Majspriserna i överköpta zonen inför WASDEs januarirapport

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 11, 2021
  • Majspriserna ligger i den överköpta zonen, vilket kan leda till att priserna faller.
  • Priset har stigit med cirka 0,42% eftersom investerare förväntar sig en positiv WASDE-rapport på tisdag.
  • Torrt väder i Sydamerika har ökat oron över utbudet eftersom efterfrågan i Kina ökar.

Majspriserna stängde förra veckan efter en uppgång med cirka 0,42%. På fredag handlades majsterminer till 496,08 dollar. Den här veckan väntar marknaden på WASDE-rapporten som planeras släppas på tisdag. Dessutom kommer priserna att reagera på den pågående oron över begränsad tillgång. De hårda väderförhållandena i Sydamerika har påverkat majsproduktionen, samtidigt som Kinas efterfrågan på spannmål ökat i takt med att antalet svin i landet fortsatt att öka.

Majspriserna

WASDE-rapport väntas på tisdag

Investera i råvaror inväntar nu januaris WASDE-rapport som amerikanska Department of Agriculture förväntas publicera imorgon. I december 2020 sänkte byrån sina prognoser för den utländska majsproduktionen på grund av minskad produktion i Argentina.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Argentina och Brasilien, två av de största majsproducenterna i världen, har haft torrt väder och meteorologer förutspår att de hårda förhållandena kommer att fortsätta den närmsta tiden. Förra veckan fick södra Brasilien mindre regn än normalt – ett fenomen som sannolikt dröjer kvar långt in i nästa månad. Timingen är dålig eftersom skörden redan har börjat och planeringen av Safrinha (den andra grödan) pågår.

Från slutet av januari kommer södra Brasilien att få ökad nederbörd. De resulterande förseningarna av plantering och skörd kommer sannolikt att höja majspriset. I östra Argentina förväntar sig experter långvarig torka.

Samtidigt har den argentinska regeringen ännu inte har bekräftat om de kommer att upphäva sitt förbud mot majsexport. Den 30 december meddelade landets jordbruksministerium att det avbröt exporten av råvaran till slutet av februari för att säkra de inhemska leveranserna.

Samtidigt kommer efterfrågan på majs att öka eftersom antalet svin i Kina ökar. I den senaste WASDE-rapporten höjde USDA sina prognoser för den kinesiska importen.

Majspriserna: Teknisk prognos

På det dagliga diagrammet har majspriset kämpat mot ett motstånd runt 496 dollar i över en vecka. Priserna handlas nu på de högsta nivåerna sedan maj 2014 och ligger över de exponentiella glidande medelvärdena för 20 och 50 dagar, vilket pekar på att varans pris kommer att fortsätta sin stigande trend.

Jag misstänker dock att priserna kommer att sjunka något den närmsta tiden innan de börjar att stiga igen. Till att börja med ligger RSI på 87,90. Detta är ett tydligt tecken på att majsterminerna för närvarande är överköpta. Därför kommer investerare sannolikt att kassera ut sina vinster, vilket leder till att priset sjunker.

Dessutom bildades en hängande ljusstake på diagrammet i tisdags. Även om mönstrets bekräftelse nästa dag inte var lika tydlig var slutkursen något lägre än dagen innan Med detta i åtanke kommer majspriserna förmodligen att börja denna vecka med en nedgång innan marknadskrafterna pressar upp priset. Såväl nybörjare som erfarna handlare kan dra nytta av våra gratis handelskurser för att få en bättre förståelse för tekniska analysstrategier.

Majspriserna
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust