GBP/USD formar en stigande triangel inför viktigt Brexit-beslut

Författad av: Crispus Nyaga
december 4, 2020
  • GBP/USD är på väg mot den femte veckan av ökning inför en potentiell Brexit-affär.
  • Paret har bildat ett stigande triangelmönster på det dagliga diagrammet.
  • Amerikanska non-farm löner kommer också påverkas idag.

GBP/USD går mot femte veckan i rad med raka vinster eftersom handlare känner sig optimistiska inför att Storbritannien och Europeiska unionen kommer att nå en Brexit-deal. Vidare har Storbritannien nyligen beslutat att godkänna ett vaccin och den relativt svagare amerikanska dollarn gett pundet ett något högre förtroende.

GBP/USD
GBP/USD ser en ökning för femte veckan i rad

En viktig dag för Brexit

På onsdagen varnade Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare, att de kommande 36 timmarna skulle vara avgörande. Denna tidslinje slutar idag, vilket innebär att vi möjligen får resultatet av de pågående samtalen idag.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under de senaste månaderna har de båda sidorna gjort stora framsteg i de flesta frågor. Men två saker har blivit potentiella hinder. När det gäller fiske är det stark oenighet om hur situationen kommer att förbli efter Brexit.

Medan Storbritannien gjorde några eftergifter den här veckan hotade Frankrike att lägga veto mot alla överenskommelser som minskar dess tillgång till brittiska vatten. Det finns också frågor om regler och statligt stöd för företag. Enligt källor finns det fortfarande hopp om att de två sidorna kommer nå en deal vid slutet av denna månad.

Generellt tror handlare att en no-deal Brexit kommer att vara en negativ sak för Storbritannien och GBP/USD. Det beror på den betydande handeln mellan Storbritannien och EU. Störningar i handeln kommer också att påverka sysselsättningen och försörjningskedjorna.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Amerikanska non-farm löner framöver

Den svagare amerikanska dollarn har också bidragit till att pressa GBP/USD högre upp den här veckan. Faktum är att dollarindexet i allmänhet handlas på den lägsta nivån sedan februari 2018.

Därför kommer paret också att reagera på de non-farm löner som kommer ut klockan 13:30 GMT. Ekonomer tror att anställningstakten avtog i november när landet kämpade mot det ökande antalet virus. Flera stater som Kalifornien och Oregon krävde att folk stnnade hemma under månaden.

Därför tror ekonomer från Reuters att de officiella lönerna för non-farm ökade med 469 000 i november. Det är en mindre ökning jämfört med oktobers läsning på 638 000. Dessutom tror de att lönerna steg med 4,3% medan arbetslösheten sjönk till 6,8%.

GBP/USD tekniska utsikter

GBP/USD
GBP/USD tekniskt diagram

Enligt de flesta forex mäklare ligger GBP/USD handel på 1,3450, vilket är ett par punkter under gårdagens högsta nivå på 1,3483. Detta var ett viktigt pris eftersom det också var den högsta nivån den 1 september.

På det dagliga diagrammet bildar paret ett stigande triangelmönster. I en teknisk analys är detta mönster vanligtvis ett bullish tecken. Därför är det mycket troligt att priset slutligen bryter ut senare i dag. Om den gör det kommer nästa nivå att hålla ett öga på vara den psykologiska nivån på 1,3600.