Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq faller efter osäkerhet om ny ekonomisk stimulans

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 14, 2020
Updated: apr 16, 2021
  • Förra veckan föll Dow Jones med 0,57%, S&P 500 med 0,96% och Nasdaq med 0,69%
  • USA rapporterade över 16 miljoner covid-19-fall på lördag.
  • En korrigering av den amerikanska aktiemarknaden kan vänta runt hörnet.

De amerikanska aktieindexen föll förra handelsveckan eftersom osäkerheten kring ytterligare ekonomisk stimulans dämpar förtroendet. USA rapporterade över 16 miljoner covid-19-fall på lördag, och den amerikanska kongressen lyckas inte nå en stimulansöverenskommelse samtidigt som regionala lockdown-åtgärder implementeras.

Viruset sprids i en rasande takt i landet och de regionala lockdown-åtgärderna gör ytterligare finanspolitiska stödet ännu mer angeläget. För veckan sjönk Dow Jones med 0,57%, S&P 500 med 0,96% och Nasdaq med 0,60% men alla tre indexen förblir på en tjurmarknad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Eftersom pandemin sannolikt kommer att bli värre innan den förbättras och volatilitet kan uppstå om ett stimulansavtal inte förhindrar konkurser, bör investerare se till att flytta överskott av pengar till en globalt diversifierad portfölj,” säger Tracie McMillion, chef för global fördelningsstrategi av tillgångar vid Wells Fargo.

Den positiva nyheten är att amerikanska Food and Drug Administration har godkänt Pfizers BioNTechs covid-19-vaccin för akutanvändning i USA, vilket sannolikt kommer få en positiv inverkan på de amerikanska aktieindexen i början av denna handelsvecka. Andra positiva nyheter om vacciner och finanspolitisk stimulans kommer att stödja de amerikanska aktieindexen på kort sikt, men negativa nyheter om pandemin och lockdown-åtgärder kan snabbt leda till en krasch för dessa tre index.

Min åsikt är att det nuvarande ”risk/reward”-förhållandet inte ser lockande ut för långsiktiga investerare, och en korrigering av den amerikanska aktiemarknaden kan vänta runt hörnet.

S&P 500 sjönk med 0,96% på veckobasis

För veckan sjönk S&P 500 (SPX) med 0,96% och stängdes till 3 663 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Trendlinjen i diagrammet ovan representerar en stark stödnivå, och om priset skulle bryta under denna trendlinje skulle det vara en tydlig säljsignal och då riskerar indexet att fortsätta falla ned till 3 400 punkter (detta är också en stark stödnivå). Så länge som priset ligger över denna trendlinje och 3 400 punkter så förblir S&P 500-indexet i köpzonen, och det finns just nu inget som pekar på att trenden skulle vändas.

DJIA sjönk med 0,57% på veckobasis

För veckan föll Dow Jones Industrial Average (DJIA) med 0,57% och stängdes till 30 046 punkter.

Datakälla: tradingview.com

För Dow Jones Industrial Average kom nedgången efter två veckor i rad med vinst, men så länge DJIA ligger kvar över 28 000 punkter så befinner sig detta index fortfarande på en tjurmarknad. Aktierna i Walt Disney var de som presterade bäst på både Dow och S&P 500 och steg med 13,59% förra fredagen, vilket är en av anledningarna till att Dow stängde över 30 000 punkter.

Nasdaq Composite sjönk med 0,69% på veckobasis

Nasdaq Composite (COMP) sjönk med 0,69% på veckobasis och stängdes till 12 377 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Inför förra handelsveckan registrerade Nasdaq tre veckor i rad med vinster, men så länge priset ligger över trendlinjen och 11 000 punkter så ligger indexet kvar på en tjurmarknad. Om priset stiger över 12 800 punkter skulle det vara en signal att köpa Nasdaq Composite (COMP), och då ligger vägen fri upp till 13 000 punkter.

Sammanfattning

De amerikanska aktieindexen sjönk förra handelsveckan eftersom osäkerheten kring ytterligare ekonomisk stimulans dämpar förtroendet. Dow Jones försvagades med 0,57% under veckan, S&P 500 med 0,96% och Nasdaq med 0,60%, men alla tre index förblir på en tjurmarknad.