GBP/USD: Här är anledningen till att pundets rally tar slut

Författad av: Crispus Nyaga
januari 15, 2021
  • GBP/USD-paret har haft en stark uppåtgående trend de senaste månaderna.
  • Data som släpptes idag väckte oro över en lågkonjunktur i Storbritannien.
  • En tillbakagång är möjlig på kort sikt.

GBP/USD är på väg mot sin första vecka med vinst i år, även om riskerna för en lågkonjunktur ökat. Det handlas till 1,3653, vilket är nära den högsta nivån på två och ett halvt år.

Lågkonjunktur i Storbritannien

Den brittiska ekonomin krympte med mer än 20% under andra kvartalet ifjol och återhämtade sig med 16% under tredje kvartalet. Nu väcker nya uppgifter som släppts av Office of National Statistics (ONS) oro för en lågkonjunktur.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ekonomin krympte med 2,6% i november ifjol då landet fortsatte att kämpa mot den andra vågen av covid-19-viruset. Det var den första minskningen sedan april förra året. Det var också lägre än oktober tillväxt på 0,6% och 8,5% i februari innan pandemin började. Eftersom situationen var värre i december finns det därför en möjlighet att ekonomin sjönk under fjärde kvartalet.

GBP/USD reagerar också på de svaga uppgifterna om handel, industri och tillverkning från landet. Industriproduktionen minskade med 4,7% i november medan tillverkningen minskade med 3,8%. Landets handelsunderskott ökade till mer än 16 miljarder pund.

Därför kommer dessa siffror, och landets pågående lockdown, att sätta BOE under intensivt tryck för att sänka räntorna ytterligare. En medlem av den penningpolitiska kommittén argumenterade i veckan för sänkta räntor med hänvisning till att de varit framgångsrika i Sverige och Japan.

Men även om Andrew Bailey beklagade sig över att ekonomin befann sig i sin ”mörkaste timme”, varnade han också för komplexiteten med negativa räntor.

Valutainvesterare reagerar också på det relativt återhållsamma tonfallet hos Jerome Powell igår. I ett tal varnade han för att ekonomin fortfarande stod inför betydande utmaningar. Han tillade att ”det inte är dags” att börja prata om en förändring av penningpolitiken. Några av hans kollegor, som Raphael Bostic och Richard Kaplan, antydde denna vecka en förändring av politiken senare i år och 2022.

GBP/USD tekniska utsikter

GBP/USD

GBP/USD har haft en stark uppåtgående trend de senaste månaderna. Men på veckodiagrammet har paret hittat ett betydande motstånd nära 78,6% Fibonacci retracement-nivån. Priset ligger fortfarande över det viktiga stödet vid 1,3476 och 25-dagars och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden.

Därför, även om den övergripande trenden är hausse, kan paret också uppleva en tillbakadragning till 61,8% retracement vid 1,3247. Detta är nästan 3% under den nuvarande nivån.