USD/SEK: Kronan nära 2018-topparna efter stark svensk detaljhandel

Författad av: Crispus Nyaga
december 22, 2020
  • USD/SEK-paret sjönk till den lägsta nivån sedan april 2018 efter stark svensk detaljhandelsinformation.
  • I november ökade försäljningen med en årstakt på 5,7%.
  • Samtidigt ökade konsumenternas förtroende till 92,3 från 88,6.

Den svenska kronan svävar nära sin högsta nivå mot dollarn sedan april 2018 efter relativt stark ekonomiska data. USD/SEK handlas till 8,2550 medan EUR/SEK har sjunkit till 10,1095.

USD/SEK under press

Sveriges data stark

I en rapport som släpptes tidigare idag meddelade svenska statistikbyrån att detaljhandeln ökade med 0,8% i november, vilket innebär en ökning med 5,7% på årsbasis. Ökningen på årsbasis var något bättre än oktoberökningen med 4,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den hållbara försäljningen ökade med 1,3% medan konsumentförsäljningen ökade med 0,1% när den ekonomiska återhämtningsprocessen fortsätter. Samtidigt ökade detaljhandeln med 4,6%, vilket är ett positivt tecken för ekonomin.

Ytterligare uppgifter visade att konsumenternas förtroende ökade från 88,6 till 92,3 tack vare optimismen kring covid-19-vaccinationerna. Tillverkarnas förtroende minskade dock till 106,9 – delvis på grund av de restriktioner som regeringen implementerade i november.

Producentprisindex (PPI) steg med 0,2% i november. Det var lägre än föregående månads ökning på 0,4%. Som ett resultat sjönk priserna med 4,4% på årsbasis.

Slutligen var hushållens utgifter betydligt bättre än EU-genomsnittet. Sveriges faktiska individuella konsumtion (AIC) var 7% högre än för Europeiska unionen.

Siffrorna kom samtidigt som den andra vågen av covid-19-pandemin sprider sig. Totalt har fler än 367 000 fall och 7 993 dödsfall rapporterats, vilket är högre än i våra grannländer. Sverige har även satt stopp för inresor ifrån Storbritannien som svar på virusets framfart.

USD/SEK teknisk prognos

USD/SEK
USD/SEK teknisk graf

Veckodiagrammet visar att USD/SEK-paret har sjunkit med mer än 20% från årets högsta nivå hittills på 10,466. Paret har sjunkit under de exponentiella glidande medelvärden för 25 och 50 veckor medan det relativa styrkeindexet (RSI) har rört sig under 30. Det tyder på en övervåld nivå, vilket du kan lära dig mer om i våra gratis valutahandelskurser.

Dessutom har paret lyckats falla under Fibonacci retracement-nivån på 61,8%. Det är några punkter under 50% retracement. Därför, på kort sikt, kommer parets väg för minsta motstånd att vara ett fortsatt fall då björnarna siktar in sig mot stödet vid 8,00.