lands tillverkningsindustri. Kinas bättre än förväntade uppgifter är en indikation på att landets ekonomi återhämtar sig och även en ökad efterfrågan på tillverkade varor. Iris Pang, chefsekonom för Kina vid ING Groep, sa att: ”Ökningen berodde främst på fler inhemska orderingångar och en ökning av råvarupriserna. Nya exportorder ökade också men mindre jämfört med inhemska nya order.”

En stadig efterfrågan på palladium får priset att stiga

Kina har en av de största bilindustrin i världen och år 2019 kom cirka 28% av de fordon som tillverkades i världen från landet. Användningen av palladium är som störst inom bilindustrin. Biltillverkarna använder denna ädelmetall i bensinfordons katalysatorer och därför är en hög efterfrågan på bilar en positiv indikator för investerare som är intresserade av att handla palladium.

De stränga reglerna för utsläpp som implementerats i många länder har också bidragit till de höga palladiumpriserna. Till exempel har Europa som mål att ersätta de nuvarande Euro 6-utsläppsstandarderna för ännu strängare Euro 7-regler. Kina och USA har också stiftat nya lagar för att begränsa föroreningar från bilindustrin.

Tjurarna satsar också på fortsatt användning av förbränningsmotorbilar (ICE) även om elfordonsindustrin blomstrar. Det förväntas att det kommer att ta flera år att helt eliminera ICE-bilar.

Enligt BloombergNEF:s prognos för elfordon 2020 kommer elbilar att representera cirka 10% av försäljningen av nya bilar fram till 2025. 5 år senare kommer EV-andelen att ha stigit till 28%. Analysen visar att efterfrågan på ICE-fordon fortfarande kommer att vara hög under det kommande decenniet.

Den kinesiska regeringen vill också öka den inhemska konsumtionen av bilar. Strategin gäller för såväl elektriska bilar som bensinmotorfordon. Till exempel ökade bilförsäljningen i landet för sjunde månaden i rad i oktober. Försäljningen ökade med 12,5% jämfört med motsvarande period 2019. Ledande biltillverkare som Honda och Toyota har förutspått en ökning av sina vinster i takt med att efterfrågan på deras produkter ökar i Kina.