USD/CNY: Björnflagga signalerar att yuans styrka är långt ifrån över

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on dec 15, 2020
  • USD/CNY-paret har bildat ett björn-aktigt flaggmönster de senaste dagarna.
  • Detta signalerar att paret kommer att bryta ut lägre på kort sikt.
  • De reagerar på positiv industriproduktion och detaljhandelssiffror från Kina.

USD/CNY är uppe för sjätte dagen i rad när handlare reagerar på den senaste datadumpen från Kina och lanseringen av den digitala yuanen. Det handlas nu till 6,5537, vilket är något högre än årets lägsta nivå på 6,5198.

USD/CNY
USD/CNY diagram

Kina släpper starka siffror

Den kinesiska ekonomin har nyligen avfyrat skott i alla riktningar. Efter att ha upplevt en kraftig minskning under första kvartalet, studsade den tillbaka med 3,2% under andra kvartalet och 5,3% under tredje kvartalet. Denna tillväxt berodde främst på hög internationell efterfrågan och det faktum att Kina hanterade viruset bra.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna starka utveckling fortsatte under fjärde kvartalet, enligt de senaste siffrorna från landets statistikbyrå. Investeringar i anläggningstillgångar ökade med 2,6% i november efter att ha ökat med 1,8% föregående månad. Detta är en viktig siffra eftersom den visar att företag och verksamheter har en optimistisk syn på ekonomin.

Ytterligare uppgifter visade att landets industriproduktion ökade med 7,0% i november och pressade den årliga ökningen till 2,3%. Samtidigt ökade landets detaljhandel med 5,0% i november, en bättre utveckling än föregående månads ökning på 4,3%.

Dessa siffror ger ytterligare signal om att den kinesiska ekonomin kommer att klara sig utmärkt under fjärde kvartalet. Analytiker förväntar sig att andra stora ekonomier som USA, Kanada och de i Europa kommer att kämpa på grund av de stigande Covid-fallen.

USD/CNY ökar också när valutahandlare reagerar på den pågående testningen av den digitala yuanen. Valutans mål är att göra lokala och internationella överföringar säkra och mer effektiva. Mer än 20 000 köpmän i JD.com betalades med den digitala yuanen under det första testet.

Samtidigt reagerar paret också på sannolikheten för ett stimulansavtal i USA. Detta efter att senatorer presenterade två stimulansförslag. Ena kommer att vara ett paket på 748 miljarder dollar som kommer att gå till utbildning, vaccindistribution och företag. Den andra är ett förslag på 160 miljarder dollar som innehåller medel för statliga och lokala myndigheter.

USD/CNY tekniska utsikter

USD/CNY
USD/CNY tekniskt diagram

USD/CNY-paret har sett en kraftig nedåtgående trend de senaste månaderna. Den har sjunkit med mer än 8% från sin högsta punkt i maj. Denna nedgång har stöttats av exponentiella rörliga medelvärden på 25 dagar och 15 dagar. Under de senaste dagarna har dock paret bildat ett björn-aktigt flaggmönster som visas i svart. Därför kommer paret möjligen att bryta ut lägre efter denna konsolidering.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust