USD/CHF: Därför återvände den schweiziska francen just till 2015-topparna

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 2, 2020
Updated: apr 16, 2021
  • USD/CHF-paret sjönk till den lägsta nivån sedan 2015.
  • Paret har fallit med mer än 12% sedan april i år.
  • Nedgången beror främst på den totalt sett svagare amerikanska dollarn.

USD/CHF-paret återupptog sin nedåtgående trend idag trots svaga inflationsuppgifter ifrån Schweiz. Paret handlas till 0,8990, vilket är det lägsta som det har varit sedan januari 2015.

USD/CHF
USD/CHF faller till 2015-nivåer

Schweiziska inflationen är fortfarande svag

Stora delar av den utvecklade världen går som bäst igenom en lång period med låg inflation. I en rapport igår meddelade Eurostat att EU:s konsumentprisindex (KPI) sjönk med 0,3% i november. KPI steg samtidigt bara med 0,2% i USA, vilket var det lägsta värdet de senaste fem månaderna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tidigare idag visade uppgifter från schweiziska statistikbyrån att landets KPI sjönk med 0,2% i november vilket innebär en sammanlagd årlig nedgång på 0,7%. Ekonomer som intervjuats av Refinitiv förväntade sig att priserna skulle falla med 0,1% och 0,5% på månads- respektive årsbasis.

Samtidigt sjönk kärn-KPI med 0,2% efter att ha fallit med 0,1% i oktober. Enligt byrån beror de svaga konsumentpriserna främst på en kraftig nedgång för internationella paketresor och hotellboende. Å andra sidan ökade priserna för utländskt vin och att hyra bostäder under månaden.

Andra ekonomiska siffror från Schweiz har varit positiva den senaste tiden. I oktober ökade detaljhandeln med 3,1% medan arbetslösheten minskade. Ekonomin expanderade med 7,2% under tredje kvartalet efter att ha krympt med 7,0% under andra kvartalet.

Därtill bidrar den svagare amerikanska dollarn till att USD/CHF ligger på den lägsta nivån sedan 2015. Faktum är att dollarindexet har sjunkit till lägstanivåerna från 2018 på grund av samtalen om ytterligare stimulansåtgärder i USA och de minskade riskerna på marknaden. I ett uttalande igår skrev analytiker vid MUFG att:

”Vi bibehåller vår korta USD/CHF-handelsstrategi för att spegla våra förväntningar att USD sannolikt kommer att försvagas ytterligare efter det gynnsamma valresultatet i USA och positiva vaccinnyheter.”

USD/CHF teknisk prognos

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

På veckodiagrammet ser vi att USD/CHF-priset har haft en stadig nedåtgående trend de senaste månaderna. Partet har sjunkit med mer än 12% från aprils högstanivå på 1,0242. I juli sjönk det också under lägstanivån från februari 2018 på 0,9192, vilket var ett viktigt stöd.

Under de senaste veckorna bildade paret dessutom ett baisseartat vimpelmönster som visas i grönt. Som du själv kan se ifall du testar ett gratis demokonto för valutahandel så tenderar detta mönster att ha ett negativt resultat.

Den fallande trenden stöds också av de glidande medelvärdena och den stokastiska oscillatorn. Därför förutspår jag att paret kommer att fortsätta falla när björnar försöker bryta under det kritiska stödet vid 0,900.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust