Xiaomis aktier faller efter att företaget svartlistats i USA

Författad av: Michael Harris
januari 15, 2021
  • Försvarsdepartementet (DoD) lade till Xiaomi på listan över svartlistade kinesiska företag.
  • Enligt den verkställande ordern förbjuds amerikanska investerare att investera i svartlistade företag.
  • Xiaomis aktiekurs föll med över 10% under morgonen i Hong Kong.

Aktier av Xiaomi (HKG: 1810) störtade idag efter att det amerikanska försvarsdepartementet (DoD) lade till mobiltillverkaren på listan över företag som påstås vara knutna till den kinesiska militären.

Grundläggande analys: Amerikanska investerare tvingas sälja

Xiaomi, världens tredje största mobiltillverkare under tredje kvartalet ifjol, läggs nu till på den svarta listan över företag som påverkas av Trumps verkställande order, som undertecknades i november.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ordern förbjuder USA-baserade investerare att investera i företag som påstås kontrolleras av den kinesiska militären och det regerande kommunistpartiet. Därför är nu investerare tvungna att sälja av sina andelar i Xiaomi.

”Departementet är fast beslutet att lyfta fram och motverka Folkrepubliken Kinas (PRC) utvecklingsstrategi för militär-civil fusion, som stöder moderniseringsmålen för Folkets befrielsearmé (PLA) genom att säkerställa dess tillgång till avancerad teknik och expertis som förvärvats och utvecklats av kinesiska företag, universitet och forskningsprogram som verkar vara civila enheter,” säger DOD i ett uttalande.

Xiaomi svarade genom att avvisa påstående.

”Företaget upprepar att det tillhandahåller produkter och tjänster för civilt och kommersiellt bruk. Företaget bekräftar att det inte ägs, kontrolleras av eller är anslutet till den kinesiska militären och inte är ett ”kommunistiskt kinesiskt militärföretag” definierat under NDAA,” sade Xiaomi i uttalandet.

”[Företaget] kommer att vidta lämpliga åtgärder för att skydda företagets och dess aktieägares intressen.”

Det återstår att se om den tillträdande amerikanska presidenten Joe Biden kommer att vända regeringens kurs om svartlistning av stora kinesiska företag.

Teknisk analys: Aktien störtdyker

Xiaomis aktiekurs rasade med över 10% när marknaden öppnade på fredag i Hong Kong inför vad som visade sig bli en volatil handelssession. Vid ett tillfälle handlades aktierna cirka 14% lägre för dagen på de lägsta nivåerna på en månad.

Xiaomi dygnsgraf (TradingView)

Fallet stannade vid 28,40, där den horisontella stödlinjen erbjuder närliggande stöd. En djupare tillbakadragning kommer att möta ett starkare stöd vid 25,70. Upptill i diagrammet kommer nu 31,40 att fungera som motstånd.

Sammanfattning

Xiaomis aktiekurs rasade med mer än 10% idag efter att Försvarsdepartementet (DoD) lagt till företaget på listan över företag som påstås kontrolleras av den kinesiska militären och det kommunistiska partiet.