Rapport: Hundratals finansdirektörer optimistiska för makroutsikterna

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on dec 22, 2020
  • En undersökning av 300 finansdirektörer pekade på en bullish utsikter för 2020.
  • Chefer modellerar sitt företags intäkter för att växa med nästan 7%
  • Antagandet baseras dock på en framgångsrik utbyggnad av vacciner för att bekämpa COVID-19

Bara några dagar in i 2021 är finansdirektörer i hundratals amerikanska företag bullish på makromiljön och förväntar sig att deras företag kommer att återhämta sig under de kommande åren, rapporterade The Wall Street Journal.

CFO-undersökning

Duke Universitys Fuqua School of Business i samarbete med Federal Reserve Banks i Atlanta och Richmond undersökte cirka 300 CFOs. I genomsnitt modellerar finanscheferna sina enskilda företags intäkter för att öka med 6,9% 2020. Detta representerar en anmärkningsvärd uppgång från 2020-utsikterna om bara en 0,3% ökning av intäkterna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Professor John Graham kommenterade att finansdirektörer ”ser över pandemins orosmoln.” Även om en del av den tillväxt som förväntas 2021 kommer ”från den låga basen” som sågs 2020.

Resultaten överensstämmer ungefär med vad som sågs i liknande undersökningar. American Institute of Certified Public Accountants noterade att 37% av de experter de undersökte förväntar sig att den amerikanska ekonomin kommer att förbättras under nästa år. Bland dem förväntar sig 49% att deras företag växer under samma period.

Bortsett från makroutsikterna försöker vissa analytiker också att prognostisera råoljepriset och Brentoljepriset för början av 2021.

Ingen garanti för tillväxt

Det finns inga garantier för ekonomisk tillväxt 2021 och mycket av de tjur-aktiga makroutsikterna beror på den framgångsrika utrullningen av vacciner för att bekämpa COVID-19-pandemin, sade professorn också. CFO-samhället antar mestadels att vaccinutvecklingen kommer att lyckas, men även den minsta ”snafu” representerar ”ett annat risklager.”

En separat undersökning av finansdirektörer genom redovisning och rådgivning Deloitte fann att 70% av cheferna förväntar sig att ett vaccin kommer att skjuta ekonomin framåt i mitten av nästa år.

Finansdirektörer oroliga för skatteförändringar

Duke-undersökningen visade att finansdirektörer är bekymrade över att den valda presidenten Joe Biden skulle kunna införa ändringar i skattekoden och införa nya regler som kommer att hämma affärer. Den tidigare vice ordföranden har sagt att han vill höja bolagsskatten från 21% till 28%.

Han vill också införa nya skatteregler som slår en lägsta skattesats på 15% på alla företag som genererar en vinst på minst 100 miljoner dollar och slår högre skatter på intäkter som tjänats av utländska dotterbolag till amerikanska företag, enligt WSJ.

Utöver det kan en Biden-administration införa en ny skattestraff på 10% på företag som lägger ut verksamheter utanför USA:s gränser. Men på baksidan skulle hans administration överväga en skattelättnad för företag som skapar jobb i USA

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust