USD/CHF: Tjurar lyfter schweiziska francen efter bättre makrodata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 19, 2021
  • USD/CHF-paret sjönk idag efter relativt starka PPI-uppgifter från Schweiz.
  • Paret verkar ha bildat ett trippel-toppmönster vid årets högstanivå hittills.
  • Den svagare amerikanska dollarn har också bidragit till dagens prisutveckling.

USD/CHF sjönk med 0,30% idag efter relativt starka uppgifter om det schweiziska producentprisindexet (PPI) och den svagare amerikanska dollarn. Det handlas till 0,8883, vilket är 0,50% under årets hittills högsta värde på 0,8925.

USD/CHF

Schweiz inflationen är fortfarande under press

Den schweiziska ekonomin har drabbats hårt av covid-19-pandemin. Landet har bekräftat fler än 500 000 fall och fler än 8 000 dödsfall. Den här veckan beslutade regeringen att sätta hela skidorten St. Moritz i karantän för att förhindra att sjukdomen sprids.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Därefter har konsument- och producentpriserna varit under press, enligt Federal Statistics Office (FSO). I en rapport förra veckan sa kontoret att konsumentpriserna sjönk med 0,7% under 2020. Detta var lägre än ökningarna med 0,4% och 0,9% som registrerades de senaste två åren.

I en annan rapport i dag sa kontoret att producentprisindexet steg med 0,5% i december efter att ha sjunkit med 0,1% under föregående månad. PPI minskade med 2,3% på årsbasis, vilket var något bättre än föregående månads minskning med 2,7%. Siffrorna har fortsatt att se bättre ut sedan juni förra året när det nådde botten till -4,5%.

USD/CHF sjunker också på grund av den svaga amerikanska dollarn. Dollarindexet har sjunkit med mer än 0,30% när handlare inväntar den nya Joe Biden-administrationen. I ett tal förra veckan presenterade den tillträdande presidenten ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar.

Och i ett skriftliga uttalande sa Janet Yellen, den tillträdande finansministeren, att landet måste spendera stort för att förhindra ytterligare svaghet. Regeringen har också föreslagit investeringar på miljarder dollar inom infrastruktur och ren energi.

USD/CHF tekniska utsikter

USD/CHF teknisk graf

På fyratimmarsdiagrammet ser vi att USD/CHF stött på ett betydande motstånd vid 0,8925-nivån. Faktum är att det bildade ett trippelmönster, som visas ovan. Det har också lyckats sjunk under de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar.

Efter trippel-toppen verkar det därför som om björnar har segrat, vilket sannolikt innebär att paret kommer att fortsätta falla. Om detta sker är nästa stödnivå att titta vid 0,8840, vilket är halsen på toppmönstret. Ytterligare nedgångar under det stödet kommer att se priset falla till 0,8800.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust