Sojabönspriserna går till det överköpta territoriet när det når en 6-årig högnivå

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on dec 22, 2020
  • Med en RSI på 78,24 går sojabönpriserna till det överköpta territoriet.
  • Sojabönsterminer handlas till $1253, vilket är den högsta nivån sedan juli 2014.
  • Kinas återhämtande grisantal och Sydamerikas hårda väder har drivit upp sojabönspriserna uppåt.

Sojabönspriserna är på väg till det överköpta territoriet. Med en RSI på 78,24 kommer priserna sannolikt att dra sig tillbaka när råvaruinvesterarna tar sin vinst. Sojabönans terminskontrakt ökar med 0,44% och handlas till 1253 dollar. Prisnivån är den högsta sedan juli 2014. Det uppåtgående momentet beror på de ogynnsamma väderförhållandena i Sydamerika.

sojabönspriser

Allvarliga väderförhållanden i Sydamerika påverkar sojabönapriserna

En av de faktorer som har bidragit till den uppåtgående trenden för sojabönspriserna är de ogynnsamma väderförhållandena i Sydamerika. Under de senaste månaderna har sojabönodling i Brasilien och Argentina kämpat med La Nina.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I början av december hoppades väderbevakarna på sojabönamarknaden att situationen skulle förbättras efter att regn träffade den brasilianska marken. Den registrerade mängden är dock under det normala, och temperaturerna förblir också över normala.

De flesta regioner i Brasilien har fått nederbörd på cirka 20% -50% av den vanliga mängden. I Argentina har bönderna fortsatt att kämpa med torka. Dessa förhållanden har ökat oro över varuförsörjningen.

När det gäller denna frågan har Al Kluis från Kluis Advisors sagt: ”Det var en ny torr vecka, förra veckan, över större delen av Argentina. Hit-and-miss regnmönstret fortsatte i Brasilien. Titta på grödans förhållanden i Argentina. För sojabönor är klassificeringen 50% bra till utmärkt. Det är en minskning med 5% från förra veckan och en minskning med 3% från förra året. ”

I WASDE-rapporten i december minskade det amerikanska jordbruksdepartementet sin uppskattning av sojabönaproduktionen i Argentina med 1 miljon ton. Justeringen berodde på en minskning av det skördade området.

Kinas återhämtade grisflock ökar efterfrågan på sojabönor

På tisdag en chef på COFCO, vilket är en statligt driven korn-handlare i Kina, visade att landet planerar en import på över 100 miljoner ton sojabönor under innevarande år.

Den ökande efterfrågan på råvaran beror på ökningen av grisflocken. Landets ministerium för jordbruk och landsbygdsfrågor har uppgett att grisantalet hade återhämtat sig till över 90% av de normala nivåerna i slutet av november. Jordbrukstjänstemän förväntar sig full återhämtning under första halvåret 2021. För något mer än ett år sedan hade Kinas antal grisar minskat med 40% på grund av svinfeber.

Framstegen i Kinas grisbruk har resulterat i en högre efterfrågan på foder, en aspekt som har översatts till högre sojabönpriser.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust