Råoljepriserna stiger efter att lagren minskat i veckan

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on dec 31, 2020
  • Råoljepriserna handlas i grönt även om de har vacklat den senaste veckan.
  • MKB:s data visade att de amerikanska råoljelagren minskade med 6,065 miljoner fat i veckan.
  • OPEC+ har ett möte inplanerat den 4 januari för att diskutera en ökning av oljetillförseln.

De vacklande råoljepriserna den senaste veckan är ett tecken på att investerare är redo att stänga sina böcker och invänta det nya året. På torsdagen steg råoljeterminerna som en reaktion på gårdagens positiva lagerdata från MKB. Dessutom håller investerarna ett öga på OPEC+ som har ett möte inplanerat nästa vecka. WTI-futures steg igår med 0,06% till 48,32 dollar samtidigt som Brent-terminerna steg med 0,09% och handlade till 51,56 dollar.

Råoljepriserna

De amerikanska råoljelagren minskar

En av de faktorer som fått råoljepriserna att stiga är att råoljelagren minskat i USA. På onsdagen släppte Energy Information Administration positiva uppgifter. Under den vecka som slutade den 25 december minskade mängden olja i de amerikanska lagren med 6,065 miljoner fat. Siffran var bättre än den förväntade minskningen med 2,583 miljoner fat. Veckan dessförinnan minskade råoljelagren med 0,562 miljoner fat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Innan EIA:s pressmeddelande hade American Petroleum Institute presenterat lageruppgifter som var lika positiva. Enligt byrån minskade USA:s råoljelager med 4,785 miljoner fat jämfört med föregående veckas ökning med 2,7 miljoner fat. Analytiker hade förutsagt en minskning med 2,1 miljoner fat.

Enligt MKB:s uppgifter var förra veckans bensinlager också mindre än väntat. Lagren minskade med 1,192 miljoner fat, vilket var bättre än minskningen med 1,125 miljoner fat som registrerades under den föregående veckan. Minskningen var också betydligt bättre i jämförelse med experternas prognoser på en ökning med +1.662 miljoner fat.

Investerare väntar på OPEC+

Råoljepriset har också reagerar på det kommande mötet för OPEC+ den 4 januari 2021. Alliansen, som består av 23 länder, kommer att besluta om de kommer att fortsätta att successivt öka oljeleveranserna. I sin senaste månadsrapport sänkte koalitionen sin prognos för den globala bränsleförbrukningen med 1 miljon fat om dagen för första kvartalet 2021. De förutspår vidare att efterfrågan kommer att öka med 500 000 fat per dag under denna period. Detta belopp liknar den överenskomna tillgångsökningen för januari.

Vissa medlemsländer, som t.ex. Ryssland, planerar att förespråka ytterligare ökad tillgång på mötet. Rysslands vice premiärminister Alexander Novak har sagt att: ”Om situationen är normal och stabil så kommer vi att stödja ökningen. Vi måste nå de nivåer som tidigare planerats.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust