Vetepriserna bryter ut uppåt efter WASDE-rapport

Av:
dec 12, 2020
Uppdaterad: jun 27, 2022
  • Vetepriserna bryter ut uppåt och handlas till 605,77 dollar.
  • Vetepriserna handlades platt igår eftersom WASDE-rapporten för december inte var tillräckligt positiv.
  • Investerare fokuserar på Kinas fortsatta ökning av vetekonsumtionen.

Efter att ha handlat platt under förmiddagen igår började vetepriserna stiga. Under eftermiddagen steg veteterminerna med 1,35% och handlade till 605,77 dollar och det är tydligt att handlare verkar bortse den förutspådda ökningen av den globala veteproduktionen. Tjurarnas fokus ligger på Kinas import och de sänkta leveranserna från USA.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Vetepriserna

På fyratimmarsdiagrammet har veteprisen brutit ut uppåt efter att ha handlats i stort sett oförändrat under morgonen och förmiddagen igår. Marknaden har reagerat på torsdagens WASDE-rapport, som inte upplevdes som tillräckligt positiv. Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet ligger varans genomsnittliga pris kvar på 4,70 dollar per bushel.

På global nivå förutspås en ökning av veteutbudet under 2020/21. Prognosen pekar också på en högre export och konsumtion samt en minskning av lagren.

I rapporten justerads prognosen för den globala vetetillförseln med +1,2 miljoner ton till 1074,3 miljoner ton. Justeringen följde ökningen av den globala produktionen, som för närvarande ligger på rekordnivån 773,7 miljoner ton.

USDA förväntar sig att Ryssland, Kanada och Australien kommer att se en ökad produktion under skördesäsongen 2020/21. I Australien kommer produktionen sannolikt att öka med 1,5 miljoner ton och nå sammanlagt 30 miljoner ton. Vad gäller Ryssland och Kanada förutspår byrån att veteproduktionen kommer att öka med 500 000 ton respektive 200 000 ton.

I USA förväntas en liten minskning av utbudet under säsongen 2020/21, samtidigt som exporten förväntas öka och den inhemska konsumtionen förbli oförändrad. En minskad import har bidragit till att utbudet minskat med 5 miljoner bushens.

Exportprognosen har å sin sida justerats med +10 miljoner bushels efter att leveranserna av vitt vete har ökat, främst till länder i östra Asien.

Vad gäller USDA:s rapport sa Price Futures Groups vice vd, Jack Scoville att: ”Rapporten var inte negativ, men reaktionen var mindre positiva än vi förväntade oss.”

Kina är den största importören av jordbruksråvaror. Banker som vill investera i råvaror förlitar sig därför på Kinas fortsatta inköp av jordbruksvaror. Enligt WASDE-rapporten beror den förväntade ökningen av den globala vetekonsumtionen främst på ökad användning i Kina, EU och Australien.

USDA uppskattar att Kinas vetekonsumtion kommer att öka med 3 miljoner ton till 24 miljoner ton. Siffran skulle vara den högsta sedan säsongen 2012/13. Om importen når förväntade 8,5 miljoner ton blir det den högsta mängden sedan 1995/96.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money