Tidigare kanadensisk premiärminister ser BTC som potentiell reservvaluta

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on jan 19, 2021
  • Enligt Stephen Harper har yuanen och euron nackdelar som diskvalificerar dem från att bli reservvalutor.
  • Han anser att CBDC är oundvikliga, men de kommer att vara föremål för penningpolitik.
  • Enligt Harper spelar centralbanker en viktig roll för att bestämma ödet för CBDC:er.

Stephen Harper, tidigare premiärminister i Kanada, tror att Bitcoin (BTC) och CBDC:er kan fungera som reservvalutor som kommer att ersätta den amerikanska dollarn. Han sa detta i en intervju med Jay Martin, VD för Cambridge House, vid Vancouver Resource Investment Conference den 18 januari. Även om Harper tror att det skulle vara svårt att ersätta den amerikanska dollarn som världens ledande reservvaluta så presenterade han en rad förslag som enligt honom kan vara lönsamma alternativ.

I intervjun noterade Harper att endast stora valutor som den kinesiska yuanen eller euron har en chans att ersätta den amerikanska dollarn. Men han uttryckte tvivel om huruvida någon av fiat-valutorna skulle vara lönsamma alternativ. Osäkerheten kring eurons värde på lång sikt skulle diskvalificera den. Samtidigt skulle de kinesiska regeringens godtyckliga åtgärder kontrollera värdet på yuanen, vilket gör valutan till ett olämpligt alternativ.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Han sa att det är svårt att se vad alternativet till den amerikanska dollarn som världens största reservvaluta kan vara. Men guld och BTC kan ha en chans, enligt honom. Medan antalet tillgångar som allmänheten kommer att använda som reserver kommer att öka i framtiden, kommer dollarn fortfarande att vara den mest använda tillgången.

CBDC:er oundvikliga

Enligt Harper är CBDC:er till viss del oundvikliga. Men mynten skulle vara föremål för penningpolitik världen över. Harper fortsatte med att uttrycka sina oror över CBDC:er överhängande regeringstid och sade att det skulle göra centralbankerna till generella bankirer istället för bara finansiella övervakare. En sådan förändring skulle också påverka utvecklingen för CBDC:erna.

Harper förklarade sina farhågor och sa att de avsikter som centralbanker har med CBDC: er spelar roll. Om centralbankerna försöker använda CBDC:er för att kontrollera inflationen och skapa en stabil valuta, kommer digitala valutor att vara en utveckling av marknaden. Men om CBDC:er är en del av en serie vilda experiment som syftar till att bestämma centralbankernas roll, så har vi mycket att oroa oss för.

Den kanadensiska kryptomarknaden fortsätter att expandera snabbt. Till exempel meddelade 3iQ, en kanadensisk digital kapitalförvaltare, att de nått en milstolpe efter att QBTC fond nådde 1 miljard kanadensiska dollar i börsvärde.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust