Zooms resultat slår förväntningarna

Av:
Dec 2, 2020
Uppdaterad: Dec 20, 2022
Listen

Ett av de företag som gagnades mest av pandemin har varit Zoom Video Communications. Zoom har fått enormt mycket uppmärksamhet år 2020 då det har blivit ett av de mest populära sätten att kommunicera på nätet.

Även om det finns konkurrenter har Zoom haft rätt infrastruktur då det var det enda företaget som helt och hållet fokuserade på kommunikation.

De rapporterade intäkter på 777,2 miljoner dollar under det tredje kvartalet, efter förväntningar på 693,4 miljoner dollar. Även justerad EPS nådde $0,99 efter förväntningar på $0,75. Slutligen ligger deras prognos på över 800 miljoner dollar för kommande kvartal.

Höjdpunkter från det tredje kvartalet

Zoom har haft ett anmärkningsvärt år hittills. Då vaccinen börjar distribueras (idag godkände Storbritannien COVID-19-vaccinet från Pfizer/BioNTech) kommer mobiliteten öka.

Med andra kommer efterfrågan på nätbaserad kommunikation antagligen minska en aning då världen hittar en lösning på pandemin. Men samtidigt har konsumtionsvanor förändrats. Folk har upptäckt fördelarna med att arbeta på distans. Medan intäkterna troligtvis kommer minska under de kommande åren är det mycket som beror på hur Zoom bestämmer sig för att investera sina vinster från det otroliga 2020.

Intäkterna under det tredje kvartalet växte med över 350% jämfört med samma period förra året. En viktig detalj här är att en stor del av intäkterna kommer från företagssektorn. Exempelvis steg antalet kunder som bidrog till intäkterna med mer än 100 000 dollar med över 136% över året. Och över 400 000 av kunderna hade tio eller fler anställda.

Detta är företag som har upptäckt fördelarna med kommunikation på internet jämfört med fysiska möten, och även att betala mindre i kontorshyra. Man bör därför inte tvivla på Zoom bara för att pandemin ser ut att nå sitt slut.

Zoom sitter på 1,9 miljarder dollar i kontanter och omsättbara värdepapper. Deras verksamhet genererade även över 400 miljoner dollar netto över kvartalet.

För det kommande kvartalet kommer Zoom fortsätta uppleva tillväxt. Deras lösningar för distansarbete för företag kommer enligt prognoserna generera över 800 miljoner dollar under det fjärde kvartalet.

Allt sammantaget levererade Zoom enligt förväntningarna. Men Wall Street kräver alltid mer. Företagets aktiepris anses ligga på 15% på pre-market då analytiker ifrågasätter företagets förmåga att fortsätta leverera resultat efter pandemin. Zooms aktiepris ligger ändå på +497% för året, så detta är eventuellt inte mer än ett farthinder.