Prisanalys av olja, guld och platina

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 28, 2020
  • Olja, guld och platina fortsätter att handlas på en tjurmarknad.
  • Optimismen kring covid-19-vaccinationerna har lett till ett positivt sentiment på finansmarknaderna.
  • En svag dollar gör olja och andra handelsvaror billigare för köpare.

Den amerikanska kongressen godkände ett covid-19-stimulanspaket på 900 miljarder dollar, men Donald Trump vägrade att underteckna det. Han insisterade på direkta utbetalningar på 2 000 dollar till amerikanska dollar, och osäkerheten kring det amerikanska stimulanspaketet och covid-19-pandemin ligger fortfarande i fokus för investerare.

Priset på råolja stängde förra veckan över 48 dollar efter att den svaga dollarn gör olja och andra råvaror billigare för köpare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Analytiker förblir positiva till olja, och de hoppas att vaccinationerna kommer att öka efterfrågan avsevärt. Guldpriset stöds fortfarande av osäkerhet om den globala ekonomiska framtiden, men ädelmetallen har fortfarande svårt att stabilisera sig över motståndet vid 1 900 dollar.

Platina är fortfarande billigt jämfört med andra ädelmetaller, och den nuvarande prisnivån ger dig bra valuta för pengarna. Det är också värt att nämna att Storbritannien och Europeiska unionen nådde ett handelsavtal efter Brexit, men effekterna av covid-19 är fortfarande den dominerande drivkraften för finansmarknaderna.

Råoljepriset kämpar mot motstånd vid 50 dollar

Råoljepriset har stigit från 44 dollar över 49 dollar sedan början av december och det nuvarande priset ligger runt 48,29 dollar. Analytiker förblir positiva till olja, och de hoppas att vaccinationerna kommer att öka efterfrågan avsevärt.

Datakälla: tradingview.com

OPEC har meddelat att de öppnat för en ökning av produktionen med 500 000 fat per dag från och med januari, men de varnar fortfarande för att reserestriktioner och lockdowns kan hålla efterfrågan på olja nere de kommande månaderna.

Om priset stiger över 50 dollar skulle det vara en signal att köpa råolja, och då ligger vägen fri upp till 52 eller till och med 55 dollar. Den nuvarande stödnivån ligger vid 45 dollar, och om priset sjunker under denna nivå skulle det vara en tydlig säljsignal.

Guldpriset kan fortfarande inte stabiliseras över motståndet vid 1 900 dollar

Även om marknaderna välkomnar de positiva vaccinnyheter, kan effekten av covid-19 och osäkerheten kring det amerikanska stimulanspaketet hålla guldpriserna flytande.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande motståndsnivåerna är 1 900 och 1 950 dollar, samtidigt som 1 850 och 1 800 dollar representerar de kritiska stödnivåerna. Om priset stiger över 1 900 dollar skulle det vara en signal att köpa guld, och då ligger vägen fri upp till 1 950 dollar.

Om priset å andra sidan sjunker under 1 850 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal och öppna för ett fortsatt fall ned till 1 800 dollar.

Platina är fortfarande billigt i förhållande till andra ädelmetaller

Platinapriset har stigit från 964 till över 1 070 dollar sedan början av december, och det nuvarande priset ligger runt 1 025 dollar. Platina är billigt i jämförelse med det övriga råvaruindexet, och den nuvarande prisnivån representerar fortfarande bra valuta för pengarna.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande motståndsnivåerna är 1 050 och 1 100 dollar, samtidigt som 1 000, 950 och 900 dollar representerar de starka stödnivåerna. Om priset stiger över 1 050 dollar skulle det vara en signal att handla platina, och då ligger vägen fri upp till 1 100 dollar.

Om priset å andra sidan sjunker under 1 000 dollar, skulle det vara en tydlig säljsignal och öppna för ett fortsatt fall ned till 950 dollar.

Sammanfattning

Den amerikanska kongressen godkände ett covid-19-stödpaket på 900 miljarder dollar, men Donald Trump vägrade att underteckna det. Storbritannien och Europeiska unionen nådde en handelsavtal efter Brexit, men effekterna av covid-19 är fortfarande den dominerande drivkraften för finansmarknaderna.